Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Promjene na grudima tijekom života: Od veličine do čvrstoće

None Foto: Dreamstime

Grudi su podložne promjeni veličine pa i čvrstoće uslijed menstruacije, trudnoće i menopauze. Tijekom menstruacije mogu se javiti dobroćudne kvržice i bol

Hormoni utječu na veličinu i teksturu grudi, a te su promjene najuočljivije neposredno prije menstruacije. Tada rastu razine estrogena i progesterona koji izazivaju bol i pojačanu osjetljivost. 

Tijekom menstruacije mijenja se i tekstura grudi, pa se velik broj žena žali na kvržice. Dobroćudne kvržice su posljedica povećanja mliječnih žlijezda koje se pripremaju za moguću trudnoću, piše Johns Hopkins Medicine

Trudnoća

Osim menstruacije na grudi utječe i promjene u tjelesnoj težini. Debljanje i naglo mršavljenje ostavlja tragova na grudima, osobito na koži koja prvo puca pa nastaju strije. Koža se zbog toga rasteže pa grudi djeluju kao da su se "objesile". To je često u trudnoći kada se grudi pripremaju za proizvodnju mlijeka. Tijekom trudnoće bradavice se mogu povećati i potamniti. 

Dreamstime

Menopauza

Tijekom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena, a tkivo u grudima nadomještaju masti koje su nježnije teksture. Upravo zbog toga grudi ne djeluju toliko čvrsto i prpošno kao u 20-im godinama. Također, manjak estrogena kriv je za isušivanje tkiva i manjak elastičnosti. Zbog toga grudi gube oblik koji su imale i spuste se. 

Komentari (151)
  • Uhh zablokirao mi mob. na fotki:))

    25. 11. 2014,   14:32
  • izmedju dobrih grudi je lancic a izmedju losih je pupak!

    25. 11. 2014,   18:00
  • Svaka sisa je lijepa samo da su prirodne...treba ih redovno masirat i bit ce prave

    25. 11. 2014,   16:17