Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prljavo posuđe i odjeća se peru tek kada je mašina skroz puna

Dvostruka korist: Manjom potrošnjom vode može se zaštititi okoliš, ali i smanjiti mjesečni račun za vodu. Kuhinjski otpad nemojte samo bacati u kantu za smeće. Pokušajte ga iskoristiti za neke kućne projekte

Naučite živjeti s manje stvari. Većina ekoloških problema proizlazi zbog ljudske potrebe da stalno kupuju nove stvari, tvrdi Mark Mann, autor knjige “It’s Easy Being Green: Simple Ways to Save the Planet: 101 Ways to Save the Planet”.

Umjesto da stalno kupujete nešto novo i bacate staro, popravite ono potrgano, prilagodite to vašim potrebama, zamijenite se s nekim ili kupite nešto već korišteno, iz druge ruke. Ako nešto ne možete ponovno iskoristiti - reciklirajte.

Foto: Promo

- Želite li biti ‘zeleni’ trošite manje struje, vode i kemikalija te proizvodite što manje otpada. Koristite što manje potrošnog materijala ili onog koji se ne da reciklirati poput plastičnih vrećica - savjetuje autor.

Dodaje i da je potrebno samo tri tjedna da naučite novu naviku pa će vam ekološki osviješteno ponašanje vrlo brzo prijeći u naviku.

- Aparate koje ne koristite isključite iz struje. Kraće se tuširajte. Također, popravite pipe koje vam cure - predlaže.

SUPER TRIKOVI Riješite se smrada iz odvoda, perilice, tepiha... Brzo i lagano

Kuhinjski otpad nemojte samo bacati u kantu za smeće. Pokušajte ga iskoristiti za neke jednostavne kućne projekte koje možete sami napraviti ili ga odvajajte u posebnu kantu kao organski otpad. Tu kantu možete držati na balkonu ili u nekoj zatvorenoj sobi pa će i smeće imati manje neugodan miris. Manje koristite prijevozna sredstva, osobito automobil, nemojte se voziti do nečega što vam je blizu. Radije hodajte, šetnja je dobra i za vaše zdravlje i za okoliš.

- Kada perete suđe koristite čep na sudoperu, a kad ste gotovi onda ga štedljivo isperite pod srednjim mlazom. Ako pak suđe perete u mašini umjesto da ih isperete, postružite ostatke hrane u kantu za organski otpad. Mašinu nemojte uključivati ako je napola puna, a isto vrijedi i za mašinu za pranje veša. Dok perete zube, zatvorite slavinu da voda ne curi - savjetuje.

PEGLA ĆE BITI KAO NOVA Fantastičan trik za brzinsko čišćenje zalijepljenog dna pegle

Ono što vam ne treba možete dati nekom od prijatelja ili donirati u dobrotvorne svrhe, nemojte bacati. Stvari možete i prodati te zaraditi koju kunu na svom ‘otpadu’.

- Smanjite i upotrebu papira. Printajte stvari na obje strane, a papir koji vam ne treba reciklirajte. Nemojte ostaviti uključena računala kada vam nisu potrebna, ugasite ih - kaže i poručuje da ako želite li biti ‘ekstremni’, da počnete uzgajati vlastito voće i povrće.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Komentari (8)
  • sta bi ja onda tribala stavljat baberin nama troje ko malom ditetu...jok nek ona pere😀😀eto

    20. 5. 2019,   22:58
  • Ja definitivno ovako ne živim.

    20. 5. 2019,   22:41
  • Čim krene s manjom potrošnjom vode, znaš da dalje slijedi hrpa gluposti. Ako je više vode ljepše se opere. I prašak i kapsule bolje djeluju. Drugo današnje perilice, moja im 8 kg, imaju zaista razne programe s različitim dužinom pranja, kao i prilagodljivom temperaturom vode, i centrifuga, do prepoznavanja količine rublja pa prema tome uzimaju i vodu, a može se i povećati količina vode. Kad bih ja skupila 8 kg bijelog za Ariel, 8 kg crnog za Perwol za crno, 8 kg finog šarenog za Color Perwol, da ne spominjem da je to osjetljivo, i da ako mašina nije max natrpana rublje se ne gužva. Bijele bluze, košulje, majice, perem na 30-40 stupnjeva i sušim na vješalici, ostalo u sušilici i ona ima programe. Jedino ručnike brzo nakupim i k njima dodam nešto što ne pušta boju a može s njima. Tu kilažu uzela sam zbog deka, jastuka, puplona, štep deka, posteljine. Suđericu uvijek normalno napunim.

    20. 5. 2019,   23:29