Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Prisilom djeca neće početi više jesti, treba promijeniti pristup

Prisilom djeca neće početi više jesti, treba promijeniti pristup

Rečenica “samo još jedan zalogaj” može donijeti više štete nego koristi. Djeca u dobi od 4 do 5 godina odlično reguliraju glad i ne treba ih tjerati da pojedu ‘još žlicu’

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...

Mali izbirljivac dolazi do stola, uzima zalogaj i objavljuje da je gotov. Ili izjavljuje da mrzi do jučer svoje omiljeno jelo. To je frustrirajuće i sasvim dovoljno roditelju da počne s molbama, podmićivanjem i zahtjevima da pojede malo više.

No prema novom istraživanju, prisiljavanje djece da jedu ne čini situaciju boljom. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu zaključili su da, kad roditelji vrše pritisak na dijete u dobi od dvije-tri godine da jede, to ne utječe na to koliko će kasnije biti izbirljivo.

- Izbirljivost u jelu nije nešto što je promjenjivo, baš kao što je teško ukloniti sramežljivost. Promijeniti izbirljivost znači da trebate promijeniti pristup, a ne siliti ga da jede - objašnjava Julie Lumeng, profesorica na Klinici za pedijatriju na Sveučilištu Michigan. 

Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?
Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?

Stvaranje pritiska na djecu da jedu uopće nije bezopasno. Rečenica “samo još jedan zalogaj” može donijeti više štete nego koristi.

- Dijete takvu situaciju za stolom može smatrati kontroliranjem ili nametanjem, a kroz desetljeća znamo da takvo roditeljstvo nije dobro za dijete - objašnjava. 

Nutricionistica za djecu Natalia Stasenko ističe da pritisak može i pogoršati djetetove prehrambene navike tijekom vremena. To je osobito istina ako je djetetov osnovni razlog za odbijanje jela tjeskoba ili neki motorički problemi.

Bapske priče: Maslac je tu za kolače, a ne za dječje opekline
Bapske priče: Maslac je tu  za kolače, a ne za dječje opekline

Čak i ako izbirljivost nema pozadinu, pritisak može negativno utjecati na njegove osjećaje o hrani i piću.

- Studija nije pokazala da se djeca debljaju odmah kad ih roditelji prisiljavaju da jedu, no može u budućnosti pridonijeti većem riziku od pretilosti - istaknula je nutricionistica Stasenko.

Opasnost od pretilosti

Tjeranje djece da jedu kad nisu gladna ometa njihovu samoregulaciju. Djeca do 4. ili 5. godine vrlo dobro to rade i znaju kad su gladni a kad ne, no nakon toga se ta prirodna kočnica smanjuje. Miješanje u taj proces može potaknuti pretilost u starijoj dobi, pojasnila je Stasenko.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

https://nestali.24sata.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...