Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na kosu djeluje sve - hormoni, hrana, a i emotivna uzbuđenja

Na kosu djeluje sve - hormoni, hrana, a i emotivna uzbuđenja
1

Problemi s vlasištem su toliko učestali da prhut muči oko 40 posto ljudi, a s nekim oblikom opadanja kose susrela se gotovo polovica populacije, otkriva istraživanje

VIDEO

Osnovna funkcija kose je privlačnost. Ona je zapravo sekundarna seksualna karakteristika, kaže britanski triholog (stručnjak za kosu) dr. Philip Kingsley. Raskošna, sjajna i voluminozna kosa poput Rihannine, Madonnine ili one J. Lo pomlađuje, jača samopouzdanje te je simbol zdravlja, snage i ljepote. No danas su problemi s vlasištem toliko učestali da prhut muči oko 40 posto ljudi, a s nekim oblikom opadanja kose susrela se gotovo polovica populacije, uključujući i uvijek besprijekorne slavne ljepotice. 

- Najčešći oblik opadanja kose je tzv. androgenetska alopecija, odnosno, muški tip ćelavosti, koji se pojavljuje u muškaraca i žena. Naziv upućuje na genetski određen utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta. U muškaraca je to fiziološki proces, a u žena se pojavljuje tijekom neravnoteže hormona - ističe specijalist dermatovenerolog mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med. iz poliklinike Sokol. U žena se, dodaje, pojavljuje rjeđe nego prema nekim podacima - oko 30 posto žena u pedesetim godinama može imati neki oblik androgenetske ćelavosti. Iako postoje specijalizirani šamponi, kreme i drugi preparati, terapiju liječenja preporučuje se prepustiti stručnjaku.

Morska voda i silikon za kraljicu 

Madonninu valovitu kosu nastojim poštedjeti ljepljivih krema i sprejeva koji bi je učinili spljoštenom. Rabim samo kombinaciju slane vode i silikona u spreju, kaže stilist Andy LeCompte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brazilsko feniranje 

Nicole Richie kosu održava sjajnom i lijepom brazilskim feniranjem - tretmanom zaštite vlasi proteinom keratinom, nakon čega se kosa fenira te, prema želji, ravna.

Prije kemikalija je obvezan regenerator

Rihannina kosa zahtijeva redovito ravnanje kemikalijama. Prije toga nužno ju je tretirati dobrim regeneratorom - tako će biti meka te manje oštećena, kaže stilistica Ursula Stephen. 

Prhutanje zbog hrane ili hormona

Preparati za kosu koji sadrže alkohol i agresivni kemijski tretmani “brišu” prirodna ulja s vlasišta te slabe njegovu prirodnu zaštitu pa tako mogu pogoršati prhutanje. Uklanjanju prhuti dugoročno će pomoći jedino odgovarajući medicinski šamponi, no manjoj vidljivosti prhuti u ljudi s masnim vlasištem pomoći će i svakodnevno pranje kose blagim šamponom. Prhutanje vlasišta često je udruženo s diseborejom, odnosno poremećajem žlijezda lojnica.

- Diseboreja se može manifestirati pojačanim lučenjem (seboreja) ili smanjenim lučenjem loja (sebostaza). Seboroična ili masna koža dobra je podloga za razmnožavanje gljivica i bakterija, a neki autori smatraju gljivicu malaseziju jednim od mogućih uzroka prhuti - objašnjava dr. Jadranka Sokol. 

Ispiranje i vlažan zrak za zdravo vlasište

Pojavu prhutanja vlasišta, uz umjereni svrbež, može uzrokovati i nepravilna njega kose - prečesto korištenje agresivnih šampona te nedostatno ispiranje kose nakon šamponiranja, ali i boravak u prostorijama s izrazito suhim zrakom.

Pjena i difuzor za seksi razbarušen izgled

Seksi razbarušen i zdrav izgled kose J. Lo postiže korištenjem šampona i regeneratora za volumen. U korijen mokre kose utrlja pjenu, a za završni efekt zabaci kosu unaprijed i suši je difuzorom.

Vlasište se može držati pod kontrolom 

Budući da se ne zna uzrok prhutanja vlasišta, ne postoji ni posve zadovoljavajuće liječenje. Stoga je, umjesto o uspješnom liječenju, bolje govoriti o držanju prhutanja pod kontrolom, navodi liječnica. U blagim je slučajevima, dodaje, dovoljno rabiti preparate koji sadrže dva-postotnu salicilnu kiselinu, a i pranje kose šamponima koji sadrže katrane (jedanput na tjedan) može održavati stanje.

Masna hrana i alkohol mogu pogoršati stanje

Prhut može povećati masna, vrlo slana, začinjena ili slatka hrana, kao i svakodnevno pijenje alkohola. S druge strane, vlasištu će pogodovati hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput ribe i drugih morskih plodova, ulja ili sjemenki lana te orašastih plodova (badema, oraha...), ističu stručnjaci. Osim naslijeđa, za nastanak seboreje i prhuti važan je utjecaj hormona. Androgeni, odnosno muški hormoni, pojačavaju rad lojnica, a estrogeni, ženski hormoni, neizravno smanjuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'