Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Promjene u glasu žene 'odaju' muškarcu ima li menstruaciju

None Foto: Fotolia

Žene u danima menstruacije zvuče grublje, nervoznije i pričaju dubljim glasom. Muškarcima su tada najmanje privlačne, jer evolucijski, ne mogu širiti njegove gene

Što se muškaraca tiče, najbolji pokazatelj da se njihove partnerice približavaju razdoblju menstruacije je njihovo promjenjivo i razdraženo ponašanje prije tih dana. Ipak, nova studija Sveučilišta Albany tvrdi da muškarci mogu prepoznati nadolazeću mjesečnicu u njenom glasu, prenosi Daily Mail

Oni su volonterima puštali snimke glasova žena u različitim stadijima ciklusa. Otkrili su da su muškarci privlačnijim smatrali žene koje su u vrijeme snimanja ovulirale, a gotovo su svi volonteri s velikom točnošću pogodili koja od žena je imala menstruaciju u vrijeme snimanja. 

Muškarci su pogađali koja žena ima menstruaciju prema četiri pokazatelja u glasu, prema tome kakvo raspoloženje glas odaje, prema tonu glasa (je li grub ili ugodan), prema visini glasa (dubok ili visok) i brzini glasa. Većina je ispitanika potvrdila da žene su glasovi žena s menstruacijom bili dublji, grublji i odavali lošije raspoloženje. 

- Čini se da su muškarci prepoznali glasove žena s menstruacijom tako da su odabrali glasove koji im zvuče najmanje privlačno - rekao je voditelj studije, Gordon Gallup.

U evolucijskom smislu, svjesna ili nesvjesna averzija prema menstruaciji je logična, jer muškarci biološki traže ženu koja je u tom trenutku plodna i može dalje prenositi njegove gene, dodao je Gallup.

Komentari (2)
  • vidi vidi, svašta se tu može pročitait i naučiti........

    29. 1. 2012,   13:50