Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prirodni sprejevi od eteričnih ulja i začina "tjeraju" insekte

None Foto: Fotolia

Eterična ulja tjeraju komarce i druge insekte, a što više različitih vrsta koristite to će sprej biti djelotvorniji. Osim ulja, dobar izbor su sušeni začini i jabučni ocat

Komarce neki ljudi privlače više nego drugi, a najviše im se "sviđaju" oni koji na koži imaju veliku koncentraciju kolesterola i steroida. Osim toga privlači ih i znoj. Kao odlična zaštita od dosadnih krvopija pokazali su se prirodni pripravci od namirnica iz vlastite kuhinje. Oni ne sadrže kemikalije i ne oštećuju kožu, no ako imate problema s kožom, svakako se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom. 

Sprej protiv komaraca od eteričnih ulja

Sastojci: destilirana voda, hamamelis, biljni glicerin, esencijalna ulja ružmarina, lavande, cimeta, eukaliptusa, kajeputa i klinčića

Priprema: U bočicu s raspršivačem od dva decilitra natočite decilitar destilirane vode i ulijte hamamelis sve do vrha. Nakon toga dodajte pola žličice biljnog glicerina i 30 do 50 kapi ružmarina, lavande, eukaliptusa, kajeputa i klinčića. Sve zajedno pomiješajte i nanesite na kožu. Što više različitih ulja koristite to će sprej biti jači i djelotvorniji. 

Sprej protiv komaraca od sušenog bilja

Sastojci: destilirana voda, hamamelis ili medicinski alkohol, sušeno lišće paprene metvice, limunska trava, citronele, klinčić

Priprema: U posudu ulijte šalicu destilirane vode i nakon što voda počne ključati dodajte po žličicu sušene paprene metvice, limunske trave, citronele i klinčića. Pomiješajte i ostavite da se ohladi, pa nakon što je mješavina rashladila procijedite. Procijeđenu tekućinu bez ostataka začina pomiješajte s hamamelisom ili medicinskim alkoholom i pohranite u bočici s raspršivačem. Bočicu se preporučuje držati u hladnjaku. 

Po želji možete paprenu metvicu zamijeniti zelenom metvicom, a limunsku travu lavandom ili mačjom metvicom. 

Sprej protiv komaraca, insekata i muha od jabučnog octa

Sastojci: litra jabučnog octa, po dvije žličice sušene kadulje, lavande, majčine dušice i metvice

Priprema: U staklenku ulijte ocat i dodajte mješavinu začina pa zatvorite poklopcem. Ostavite na vidljivom mjestu dva do tri tjedna i svaki dan je protresite. Nakon dva do tri tjedna procijedite mješavinu i tekućinu bez ostatak sušenih začina ulijte u bočicu s raspršivačem. Bočicu se preporučuje držati u hladnjaku. 

Ova je tekućina jaka, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a najbolje ju je koristiti i pola sata prije odlaska u prirodu. Ima neugodan miris koji nestaje nakon što se sredstvo u potpunosti osuši. 

Borba protiv insekata

U borbi s insektima pomaže eterično ulje vanilije, cvijet lavande i sušeno lišće bosiljka, a dovoljno ih je samo utrljati na kožu, naročiti na izložena mjesta kao što su vrat, ruke, lice i područje iza uha. Intenzivan miris odbija komarce i različite insekte. 

Komentari (4)
  • promijeniti ću nik u 'Pokretni mosquito bar'.

    15. 7. 2013,   15:23
  • kad si sladak sladak si i komarci a i druge bubice te obožavaju... nema tu pomoći :)

    16. 7. 2013,   08:36
  • nije loše i ovo znati

    15. 7. 2013,   15:21