Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Promijeni ritual - za zdraviju kavu dodaj kokos, matchu, med

Promijeni ritual - za zdraviju kavu dodaj kokos, matchu, med
1

Kavu možete zasladiti medom, javorovim sirupom ili usitnjenim datuljama. Izvadite košticu iz njih pa ih blendajte s kavom ili mlijekom. Osim što će ga zasladiti, datulje će jutarnju kavu zgusnuti

VIDEO

Jutarnji ritual, šalica kave, doživljava pravu revoluciju. Uobičajene kave s mlijekom ili šlagom postaju dosadne, pa se sve češće poseže za supernamirnicama kako bi se na zdraviji način zamijenio kofein. Kako biste u tome uspjeli, tu su goji bobice, alge, kurkuma, sirovi med, maca prah, matcha, pa i prah reishi gljive.

Klasičnu kavu zamijenili su čajevi s mlijekom poput rooibosa ili zelenog čaja ili biljna mlijeka, poput kokosova, bademova ili sojina, koji će vas uz pomoć začina i zdravih namirnica poput acai bobica ili sirovoga kakaa razbuditi. Snažni antioksidanti, đumbir i kurkuma, poznati su i kao superhrana kojom se zimi borimo protiv prehlada i jačamo imunitet, pa ih dodajte i u napitke.

Osim začina, u mlijeko se dodaje spirulina te matcha prah, koji sporije od kave oslobađa kofein, a s kojima se omiljeni napitak boji u zeleno. Novi hit na Instagramu je i australski izum tzv. štrumpfovski latte. U bademovo mlijeko se umiješa prah plavo-zelene afa alge, sok od limuna, đumbir i agava.

 

#melbourne #matchaburger #smurflatte @matcha_mylkbar

Fotografiju objavljuje 王藜烨Wang Liye (Doria) (@liiiyefancy)

Posljednjih godina u kavu se sve češće dodaje i maslac umjesto mlijeka. Zdrave masnoće, osim što pružaju osjećaj sitosti, pomažu u koncentraciji, a kako biste potaknuli metabolizam i povećali razinu energije, u kavu možete dodati kokosovo ulje.

Da bi se dobro zapjenilo, a ne pretvorilo u sloj ulja na kavi, obavezno se mora dobro blendati s kavom ili mlijekom i začinima po želji. Uz kokosovo ulje, za orašasti okus kave u šalicu dodajte i pola žličice tahini paste i prelijte bademovim mlijekom. 

Matcha vanilija

Sastojci: 1/2 šalice vode, žličica matcha praha, 1/2 šalice sojina mlijeka, 1/2 šalice kokosova mlijeka, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, žličica javorova sirupa

Priprema: Zagrijte mlijeko, ali pripazite da ne zakipi. U šalicu stavite matcha prah i prelijte kipućom vodom. Dobro promiješajte da nema grudice. Mlijeko izmiksajte mikserom za mlijeko dok se ne zapjeni. Dodajte vaniliju i javorov sirup te ulijte matchu i promiješajte.

Kurkuma latte

Sastojci: 2 cm svježe kurkume, 2 cm korijena đumbira, 2 žličice ghee (pročišćeni maslac), šalica kokosova mlijeka, šalica kokosove vode, žlica meda

Priprema: Ogulite i naribajte kurkumu i đumbir. Stavite u mužar i dodajte ghee te miješajte dok ne postane gusto. Mlijeko i kokosovu vodu zagrijte u tavi, dodajte pastu od kurkume i pustite da zakipi. Maknite s vatre, poklopite i ostavite nekoliko minuta. Procijedite u šalicu te umiješajte med.

Kokos latte

Sastojci: šalica crne kave, žlica organskog maslaca, žličica kokosova ulja, žličica melase, 1/2 žličice meda, 1/2 žličice cimeta u prahu, kora cimeta (prema želji)

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiksajte dok ne postane pjenasto, oko 20-30 sekundi. Ulijte u šalicu, dodajte štapić cimeta i poslužite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'