Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Prirodni lijekovi: Gospina trava liječi glavobolju, menta želudac

Prirodni lijekovi: Gospina trava liječi glavobolju, menta želudac

Čaj od suručice i kore vrbe obiluju salicilnom kiselinom te se nazivaju prirodnim aspirinom, menta i kamilica pomažu kod bola u želucu jer djeluju kao anestetik

VIDEO

Većina nas povremeno doživi neugodnu napetost u vratu, tupu bol u glavi, “kuckanje” u zubu ili grčeve u želucu. 
Pritom bol i neugoda često i nisu takvog intenziteta da bismo odmah popili analgetik, pogotovo ako tableta zna loše “pasti” na želudac, pa je dobro imati na umu da si kod većine blažih oblika boli možemo pomoći na prirodan način: laganim vježbama, akupresurom ili masažom bolnog područja u kombinaciji s različitim eteričnim uljima ili čajevima i tinkturama koje djeluju i na uzrok boli. 

- Primjerice, biljka suručica (Filipendula Urmaria) te kora vrbe (Salicis Cortex) vrlo su korisne protiv raznih vrsta boli. Iz te dvije biljke davno je izolirana salicilna kiselina pa se s pravom nazivaju prirodni aspirin, iako su otkrivene mnogo prije te ‘tablete’ - kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica i fitoaromaterapeut iz fitocentra “Botana”.

Dnevno protiv bolova treba popiti najmanje pola litre toplog čaja, a može se piti i tinktura od tih biljaka, ali i gospine trave, koja smiruje i opušta organizam te pomaže kod glavobolje i bolova u želucu. Kod bolova u želucu, mučnine ili povraćanja obavezne su “anestezirajuća” menta i kamilica, koje se također piju u obliku mlakog čaja. 

Masaža eteričnim uljima

Mnoge žene imaju problema s bolnim menstruacijama, koje nerijetko prati i glavobolja. Protiv ove vrste glavobolje možete si pomoći masažom odabranim eteričnim uljima. U 10 ml baznog ulja (to može biti maslinovo, bademovo ili ulje jojobe) umiješajte 10 kapi eteričnog ulja mente, 5 kapi eteričnog ulja mažurana, 5 kapi eteričnog ulja matičnjaka ili vetivera pa dobivenu mješavinu umasirajte u sljepoočnice, korijen kose, na područje oko ušiju te na vrat i ramena. 

- Ponovite svaka 2 do 3 sata, sve dok bol ne popusti - savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. Dodaje kako se kod bolova i grčeva u donjem dijelu trbuha i leđa preporučuje masaža uljem od lavande, kamilice, stolisnika i ružmarina (ili barem dvije od tih biljaka). U decilitar bademova ili lješnjakova ulja dodajte po 15 kapi ulja od svake navedene biljke (ili po 25 kapi ulja od dvije biljke koje imate u kućnoj ljekarni) te time masirajte trbuha i leđa - kaže sugovornica.

Značajnu pomoć kod većine drugih vrsta glavobolja, posebno onih uzrokovanih stresom, može nam donijeti već i topla kupka s različitom kombinacijom eteričnih ulja, kaže aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić. 

Antistresna mješavina

- Uzmemo li, primjerice, kao bazu jednu jušnu žlicu kokosova ulja i u njega dodamo 8 kapi mješavine eteričnih ulja lavande, paprene metvice i rimske kamilice, dobit ćemo sjajnu antistresnu mješavinu, koja će u kadi s toplom vodom djelovati analgetski, umirujuće i spazmolitički, što može značajno ublažiti glavobolje koje se javljaju zbog stresa i kao posljedica zgrčenih mišića - kaže.

Ipak, imajte na umu da trudnice i djeca do sedam godina aromaterapiju ne smiju primjenjivati bez prethodnog savjetovanja s aromaterapeutom. Naime, neke vrste ulja mogu potaknuti kontrakcije i prerani porođaj, dok kod djece eterična ulja mogu izazvati alergijsku reakciju. 

Prirodni recepti protiv svih vrsta boli

Protiv glavobolje uzrokovane stresom

U 10 ml ulja lješnjaka, koje se koristi kao bazno ulje, nakapajte 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice i sedam kapi lavande. Utrljajte mješavinu na sljepoočni dio, iza ušiju, na vrat i na ramena, savjetuje Ivana Jelisavčić.

Protiv glavobolje: Ružmarin potiče cirkulaciju

U 10 ml ulja lješnjaka nakapajte 8 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 8 kapi eteričnog ulja ružmarina, kemotipa cineola i 5 kapi eteričnog ulja lavande. Mješavinu lagano umasirajte na sljepoočnice, vrat, ramena i produljite masažu na ostatak glave, savjetuje Ivana Jelisavčić.

Grčevi i bol u trbuhu: Ulje za masažu trbuha

U 10 ml baznog ulja lješnjaka, makadamije ili badema umiješajte 7 kapi ulja lavande, 5 kapi limunskog eukaliptusa i 3 kapi crnog papra. Mješavinu kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte u trbuh po potrebi. Mješavina je odlična i kod menstrualnih bolova, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Gastritis: Čaj od majčine dušice

Preporučuje se čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, stolisnika i metvice. Ako je gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori, napravite čaj od majčine dušice, metvice, crnog sljeza, anđelike i kadulje u jednakom omjeru. Dnevno treba popiti pola litre do litru mlakog čaja, bez meda ili limuna. 

Za bolan želudac: Banana pomaže

banana

Banana pomaže umiriti nadraženi želudac, pogotovo ako je problem u visokoj kiselosti i gastritisu. Naime, postoji studija koja je pokazala da čak 75 posto pacijenata koji su imali problema s bolovima u želucu osjeća olakšanje nakon konzumacije banane.

Za bolan želudac: Čaj od đumbira

Operite, ogulite i naribajte ili sitno nasjeckajte korijen đumbira veličine 2,5 - 5 cm. U međuvremenu stavite vodu na štednjak i dodajte đumbir. Kuhajte oko tri minute, a zatim pustite još dvije minute na laganijoj vatri. Maknite s vatre, procijedite i dodajte med ako vam paše. Pijuckajte polako. 

Zglobovi i kosti: Rakija i koštice od šljiva

U 3 decilitra jake rakije ubacite 25 jezgri od koštice od šljiva pa ostavite na toplom tjedan dana, uz povremeno mućkanje. Procijedite u čistu bočicu i s tom tekućinom masirajte bolna mjesta po potrebi. 

Bolovi u kostima: List kupusa

Svježim listovima kupusa odsijecite tvrdi dio, pa ih malo namočite u rakiji i privijte na bolno mjesto. Mijenjajte 
obloge tri puta na dan.

Ublažava reumu: Ulje kamilice

U 100 ml bademova ulja dodajte 6 kapi ulja od kamilice i time masirajte bolna mjesta nakon kupanja u toploj vodi. Druga je mogućnost da pomiješate 3 kapi ružmarinova ulja u 100 ml sojina ulja.

Lijek za reumu: Orahov list

U pola litre maslinova ulja stavite desetak žličica sitno sjeckanog lista od oraha pa ostavite na toplom (u kuhinji kraj štednjaka) dvadesetak dana, s tim da svaki dan tekućinu treba malo promućkati. Zatim procijedite u bočicu i tim uljem mažite bolna mjesta od dva do tri puta na dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'