Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Proizvode pivo od kruha koji bi završio u smeću - i odlično je

Toast Ale je naziv piva koje osvaja Veliku Britaniju, a ovom idejom je oduševljen i Jamie Oliver. Inače, radi se o promicanju ideje da se što manje hrane na svijetu baca

VIDEO

Radi se o britanskoj craft kompaniji Toast Ale koja kruhom zamjenjuje trećinu sladnog ječma u proizvodnji svojih piva. Od 18. ožujka su iskoristili čak 15 tona kruha koji ostaje kao višak u raznim trgovinama i pekarama, a završio bi u smeću. Surađuju s lokalnim trgovcima.

 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

- Pekare i trgovine sa sendvičima bace 44 posto kruha i peciva. Mi to uzimamo i njime zamjenjujemo trećinu ječma. Kruh daje neke šećere koji se pretvaraju u alkohol tijekom proizvodnje piva, a time se smanjuje količina svježeg ječma. U isto vrijeme kruh se iskoristi, a ne baca - kaže Louis Ziane iz  pivovare.

Dodaje da će sav prihod od prodaje donirati dobrotvornoj organizaciji Feedback koja se bori za smanjivanje bacanja hrane u lokalnim zajednicama širom svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

Dodaje da viškove kruha uzimaju tek nakon što se uvjere da ga određeni ljudi ne trebaju, na primjer beskućnici. Kaže kako je mnogim trgovinama i pekarama teško pronaći kome darovati višak kruha zbog kratkog roka trajanja. Skloništa za beskućnike često trebaju konzerviranu ili pakiranu hranu, koja može dulje trajati, više nego što im je potreban kruh, prenosi Business Insider.

Kruh i peciva koje koriste su neutralnog okusa, a nakon trganja se ubacuju u vruću vodu zajedno s ječmom - napravi se svojevrsna kaša koju je puno teže miješati nego kada se radi samo s ječmom.

 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

Njihov neobičan napitak prodaje se i u pubovima, a jedan takav nalazi se u središtu Londona "Temple Brew House" i vrlo je popularan. U njega zalaze i ljudi zasluženi za nastanak Toast Alea.

- Naučili smo lekciju iz proizvodnje piva i lekciju kako se za to može koristiti i kruh. Danas ćemo kušati to što smo napravili - rekao je Michael Mulcahy i pohvalio se da je svojim rukama trgao 200 komada kruha u komadiće, a sve da bi nastalo ovo fino pivo lijepe jantarne boje.

 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

Ziane napominje kako proizvodnja piva pomoću kruha nije nikakva novost, to se radilo i prije nekoliko tisuća godina, a oni su s proizvodnjom Toast Alea krenuli 2016. godine. Danas ga prodaju u mnogim trgovinama, restoranima i pubovima diljem Velike Britanije.

- Pivo je zaista zabavan medij za angažiranje ljudi oko globalno važnih problema - kaže.

I Jamie Oliver je oduševljen ovom idejom, ali i samim pivom.

 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

Inače, diljem svijeta se trećina proizvedene hrane baca, a s druge strane postoji puno ljudi koji su doslovce gladni. Osim toga, proizvodnja te hrane je odgovorna za skoro trećinu emisije stakleničkih plinova u svijetu, a što vrlo negativno utječe na okoliš.

Ova pivovara na svojoj stranici ima i recept kako napraviti pivo koristeći kruhom, kao što ga rade i oni. Recept ćete pronaći OVDJE.

 

A post shared by Toast Ale (@toastale) on

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam