Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Probudilo ju udaranje u trbuhu, 45 minuta kasnije imala je kćer

Pitanje je kakav je socio-ekonomski i edukacijski nivo osobe koja ignorira izostanak mjesečnice. Najraniji znak trudnoće je upravo izostanak menstruacije, kaže dr. Ivan Fistonić

Emmalouise Leggate (18) iz Glasgowa u Škotskoj tvrdi da je navečer legla spavati ravnog trbuha, a ujutro ju je probudilo udaranje djeteta u trbuhu. Ubrzo su počeli trudovi. Svoju drugu kćer rodila je 45 minuta kasnije na parkiralištu ispred bolnice, u automobilu. Kune se kako nije znala da je trudna, pila je kontracepciju, nije imala jutarnje mučnine, nije osjetila dijete u sebi...

Objavljuje Emmalouise LeggateČetvrtak, 23. kolovoza 2018.

Liječnici kažu da je rodila u punom terminu za porod. Beba se rodila zdrava, a porođajna težina bila joj je oko 3200 grama. Bilo je to 17. srpnja 2018. godine. Objasnili su joj da možda nije osjetila pomicanje djeteta jer je bilo smješteno blizu donjeg dijela leđa, a pred porod ju je osjetila jer se vjerojatno okrenula.

Malena sada ima osam mjeseci i zove se Ciara Louise Lamont. Emmalouise kaže da su i ona i njezin partner Sean Lamont (19) sretni što je imaju iako ih je iznenadila. To im je druga kćer.

Objavljuje Emmalouise LeggateSubota, 27. listopada 2018.

- Ciara me nikada nije udarala, nikada nisam osjetila da je unutra, da se pomiče - prisjetila je mlada majka koja je tek sada odlučila svoje iskustvo podijeliti sa javnošću.

Kaže da je na početku malo krvarila, a onda joj se menstrualni ciklus zaustavio, no ona je to pripisivala kontracepciji.

Objavljuje Sean LamontSrijeda, 28. veljače 2018.

- Jedino što je bilo drugačije je to što sam se malo udebljala pa mi je mama govorila da idemo češće prošetati ili raditi nešto drugo ne bi li izgubila višak kilograma. Viška je bilo po cijelom tijelu, rukama, nogama i licu, no najmanje sam se proširila u predjelu trbuha. Trbuh mi nikada nije narastao - tvrdi djevojka.

Objavljuje Emmalouise LeggatePetak, 22. ožujka 2019.

- U bolnicu me vozila moja baka koja je bila toliko šokirana da je odbijala vjerovati da nisam znala, a zaista nisam. Nisam napravila test na trudnoću jer nisam imala nikakvih simptoma. Kasnije, kada sam rodila u automobilu, zamotala je bebu u deku i nosila je ponosno u bolnicu. Putem je zaustavljala uzbuđeno prolaznike i hvalila se koliko je beba divna, a ja sam bila sva u panici pitajući se je li s mojom bebom sve u redu - rekla je.

Obje su provele u bolnici dva dana.

Njezina baka je umrla nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu. Obožavala je malenu, imale su neki poseban odnos. Emmalouise kaže kako je kontracepcijske pilule zamijenila spiralom te da povremeno napravi test na trudnoću 'za svaki slučaj', prenosi Daily Mail.

fistonic | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL dr. Ivan Fistonić

Mišljenje hrvatskog stručnjaka

- Pitanje je kakav je socio-ekonomski i edukacijski nivo osobe koja ignorira izostanak mjesečnice. Najraniji znak trudnoće je upravo izostanak menstruacije, to je razlog zbog kojeg većina trudnica prvi put dolazi na ginekološki pregled. Redovitim i ozbiljnim kontrolama, više od 10 tijekom trudnoće, može se značajno smanjiti pojavnost određenih rizika, pretporođajnom pripremom (psihološki i tjelesni trening) postići bolja kondicija rodilje, a dobrim planiranjem i vođenjem porođaja povećati broj zdrave i vitalne novorođenčadi - rekao nam je doc. dr. sc. Ivan Fistonić prim.dr.med. iz Instituta za žensko zdravlje u Zagrebu i dodao da nikada nije imao takav slučaj u svojoj karijeri.

WOMAN HAS SURPRISE BABY DESPITE HAVING FLAT STOMACH AND REGULAR PERIODS TRBUH JOJ BIO RAVAN Imala je mjesečnicu i nije znala da je trudna - a onda je rodila

Može se, kaže, dogoditi da se trudnoća fizički ne vidi toliko ako je žena iznadprosječno visoka, a dijete u trbuhu slabije razvijeno pa time i manje. Kaže da bude slučajeva kada žena krvari na početku trudnoće, ali to su oskudna krvarenja.

- U prvom tromjesečju trudnica može ciklički krvariti. Radi se o tzv. decidualnom krvarenju koje je zapravo donekle i fiziološko jer se sluznica može lagano ljuštiti dok se ne spoje tzv. decidua parietalis i decidua capsularis. Ipak, ta su krvarenja oskudnija od uobičajene mjesečnice - pojasnio nam je. 

Komentari (51)
  • Laž

    5. 4. 2019,   20:32
  • Svakakvih sam se laži naslušao ali ova je vrh,vrhova.

    5. 4. 2019,   21:11
  • Tako nešto ne bi prosrao ni hdz

    6. 4. 2019,   00:43