Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Promjene na kosi koje ukazuju na zdravstvene komplikacije

Promjene na kosi koje ukazuju na zdravstvene komplikacije
1

Dob u kojoj se počinje sijediti određena je genetikom, no mogu je ubrzati problemi sa štitnjačom i nedostatak vitamina B, dok žuta prhut može ukazivati na psorijazu

VIDEO

Svaka promjena na kosi i vlasištu, od pretjeranog mašćenja, svrbeža ili ispadanja može biti bezazlena, ali i upućivati na zdravstvene probleme, piše WebMD. Tako je primjerice pojava sijedih najčešće posljedica genetike, pa tako neki mogu početi sjediti već s 18 godina, dok će drugi imati svoju prirodnu boju sve do 50-ih godina. Ako ste mlađi od 35., a imate više od nekoliko sijedih vlasi dok vaši roditelji u toj dobi nisu bili sijedi, mogući uzrok može biti anemija, poremećaj u funkciji štitnjače ili pak nedostatak vitamina B 12, ističu stručnjaci.

Prhut i zdravlje

Pojava bijele prhuti najčešće upućuje na čestu neravnotežu sebuma u vlasištu. Javlja se kao rezultat loše prehrane, kemijskog oštećenja kose ili vanjskih uvjeta. Ipak, žuta i masna prhut nije tako bezazlena kao bijela, osobito ako se pojavljuje na rubovima rasta kose. Ako ona ne nestaje ni nakon tretmana sa šamponima protiv prhuti, moguće je da se radi o seboreičnom dermatitisu, a kod ozbiljnijih stanja zahtjeva liječenje kortikosteroidima ili lijekovima protiv gljivica.

Kosa se prorjeđuje nakon 30-e

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30. godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormonalna neravnoteža, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Ispadanje kose u krugovima

Ako kosa ne ispada ravnomjerno, već se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez dlake, tada se najčešće radi o alopeciji areati, bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je porijekla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ima psihološke posljedice. Kosa može sama ponovno narasti, a postoje i brojni tretmani kojima se može ubrzati njezin rast.

Muškarci gube kosu s čela, a ženama se ona stanjuje

U 90 posto slučajeva kod muškaraca je za ispadanje kose krivo genetsko nasljeđe, a na to više utječu geni s majčine nego s očeve strane. Prorjeđivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena ispadanje kose zapravo svodi na stanjivanje vlasi. Za razliku od muškaraca, žene iznimno rijetko oćelave, a je li kosa duga ili kratka nema nikakvog utjecaja na brzinu kojom će ispadati vlasi, objašnjavaju stručnjaci.

Za kosu bez sjaja kriva je prehrana

Kao i za cijeli organizam, uravnotežena prehrana s puno vitamina i minerala važna je za zdravlje i lijep izgled kose. Rigorozne dijete mogu potaknuti ispadanje kose i gubitak sjaja, a najvažniji nutrijenti za lijepu kosu su omega-3 kiseline, cink, vitamin A te kompleks vitamina B.

Ispadanje kose kao nuspojava lijekova

Brojni lijekovi mogu imati nuspojavu u obliku pojačanog ispadanja kose, a najčešće se radi o kontracepcijskim pilulama, lijekovima koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, onih za snižavanje kolesterola te hormonalnih nadomjestaka za menopauzu. Antibiotici također mogu utjecati na ispadanje kose, no čim prestane uzimanje lijeka, taj efekt prolazi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise