Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Problem s mobitelom je što se djeca emocionalno osiromašuju

None Foto: GettyImages

OPREZ! Djeca kažu da surfaju po internetu sat, dva, a u stvari prođe i po sedam sati. Ubrzo postaju ovisni o mobitelu, a liječenje je teško, kaže dr. Ante Bagarić

Nema sumnje u to da neograničen pristup djece i mladih mobitelu i internetu može stvoriti ovisnost.

Prvenstveno se to vidi po stalnoj potrebi da svako malo provjeravaju poruke i pregledavaju sadržaj na internetu te da tome posvećuju sve više i više vremena.

POGLEDAJTE VIDEO:

A ako im roditelj ograniči pristup mobitelu, mogu postati ljuti, skloniji svađi i buntovničkom ponašanju. Ovako psihijatar doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti u Klinici za psihijatriju Vrapče, komentira zaključke nove studije objavljene u časopisu BMC Psychiatry o tome da neograničeni pristup mobitelu kod mladih može dovesti do ovisnosti i da ovisničko ponašanje razvije njih 23 posto ili gotovo četvrtina mladih.

IMALA JE 190 KG Izgubila je 118 kilograma, ali ostao joj je višak kože od 9 kila

Stručnjaci Sveučilišta King’s College iz Londona, naime, analizirali su podatke o 42.000 mladih iz 40-ak ranijih studija o štetnom utjecaju mobitela i došli do zaključka da čak 23 posto njih, ili gotovo četvrtina mladih, razvije ovisnost, što se manifestira kao nemogućnost da kontroliraju vrijeme koje provode s mobitelom u ruci. No ono što je zabrinjavajuće, kod mladih se razvija osjećaj tjeskobe i panike ako im se pristup mobitelu zabrani.

Teacher confiscating child's mobile phone at lesson in school | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- U početku dijete počne sa surfanjem od sat do dva na dan, a onda se to vrijeme produljuje na 5, 6, 7 sati, često i noću, pri čemu često nemaju svijest o tome koliko su dugo na internetu. Mladi često znaju reći da surfaju sat ili dva, dok roditelji primjećuju da je to i po 5 ili 6 sati na dan - pojašnjava.

VATRA, KOTAČ, ČAVAO... Top 20 izuma koji su 'stvorili' svijet kakav poznajemo danas

Dodaje kako se ovisnik s vremenom u potpunosti fokusira na sadržaje o kojima je postao ovisan, tako da gubi interes za druge stvari, od svakodnevnih obaveza kod kuće i u školi, pa do svega onoga čime se bavio ranije, te emocionalno osiromašuje, a takvo ponašanje dovodi i do promjena na mozgu, koje se danas mogu dokazati i na magnetnoj rezonanci.

- Teško je reći koliko vremena može proći dok se ne razvije ovisnost, to ovisi i o djetetu i okolnostima, ponekad godina, dvije ili tri. No odvikavanje, odnosno liječenje svakako može biti jako teško. Ljudi koji su ovisni izgube kapacitet za promjene te racionaliziraju, tako da uvijek imaju razlog za svoje ponašanje i teško prihvaćaju potrebu da promijene navike. Zato je puno onih koji pokleknu - kaže dr. Bagarić.

JEDNOGLASNO ODLUČILI Tvrtka iz Zagreba: Već godinu radimo 4 dana tjedno i super je

Ako vi stalno ‘visite’ na mobitelu, što drugo možete očekivati od djeteta?

Provjeravajte koliko dijete provodi na mobitelu, tu vrijedi pravilo što manje, to bolje, kaže liječnik. I vi trebate biti primjer - ako tijekom večere pregledavate elektroničku poštu, što drugo možete očekivati od djeteta?

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Emocionalno osiromašeni roditelji svojim primjerom pokazuju svojoj djeci kako pogrešno koristiti mobitel .Ta ista djeca postaju njihova zrcalna slika i eto tužnog svijeta oko nas.Resetirati sve i ajmo ponovo.

    3. 12. 2019,   21:12
  • djeci treba zabraniti mobitele i nek se igraju s igrackama

    3. 12. 2019,   21:34
  • Sve svoje mane,zavisnosti,poroke koji nisu sad nešto preterano strašni,kakvih sve ima,trudim se da decu vaspitavam da budu sušta suprotnost meni,već da se ugledaju na suprugu,ili na neke vrline male koje i ja posedujem a koje bi im puno vredele u životu...što se tiče mobilnih,tableta,kompjutera,tu su na mene🤢ali dok god su svi uspešni u školi,nalazimo neki kompromis😃

    3. 12. 2019,   21:48