Obavijesti

Lifestyle

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
5

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara

VIDEO

U svako godišnje doba volimo otići na obalu i udisati morski zrak. No ako to možemo raditi baveći se sportom na otvorenom, vjerujemo da vas ne treba puno nagovarati da već ovog produženog vikenda potegnete do Istre i primorja, a ako ste ljubitelji planina do Like i Gorskog kotara.

Donosimo sve o aktivnom odmoru u Istri, na otocima Kvarnera i u gorskoj Hrvatskoj te ideje kako da dane produženog vikenda ispunite životom!

Tenis, ronjenje, adrenalin - u Istri će svatko pronaći nešto za sebe 

Istarsko priobalje pogodno je za cjelogodišnje bavljenje sportom i raznim aktivnostima na otvorenom. Blaga mediteranska klima dat će vam potrebnu energiju te miomirisima prirode izmamiti vas na otvoreno, a izbor aktivnosti je povelik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljubitelji sporta, uz brojne biciklističke i pješačke staze u Istri, mogu se okušati u tenisu, sportu oko kojeg Istra njeguje poseban status, pogotovo u Umagu koji je od 1990. domaćin jednog od najjačih ATP teniskih turnira u regiji.  

Također, možete se okušati u jahanju na nekoliko lokacija u Istri - konjički centri sa stručnim vodstvom čekaju vas kod Umaga, Vrsara, Rovinja, Pule, Labina. No tu nije kraj. Uz aktivnosti na kopnu, možete isprobati i nekoliko vodenih varijanti. Zbog ekološki čistog i bistrog mora, istarska obala pruža brojne mogućnosti za profesionalno i amatersko ronjenje.

Opremu i stručnu pomoć pribavite u ronilačkim centrima, a u kristalno čistom moru možete razgledavati olupine potonulih brodova, ostataka iz 2. svjetskog rata pa i koraljne grebene. Ronilačke lokacije su plićine Gobo, Piranor i Buje, izuzetno pogodne za početnike, sjeveroistočno od luke Stara Savudrija je i Crveni vrh, vrlo zanimljiva ronilačka lokacija s podvodnim zidom sastavljenim od tisuća amfora. Ispred svjetionika Savudrije, na dubini od 15 metara, leži potonuli antički brod iz rimskog doba, a ugođaj upotpunjuju brojne amfore koje uokolo leže ukopane u pijesak kristalno čistog mora. Provjerite zašto ronioci ovu poslasticu nazivaju 'Moj mir'. More kod Rovinja također nudi ronilačku poslasticu - uz raznolik i očuvan biljni i životinjski svijet, posebno iskustvo je ronjenje na olupini potonulog parobroda Baron Gautsch. 

Aktivni produženi vikend upotpunite ugodnim šetnjama netaknutom prirodom oko gradića Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a možete obići zaštićenu park-šumu Zlatni rt gdje možete iskušati slobodno penjanje, trčanje, bicikliranje i šetnju.

Za one željne adrenalina, Istra ima nešto i za vas - u okolici Umaga je adrenalinski park na stablima koji se sastoji od visećih staza koje su prilagođene svima, djeci i odraslima. Ohrabrite se i probajte - sigurno ćete avanturu na visećim stazama pamtiti zauvijek! Više čitajte ovdje

Raznolika Istra uvijek nudi više - onima koji su ovisni o adrenalinu na raspolaganju je paragliding nad Porečom i rijekom Mirnom ili odvažna panoramska vožnja zrakoplovom. Dakako, najhrabriji mogu skočiti i padobranom letovima iz zračne luke Crljenka nadomak Poreča. Više čitajte ovdje

Otoci Rab, Lošinj, Cres i Krk

Preferirate li otoke svakako posjetite Rab, Cres i Lošinj. Pješačke i biciklističke staze na Rabu provest će vas cijelim otokom i otkrivati brojna čuda koja ovaj 'otok sreće' mudro krije. Osvojite rapski vrh Kamenjak koji će vas nagraditi fantastičnim pogledom na otoke Kvarnera i planinski masiv Velebita. Ukoliko produženi vikend planirate provesti na Rabu, svakako posjetite Lopar, turističko mjesto 12 km od starog grada Raba, u kojemu se u četvrtak 26. svibnja otvara kupališna sezona na Alpe Adria Festu uz poseban program. 

Cresko-lošinjski arhipelag nudi vam pregršt aktivnosti - od brojnih uređenih tematskih staza za duže i kratke šetnje živopisnim otocima pa sve do panoramskih letova avionom. Iskušajte padobranstvo, tenis, ali i turističke izlete terencima koji će vas odvesti na lokacije za koje niste ni znali da postoje. Više čitajte ovdje

Kao i Istra, i ovaj dio Jadrana nudi brojne lokacije za ronjenje. Podmorje Lošinja krije brojne podvodne pećine, visoravni, podvodne grebene na kojima će vas oduševiti bogat biljni i životinjski svijet. Više o ponudi čitajte ovdje

Brojne aktivnosti nudi vam i otok Krk. Bijeg od užurbane svakodnevice potražite u opuštenim šetnjama brojnim stazama i pješačkim putevima otokom i uz more. Otkrijte litice i špilju Biserujku koje čekaju istraživača u vama. Ukoliko vas privlače dubine posjetite Mali Plavnik ili zaronite s plićine Tenki. Za one mlađe zanimljivosti morskih dubina mogu se pogledati u jednom od tri akvarija otvorenima u mjestima Baška i Krk, s najvećom zbirkom jadranskih školjaka i puževa u Hrvatskoj. Što sve nudi Krk pročitajte ovdje 

Crikvenica i rivijera

Okolica Crkivenice, Novog Vinodolskog i Vinodola nudi brojne planinarske, pješačke i biciklističke staze - osvojite planinske visove i vidikovce Oči Vinodola, Nebeske labirinte te Mediteranski labirint ljubavi. Jedna od najljepših šetnica crikveničke rivijere je takozvana Ljubavna cestica, prekrasna za romantičnu šetnju u dvoje. U blizini je grada, ali pruža jedinstveni doživljaj šumskog mira s mirisima mediteranskog raslinja s usputnim povijesnom baštinom koju ćete otkrivati u šetnji 8 km dugim putem. Poseban doživljaj zasigurno će biti panoramski let nad Kvarnerom, a za potpuni osjećaj slobode probajte paragliding ili skok padobranom.

Novi Vindolski zbog geografskog položaja nudi brojne dnevne izlete u okolne povijesne i srednjovjekovne gradove Vinodola: Drivenik, Grižane, Bribir, Ledenice i posebno Tribalj sa slatkovodnim jezerom, kao i šumska područja Breza i Krmpota, te bribirska šumska izletišta Lukovo i Maševo.

Više pročitajte ovdje

Svježina Like i Gorskog kotara

Skrenete li prema unutrašnjosti, birajte svježinu Like i Gorskog kotara. Zagonetne šume okolice Čabra i uz samu granicu s Nacionalnim parkom Risnjak otkrit će vam tajne životinjskog svijeta hrvatskog gorja i smaragdne unutrašnjosti. Mirise goranske lavande upijte jašući poljima u blizini slikovitih Fužina, u kojima se brodićem možete provozati jezerom Bajer, šetati okolnim šumama, ali i obići spilje Lokvarku i Vrelo.

Suživot s gorskom prirodom ipak vam najbolje mogu dočarati goranski planinarski putovi. Ljubitelje aktivnog odmora jedva čeka vidjeti i Lika, savršena postaja za one koji žele više od samog lijepog vremena i svježeg zraka.

Brojni speleološki izleti bit će zanimljivi za svakoga i u sjećanju vam ostaviti slike koje ćete zauvijek pamtiti. Pećinski park Grabovača na vrlo malom i geološki specifičnom prostoru broji čak devet speleoloških zaštićenih objekata. 

Liku, naravno možete upoznati i biciklističkom vožnjom na 400 kilometara uređenih staza, a ako vam to nije dovoljno uzbudljivo odvažite se na paragliding i iskusite pogled na Liku i plavetnilo Jadranskog mora. 

Više informacija o aktivnom odmoru i brojnim mogućnostima koje nude razni dijelovi Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Zabava zajamčena: Dani otvorenih vrata u Fun parku
KAMO ZA VIKEND

Zabava zajamčena: Dani otvorenih vrata u Fun parku

Fun park Biograd nudi pravo vikend osvježenje. Idealna je to prilika da isplanirate najzabavniji i vikend i dobro se provedete