Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Proizveli su seriju lutkica bez spola, mogu biti i cura i dečko

Igračke su odraz kulture i, dok svijet i dalje slavi pozitivan utjecaj inkluzivnosti, mi smo smatrali kako je došlo vrijeme da stvorimo liniju lutaka koje nemaju obilježja, kažu u Mattelu

VIDEO

Mattel, poznati proizvođač lutkica Barbie, odlučio je na tržište lansirati spolno neutralne lutke - 'Free Of Labels'. Naziv kolekcije je 'Creatable World', a sadrži šest različitih lutaka.

Njome su, kažu, željeli 'izbrisati tradicionalne tabue'. Svaku lutku je moguće transformirati iz muške u žensku i obrnuto. Uz reklamu za ove igračke su napisali 'Dobrodošli u @CreatableWorld, gdje puštamo da igračke budu igračke kako bi djeca mogla biti djeca'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MATTEL (@mattel) on

- Igračke su odraz kulture i, dok svijet i dalje slavi pozitivan utjecaj inkluzivnosti, mi smo smatrali kako je došlo vrijeme da stvorimo liniju lutaka koje nemaju obilježja. Istraživanjem je otkriveno kako djeca ne žele da im njihove igračke diktiraju rodne norme, a ova linija lutaka omogućuje svoj djeci da se slobodno izraze - rekla je Kim Culmone, viša potpredsjednica u Mattel Fashion Doll Design, prenosi The Wild Child.

Prva Barbie nastala je po uzoru na odrasle žene

Najpopularnija lutka na svijetu prvi put je predstavljena javnosti 9. ožujka 1959. godine na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Osmislila ju je i kasnije napravila Ruth Handler, supruga suosnivača tvrtke Mattel. On nije bio oduševljen idejom o lutki koja izgleda kao odrasla žena, ali popustio je i nije požalio. Barbie je postala najprodavanija lutka na svijetu. Svake sekunde proda se jedna.

Stara tradicija: Drvene i šarene igračke izrađuju već 70 godina
Stara tradicija: Drvene i šarene igračke izrađuju već 70 godina

Inače, Ruth je na ideju za novu lutku došla dok je promatrala svoju kćer Barbaru kako lutkicama daje odrasle uloge u igri. U to doba sve lutke su izgledale kao bebe. Nakon toga je s njom putovala u Njemačku i tamo je ugledala lutku Bild Lilli koja je nalikovala odrasloj ženi. Kupila je tri komada i preradila ih u Barbie.

U prvoj godini Mattel ih je prodao oko 350.000. Prvi model Barbike imao je konjski rep i crno-bijeli kupaći kostim. Mogla se kupiti u dvije varijante - plavuša i brineta.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje