Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

Proljetno čišćenje: Očistite si kuću ili stan u samo jedan dan

Najprije se briše prašina, peru vrata i prozori pa čisti kuhinja. Kuhinju odmastite s dobrim odmašćivačem, a trosjed osvježite razrijeđenim octom, savjetuje majstorica za čišćenje Ankica Livić

VIDEO

Mali dom nije tako komplicirano očistiti, no za generalno proljetno čišćenje stana od 80 kvadrata trebat će vam 15-ak sati. Zato u čišćenje treba uključiti sve ukućane, kaže Ankica Livić, vlasnica portala Kućanski poslovi koja se čišćenjem bavi već dugo godina i ima preko 1000 zadovoljnih klijenata. Održavanje je poslije, dodaje, mnogo lakše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

- Generalno čišćenje podrazumijeva čišćenje doslovno svega. Od ulaznih vrata do balkona. Skidaju se zavjese, a peru se svi ormarići, kako izvana tako i iznutra, ali i ono što je u njima. Primjerice, ako čistite kuhinju, izvadi se sve što je u elementima, posuđe, pribor, koje se pere, a namirnice i začine koje izvadite iz ormarića pregledajte i bacite ako im je istekao rok. No najprije se “skida” prašina. 

Hrvatska - Azerbajdzan

Prašina - brisanje

- Usisajte je iz radijatora, stropnih kutova, pobrišite s polica, slika i gornjih elemenata u kuhinji i kupaonici, ako možete do njih. Ako je, primjerice, malo prostora između gornjih kuhinjskih ormarića i stropa, uzmite krpu ili kuhinjske ubruse na jedan dulji štap i njima prebrišite - savjetuje Ankica.

Stolarija + balkon i terasa - pranje

Nakon otprašivanja pere se stolarija, i vanjska i unutarnja, odnosno sva vrata u stanu, bez obzira na to što ćete te prostorije poslije temeljito čistiti. Idealno je to napraviti kad je sunce, kako bi se sve prije osušilo. Brišu se i rolete, iznutra, ali i izvana ako do njih možete s balkona. 

- Obavezno je počistiti i terase i balkone jer oni znaju biti vrlo prljavi, pa tako u kuću možete unijeti mnogo smeća - govori Ankica. 

Kuhinja - odmašćivanje

Kuhinja može biti jako zahtjevna, pogotovo ako se ne održava. Za nju treba minimalno pet sati, objašnjava nam naša sugovornica. 

Hrvatska - Azerbajdzan

- Bez obzira na to od kojeg su materijala elementi, cijela kuhinja se pere odmašćivačem, koji se mora poslije dobro isprati, a onda se lašti sredstvom za čišćenje staklenih površina i kuhinjskim ubrusima sve dok se površina ne osuši - kaže Ankica te dodaje da se masna para od kuhanja, kao i smog te dim cigareta skupljaju i na ormarima, pogotovo ako imate open-space kuhinju povezanu s dnevnim boravkom. 

Najbolje je i njih oprati odmašćivačem. Isto vrijedi i za napu, koja se obavezno lašti stakloperom. I prednju lajsnu (ispod elemenata) možete maknuti te očistiti ispod. 

Hrvatska - Azerbajdzan

Dnevni boravak + rasvjeta + police 

- Temeljito čišćenje zahtijeva da ‘prevrnete’ svaki komad namještaja u stanu, pa tako jedaći stol i stolice nije potrebno oprati samo s gornje, nego i s donje strane. Komode i ostali namještaj koji možete pomaknuti odmaknite od zida - kaže Ankica Livić koja ima više od 100 zadovoljnih klijenata. Potrebno je prebrisati i klimu, plafonijere te ostala rasvjetna tijela, knjige i police, dok se trosjed usisava, a nakon toga osvježava vlažnom krpom natopljenom razrijeđenim octom. Zatim se prelazi na sobe. 

Dječja + spavaća soba

U dječjim sobama pere se sve - igračke, police, usisavaju madraci i briše ispod kreveta, a na kraju se presvlači i posteljina.

Kupaonica 

Red je tad na kupaonici. Sve treba iznijeti iz nje, a prašak i kozmetiku - najbolje u lavoru. 

Hrvatska - Azerbajdzan

- Bit će lakše čistiti ako prostor nije zakrčen. Redom se peru pločice, radijator, perilica i sušilica, ča i s odmašćivačima ako su jako prljave, WC, tuš i umivaonik. Ako imate staklenu kabinu, prebrišite sa stakloperom, kao i ogledalo te pipe. Ulaštite ih - kaže Ankica.

Sredstva za čišćenje mogu biti kućni otrov za dišne puteve...
Sredstva za čišćenje mogu biti kućni otrov za dišne puteve...

Pod - usisavanje i pranje

Tepisi se usisavaju zadnji, pa se zarolaju i maknu, a zatim se usisa pod. 

- Najbolje ga je prati razrijeđenim univerzalnim sredstvom za čišćenje i dobro isprati, čak dva ili tri puta, sve dok voda ne bude čista - zaključuje Ankica.

 

 

Brže čišćenje 

Možete prati sve s odmašćivačem, olakšat ćete si posao. Isto tako, nabavite više krpa za ispiranje pa samo uzimajte i brišite. 

Ubrusi i poliranje

Svakako nabavite rolu ubrusa kojima ćete uz sredstvo za pranje stakla posušiti i ‘ispolirati’ svaki komad namještaja koji ste oprali.

Mama otkrila lagani i brzi trik za čišćenje masnih ventilatora
Mama otkrila lagani i brzi trik za čišćenje masnih ventilatora

Ne vlažnim maramicama

Nikad namještaj i ostale površine ne brišite vlažnim maramicama jer će ostati tragovi, pogotovo ako su površine glatke.

Tepisi

Ako su tepisi manji, istresite ih na otvorenom. Isto vrijedi i za deke i ostale ‘prašnjave’ prekrivače. 

24 genijalna trika za čišćenje cijele kuće - olakšavaju život
24 genijalna trika za čišćenje cijele kuće - olakšavaju život

 

'OVO JE PRESTRAŠNO': Procurile privatne fotografije djece poznate pjevačice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'