Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Proizveli su seriju lutkica bez spola, mogu biti i cura i dečko

Igračke su odraz kulture i, dok svijet i dalje slavi pozitivan utjecaj inkluzivnosti, mi smo smatrali kako je došlo vrijeme da stvorimo liniju lutaka koje nemaju obilježja, kažu u Mattelu

Mattel, poznati proizvođač lutkica Barbie, odlučio je na tržište lansirati spolno neutralne lutke - 'Free Of Labels'. Naziv kolekcije je 'Creatable World', a sadrži šest različitih lutaka.

Njome su, kažu, željeli 'izbrisati tradicionalne tabue'. Svaku lutku je moguće transformirati iz muške u žensku i obrnuto. Uz reklamu za ove igračke su napisali 'Dobrodošli u @CreatableWorld, gdje puštamo da igračke budu igračke kako bi djeca mogla biti djeca'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MATTEL (@mattel) on

- Igračke su odraz kulture i, dok svijet i dalje slavi pozitivan utjecaj inkluzivnosti, mi smo smatrali kako je došlo vrijeme da stvorimo liniju lutaka koje nemaju obilježja. Istraživanjem je otkriveno kako djeca ne žele da im njihove igračke diktiraju rodne norme, a ova linija lutaka omogućuje svoj djeci da se slobodno izraze - rekla je Kim Culmone, viša potpredsjednica u Mattel Fashion Doll Design, prenosi The Wild Child.

Objavljuje Kareem Ibn SepulvedaPetak, 27. rujna 2019.

Prva Barbie nastala je po uzoru na odrasle žene

Najpopularnija lutka na svijetu prvi put je predstavljena javnosti 9. ožujka 1959. godine na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Osmislila ju je i kasnije napravila Ruth Handler, supruga suosnivača tvrtke Mattel. On nije bio oduševljen idejom o lutki koja izgleda kao odrasla žena, ali popustio je i nije požalio. Barbie je postala najprodavanija lutka na svijetu. Svake sekunde proda se jedna.

Gornja Stubica, 06.03.2019 - Slavko i Ana Ivanic izradjuju drvene igracke NJEMU SU 92, NJOJ 84 Stara tradicija: Drvene i šarene igračke izrađuju već 70 godina

Inače, Ruth je na ideju za novu lutku došla dok je promatrala svoju kćer Barbaru kako lutkicama daje odrasle uloge u igri. U to doba sve lutke su izgledale kao bebe. Nakon toga je s njom putovala u Njemačku i tamo je ugledala lutku Bild Lilli koja je nalikovala odrasloj ženi. Kupila je tri komada i preradila ih u Barbie.

U prvoj godini Mattel ih je prodao oko 350.000. Prvi model Barbike imao je konjski rep i crno-bijeli kupaći kostim. Mogla se kupiti u dvije varijante - plavuša i brineta.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Komentari (28)
  • Koji bolestan svijet.

    7. 10. 2019,   17:13
  • Katastrofa!

    7. 10. 2019,   17:23
  • Čemu se čudit. Danas je uvredljivo uopće spominjat da postoje biološke razlike među spolovima i normalno da si djeca biraju spol s 3 godine. Inkluzivnost. Haha. Inkluzivnost ludila.

    7. 10. 2019,   17:36