Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Prodišite! 8 genijalnih načina za odčepiti nos i očistiti sinuse

Prodišite! 8 genijalnih načina za odčepiti nos i očistiti sinuse
1

Tu je i savjet kako sami možete napraviti džepni inhalator s mješavinom posebnih eteričnih ulja koji će uvijek biti uz vas te pomoći držati nos i sinuse prohodnima

VIDEO

Začepljeni nos i neprohodni sinusi vrlo su neugodni, a mnogi ljudi griješe jer vjeruju kako je to posljedica isključivo nakupljanja previše sluzi. Pravi uzrok problemu ponekad je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripe, alergije ili infekcije. Uz ovih osam trikova disat ćete ponovo bez zastoja i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač zraka

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi jer je omekša. Ovlaživač zraka pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Istuširajte se vrućom vodom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slično kao i ovlaživač zraka, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Također, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, poslužit će i pranje suđa iznad sudopera punog vruće vode. Bitno je da udišete paru.

3. Pijte dovoljno tekućine

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, juha, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobiva dovoljno tekućine jer to pomaže smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

4. Koristite fiziološku otopinu

Nabavit se može u ljekarnama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, također, pomaže istjecanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korištenja konzultirate s liječnikom, posebno ako uzimate neke lijekove.

5. Ispirite sinuse

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno ulijeva vodu u nosnicu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nosnicu. Prodaju ih u ljekarnama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode. Postupak se najprije radi kroz jednu nosnicu, a potom kroz drugu. To pomaže očistiti sinuse od gustih nakupina.

6. Topli oblog

Ručnik namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Tolina će pomoći otvoriti kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Također, ako kuhate čaj od kamilice, tople vrećice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade, piše Healthline .

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene točke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni dio tijela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s vršcima ostalih prstiju.

8. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte ju ručnikom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj  sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplina radijatora poticat će isparavanje i udisat ćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protuupalno i odlična je kod upale sinusa.

Pogledajte u videu kako možete napraviti džepni inhalator:

VIDEO

Postupak:

  • Nabavite eterična ulja paprene metvice, lavande i crne jele i džepni inhalator koji možete puniti.
  • U njega stavite pet kapi paprene metvice, četiri kapi lavande i šest crne jele.
  • Ako nemate takav inhalator, poslužit će mala bočica ili posudica npr. veličine one balzama za usne.
  • Istu količinu stavite u bočicu, a ako ste odlučili koristiti posudicu, u nju najprije stavite komad vate pa na nju nakapajte eterična ulja.
  • Ovu kombinaciju nosite uvijek sa sobom u džepu ili torbici i svako malo otvorite i udahnite kroz nos. Odlično je za prohodnost nosa i sinusa.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...