Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Problemi s velikom nuždom? Savjeti kako se riješiti zatvora

Problemi s velikom nuždom? Savjeti kako se riješiti zatvora
1

Neki od savjeta su sjedenje na zahodu barem 15 minuta, to će potaknuti rad crijeva, ali postoji još genijalnih trikova koji će vam donijketi olakšanje...

VIDEO

Nedovoljno vlakana, preskakanje obroka i premalo kretanja temeljni su uzroci opstipacije ili zatvora. Zato tijelo morate ponovno naučiti da funkcionira kao urica. Normalan i poželjan razmak od jela do stolice iznosi od 12 do 48 sati, eventualno do 72 sata. Ako stolica izostaje dan, dva ili tri, niste u problemu. 

- Netko ima takav ritam cijeli život i normalno mu je da ima stolicu svaka tri dana. No više od toga nije poželjno jer zatvor oštećuje sve organe, izaziva glavobolje i migrenu, nadutost, bol u trbuhu i leđima - kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i dodaje kako zatvor može uzrokovati nervozu i užurbanost, nedovoljan san te akne. 

No postoje trikovi koji mogu pomoći da se riješite zatvora i osjećate manje umorno, natečeno ili razdražljivo. Nijedan obrok ne biste trebali preskakati jer i samo uzimanje hrane potiče crijeva da rade. Gastroenterologinja Joanne Wilson zato savjetuje da dan počnete doručkom. 

Ni unošenje previše vlakana odjedanput nije dobro. Iako potiču proces probave, vlakna stvaraju plinove i nadutost.

- Buđenje, skakanje pod tuš i brzinski doručak možda su super za produktivnost, ali nisu i za vašu probavu. Jedenje ujutro budi crijeva, a vi nećete sigurno obavljati nuždu u javnim WC-ima gdje nemate dovoljno vremena za sebe. Zato se ujutro probudite ranije tako da imate vremena sve obaviti. Računajte da ste spremni za kupaonicu i pola sata nakon prvog obroka - kaže Nicolette Francey s njujorškog Medical koledža. 

Dreamstime

Izbjegavajte crveno meso jer hrana bogata željezom može izazvati zatvor. I kalcij može stvoriti probleme pa s jelovnika privremeno maknite mlijeko i sireve. Čak i proteini te masti potiču oslobađanje hormona koji usporavaju probavni tranzit. 

- Ni unošenje previše vlakana odjedanput nije dobro. Iako potiču proces probave, vlakna stvaraju plinove i nadutost kojih se nećete tako lako riješiti. Ako vam vlakna nikad nisu bili prijatelji, ne morate se daviti u mekinjama svakodnevno. Tri dnevne porcije povrća, dvije voćke i malo integralnog kruha trebalo bi biti dovoljno da crijeva normalno rade. Rabarbara, artičoke i mahunarke također pomažu jer su prirodni laksativi - kaže dr. Elaine Feldman, profesorica na Medicinskom koledžu u Georgiji. 

Ako imate blagu nelagodu od zatvora pokušajte s čepićima od glicerina, rastopljenim magnezijem ili svježe iscijeđenim sokom, primjerice od naranče. Ponekad će pomoći i šalica tople juhe ili šalica kave jer kofein potiče pražnjenje crijeva. Organizam držite hidriranim pa ga “ispirite” s osam čaša vode dnevno kako biste omekšali stolicu. Ujutro najbolje natočite bocu od 1,5 ili dvije litre s vodom i pokušajte je ispiti polagano do kraja dana. Mislite li da što dulje sjedite na dasci to bolje? Ne, jer vam to neće pomoći riješiti se zatvora. Naprežete li se pretjerano samo možete stvoriti dodatne komplikacije u vidu hemoroida ili prolapsa rektuma. 

Thinkstock

- Ako ne izvršite nuždu u 15 minuta, dignite se s WC-a. Ako imate zatvor, dignite noge na klupicu tako da su vam koljena savijena. Crijevima će položaj više odgovarati, a vi ćete lakše obaviti nuždu - kaže gastroenterologinja Jacqueline Wolf. Ako ništa od toga ne uspije, ostaje vam kontinuirano se kretati, barem pola sata dnevno. Trčite, šetajte ili plivajte, ali pazite da ste hidrirani. 

Terapija može trajati i do godine dana, treba biti jako strpljiv

U dugogodišnjoj praksi pacijente ne ‘čistim’ nego liječim. Nije dobro uzeti pripravak za čišćenje, imati stolicu, pa opet nemati stolicu pet dana. Čišćenje - zatvor, čišćenje - zatvor nije dobro rješenje. Treba čajem i kapima te promjenom u prehrani raditi na sebi i svojim crijevima, treba ih naučiti na rad, poticati peristaltiku, izbaciti svu zaostalu stolicu i izregulirati probavu. Treba biti strpljiv u uspostavljanju redovite probave. Moja terapija traje nekoliko mjeseci, pola godine ili godinu dana. Najvažnije je da se terapija provodi jedno vrijeme.

Ne zatomljujte prirodni nagon

Nikad ne biste trebali trpjeti, nego na toalet otići kad vas “priroda pozove”. Živčani završeci šalju mozgu poruku da je crijevo puno i da ga treba isprazniti. Ako se taj prirodni nagon zatomljuje, onda se i živčani završeci i mozak ulijene, tj. nagon za pražnjenje funkcionira sve slabije i slabije te tako dolazi do stanja kroničnog zatvora, objašnjava dr. Krajina Pokupec.

Ricinusovo ulje

Hladna jela su bolja protiv zatvora nego topla i vruća. Dobro je u jogurt dodati žlicu lanenog sjemena koji će sluzi i bubrenjem poticati peristaltiku i pražnjenje. U blage laksative ubrajamo i med, sok jabuke i grožđa, žlicu ricinusova ulja, zobene mekinje, bosiljak te žličicu maslinova ulja natašte.

Top 5 najboljih savjeta za uspostavljanje redovite probave

  • Kolačići - Po 250 g smokava i suhih šljiva sameljite te dodajte žlicu meda i 5 g senina lišća. Stavite u staklenku ili napravite male kuglice. Pojedite po žličicu (1-2 kuglice) svako jutro uz čašu vode ili čaja.
  • Ljekoviti čaj - Kamilicu, bazgu, lan, krkovinu, komorač, crni (ili bijeli) sljez i korijen vodopije pomiješajte u podjednakim količinama pa od mješavine skuhajte litru čaja (dvije žlice) te popijte tijekom dana.
  • Tinktura - Vodopiju, maslačak, anis, senu i stolisnik namočite u 50-postotnom alkoholu i držite zatvoreno dva tjedna. Procijedite i pijte 50 kapi ujutro prije doručka i 50 kapi prije večere.
  • Masaža - U smjeru kazaljke na satu svaku večer prije spavanja masirajte donji dio trbuha eteričnim uljima ružmarina, rimske kamilice i slatkog mažurana nakapanih u malo bazna ulja badema.
  • Oblozi - Tople i hladne obloge za trbuh izmjenjujte u trajanju od tri minute za vrući i jedne minuta za hladni oblog. Za poticanje peristaltike odlično je obloge izmijeniti od četiri do pet puta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima