Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uradi sam: U tri brza koraka do domaćeg potpourrija i svježine

Uradi sam: U tri brza koraka do domaćeg potpourrija i svježine
1

Miris aloe vere ili citrusa prostoriju će učiniti većom, a eukaliptus će dom preplaviti svježinom i rastjerati neugodne mirise, a neka se ulja naziva i afrodizijacima

VIDEO

Kako biste sami pripremili idealan osvježivač doma, birajte omiljene mirise te one koji se najbolje slažu s prirodnom kemijom vašega tijela. Ljudi koji, primjerice, vole slatkaste cvjetne mirise mogu odabrati arome ruže, jasmina ili lavande. Eukaliptus, metvica i zimzelen preplavit će prostor svježinom, a cimet, đumbir i kardamom učinit će ga egzotično “začinjenim”.

 Pripremite mužar, 30 ml alkohola te, ovisno o ukusu i željama, esencijalna ulja ili sušeno/svježe cvijeće i začine. Upotrebljavate li sušeno ili svježe cvijeće, usitnite ga u mužaru. Ako ste odabrali ulja, pripremite po nekoliko kapi od svakoga. U tamnu staklenu bočicu ulijte alkohol te mu postupno dodajte ulja ili svježe sastojke. Zatvorite dobro bočicu pa je ostavite da dva dana odstoji na tamnome mjestu. Na kraju dodajte dvije žlice destilirane vode i nekoliko kapi biljnog ulja pa protresite. A prirodnim mirisima dom se može uvećati, smanjiti, stvoriti osvježavajuću atmosferu ili topli intimni ugođaj.

'Bogati' miris za najintimnije trenutke

Nježne i lagane arome mogu učiniti dom prostranijim, a one bogate i teže stvaraju osjećaj topline i ugodne intimnosti, savjetuje Yosh Han, popularni američki “nos” i osnivačica parfumerije Yosh Olfactory Sense.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz začine soba djeluje manje 

Kako bi se prostorija doimala većom, ispunite je mirisom aloe vere, citrusnog voća ili krastavaca, savjetuju stručnjaci. Za suprotni učinak odaberite slatkaste i začinjene arome poput cimeta ili one na bazi drveća. 

Octom protiv neugodnih mirisa

Osim što eliminira loše mirise, ocat ima posve neutralnu aromu. Za osvježivač na bazi octa treba vam pola čaše vode, pola čaše octa, limun i bočica s raspršivačem. Pomiješajte vodu i ocat te dodajte iscijeđeni limun.

Jednostavno uz limun i sodu bikarbonu

Soda bikarbona također je odličan bazni sastojak za pripremu prirodnog osvježivača.Potrebni su vam šalica mlake vode, žlica sode i iscijeđeni limun. Nakon što razmutite sodu bikarbonu u vodi, dodajte limunov sok. 

Eukaliptus i limeta jači su od cigareta

Loše mirise neutralizira osvježivač od destilirane vode, 10 kapi limunova soka i 8 kapi ulja eukaliptusa. Miris cigareta uklonit će mješavina vode, 10 kapi eukaliptusova i 10 kapi esencijalnog ulja limete.    

Potpuri u tri laka koraka

Industrijski osvježivači zraka mogu izazivati glavobolje, nervozu, nesanicu, pa i dijareju, pokazala su istraživanja aromaterapeuta. Osim što se brzo i jednostavno pripremaju, osvježivači doma iz kućne radinosti osiguravaju zdravo okružje, bez štetnih kemikalija. Osim prirodnih osvježivača u spreju, ugodan miris podarit će i potpuri, kombinacija sušenog cvijeća i kore citrusa, mirisnih esencijalnih ulja i začina. 

Kvalitetna esencijalna ulja i cvijeće koje nije presuho učinit će potpuri dugotrajnijim. Miriše li određena vrsta suhog cvijeća intenzivnije, idealna mirisna baza bit će ista esencijalna ulja. Ako nijedna aroma nije preistaknuta, birajte ulja prema želji. No ako nemate iskustva s kombiniranjem ulja, ne miješajte ih više od tri, savjetuju stručnjaci. Usredotočite se na bazno ulje te pronađite još jedno ili dva čiji će ga mirisi idealno upotpuniti. Kombinaciju testirajte tako da na vatu nakapate četiri kapi osnovnog, dvije kapi drugog i kap zadnjeg ulja. Ostavite vatu u poklopljenoj staklenci 24 sata, a zatim je otvorite i udahnite miris. 

Prvi korak je odabir pravog fiksatora 

U potpuriju se kao fiksator često koristi korijen irisa ili iđirota. Mogu biti svježi (usitnjeni) ili u prahu. Oni u prahu koriste se za potpuri u vrećicama, a “otvoreni” dulje zadržava miris uz svježi fiksator. 

Pripremanje počinje kapanjem ulja

U staklenku stavite usitnjeni korijen cvijeća (fiksator) te nakapajte 12 kapi osnovnog ulja. Dodajte šest kapi drugog i tri kapi zadnjeg ulja. Izmiješajte i poklopite te ostavite da stoji nekoliko dana.

Malo sušenog cvijeća, stajanje i potpuri je spreman

Nakon što je fiksator s uljima odstajao, dodajte sušeno cvijeće. Izmiješajte, poklopite te ostavite da stoji nekoliko tjedana. Svakih nekoliko dana protresite staklenku. Poslije četiri-šest tjedana potpuri je spreman za uporabu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku