Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Prirodni spas za bolno grlo je propolis i ispiranje kaduljom

Prirodni spas za bolno grlo je propolis i ispiranje kaduljom
1

Čaj od kadulje idealan je za grgljanje bolnoga grla, no pazite kako ga radite jer može biti toksičan. Med je dobar za grlo, ali kod upala učinkovitiji je propolis

VIDEO

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema zimi upravo je grlobolja koja najčešće pogođa djecu. Pojam označava infekciju tonzila i okolnog tkiva ždrijela, kaže Ines Buhač, magistra farmacije i homeopat iz Centra za edukaciju u ljekarništvu Ars Pharmae. 

Kod djece predškolskog uzrasta uzročnik je češće virus, a kod odraslih češće je riječ o bakteriji. A kod virusne upale temperatura ne prelazi 38 stupnjeva, nema bolova u grlu niti glavobolje, a česta su pojava kašalj, šmrcanje, pa i konjuktivitis, objašnjava Buhač. S druge strane, dodaje, bakterijska upala obično se pojavljuje naglo, s povišenom temperaturom, bolovima u grlu i glavoboljom, no nema drugih simptoma. Liječenje, naravno, treba prilagoditi uzročniku, no u oba slučaja značajno si možemo pomoći prirodnim receptima. 

- Grgljanje morskom vodom ili vodom kojoj smo dodali morske soli poznati je narodni lijek koji itekako ima učinka. Tu je i čaj od kadulje, no treba voditi računa o tome da kadulja može biti i toksična ako se ne priprema na pravi način - kaže naša sugovornica. Vrećicu čaja ili suhu kadulju treba preliti vrelom vodom i ostaviti deset minuta. Time grgljajte grlo i ispljunite, pojašnjava Ines Buhač. Poanta je u tome da prije korištenja malo ishlape snažna eterična ulja kadulje, dodaje.

- I med je generalno dobar za dišne puteve, no za samo grlo, osobito ako je riječ o upali, korisniji je propolis jer ima ulogu prirodnog antibiotika. Dakle, propolis smanjuje upalu i čisti infekciju grla - kaže naša sugovornica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo korisna može biti i aromaterapija, no u ozbiljnije liječenje se ne bismo trebali upuštati bez savjeta aromaterapeuta. 

- Ako želimo malo dezinficirati prostor, vrlo je korisno poslužiti se lampicama s eteričnim uljem pri čemu ulje uglavnom možemo izabrati i dozirati sami. Kod prehlada i grlobolja vrlo su korisne inhalacije, no u tom slučaju nije pametno da sami biramo ili miješamo ulja - upozorava naša sugovornica. Isparavanje eteričnih ulja u dodiru s vrućom vodom može biti vrlo snažno, pa izborom prejakih ulja možemo i oštetiti sluznicu grla. Ako nemamo vremena za savjetovanje s aromaterapeutom, najpametnije je izabrati gotove preparate koji se mogu pronaći u biljnim ljekarnama te zatražiti savjet od ljekarnika o primjeni.

- No možemo si pomoći i time da osvježimo zrak u prostoriji.Dobro je postaviti kantice s vodom na radijator.U njih možete nakapati nekoliko kapi ulja koje će tako djelovati dok čitate ili gledate TV - kaže Buhač. 

Ipak, s doziranjem ulja u uljnim lampicama ili inhalatorima na radijatoru treba biti oprezan: vodite računa da uvijek ima dovoljno vode u lampici i inhalatoru te počnite s dvije kapi ulja pa postupno, povremeno, dodajte po kap, dvije kako brzo isparavanje veće količine ulja ne bi izazvalo glavobolju. 

Pastile 

Cuclanje bombona ili pastila pomaže za ublažavanje suhoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, djeluju i dezinficirajuće te pomažu u borbi protiv infekta i upale. 

Vruće inhalacije nisu za djecu

Kad rabimo eterična ulja za inhalaciju ili osvježavanje prostora kod djece, trebamo biti jako oprezni, odnosno svakako ih treba razrijediti vodom i više nego ulja koja koriste odrasli, upozorava Buhač. 

Kod djece inhalacija vrućom vodom nije preporučljiva jer ne znaju disati nad parom. Zato je puno bolje iskoristiti inhalatore na radijatoru u dječjoj sobi ili staviti kap ili dvije ulja na gazu koju ćemo ostaviti u blizini. No pazite da je dijete ne može dohvatiti, odnosno da je ne stavlja u usta.

Imate li upalu krajnika, pijte što više tekućine

Tonzile su dio imunosnog sustava koji je često izložen infekcijama, zbog čega se povećaju, pa mogu izazvati opstrukciju dišnih putova te otežano gutanje. To može izazvati dehidraciju, pa je u težim slučajevima potrebna i hospitalizacija. Zato grlobolju uvijek treba liječiti, prije svega uzimanjem većih količina tekućine (najbolje čaja i prirodnih voćnih sokova) te protuupalnim sredstvima, a u slučaju bakterijske infekcije i antibioticima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise