Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Promjene u raspoloženju, kao i izoliranje znaci su za uzbunu

None Foto: Fotolia

Problem najčešće pogađa one mlađe, mada nisu imuni ni stariji, a očituje se u potrebi da se svaki dan "visi" na net-u po nekoliko sati i izolira od vanjskog svijeta

I do 38 posto ljudi danas pravi su ovisnici o internetu, a osnovni znak prepoznavanja je stalna potreba za provjeravanjem društvenih mreža, e-maila i raznih portala, kao i tjeskoba te nezadovoljstvo ako se ta potreba ne može ostvariti, pokazalo je istraživanje američkog Sveučilišta Kentucky. Problem je najprisutniji kod mlađih dobnih skupina, koje su praktički odrastale uz internet i njegov razvoj, piše Daily Mail. 

Prema psiholozima, karakteristični simptomi su promjene u raspoloženju, nemogućnost kontrole vremena koje se provodi na internetu, izoliranje te izbjegavanje društva kao i zatvaranje u "četiri zida", odbacivanje društvenog života i općenito preokupacija računalima te smartphoneovima.

Američko udruženje pedijatara nedavno je izdalo vodič za roditelje sa smjernicama korištenja interneta kod djece. U njemu se potiče roditelje da uče adolescente umjerenom korištenju interneta, ali i poticanju drugih aktivnosti izvan kuće, poput sporta i druženja s prijateljima. Zbog sve češćeg problema internetske ovisnosti osniva se sve više ustanova za liječenje tog problema, osobito u Aziji.

- Nedavno me nazvala majka djeteta koje je stalno tražilo iPad, a u trenucima u kojem bi ga ona oduzela, histeriziralo. Svaki je dan tri do četiri sata bilo na internetu, a pokazivalo je značajne promjene raspoloženja. Takvo stanje zahtjeva pomoć i neće se riješiti samo od sebe - rekao je jedan od voditelja britanskog programa za odvikavanje od internetske ovisnosti, dr. Richard Graham.

Dodaje kako cilj nije potpuno izbjegavanje interneta, već njegovo razumno korištenje koje ne ometa svakodnevni život, potrebe i međuljudske odnose.

Komentari (38)
  • Idem van,imam prijatelje,al moram priznat nije mi bilo svejedno kad su nedavno hakirali 24 sata na 3,4 dana:-) Koja je moja dijagnoza?

    21. 6. 2013,   16:21
  • nisam uopće ovisan o net-u i kompjuterima. Vrlo često uzmem pauzu i prošećem prostranstvima Rook Islanda ili sjednem u prvi automobil i napravim krug po Liberty City-u.

    21. 6. 2013,   14:30
  • Đurđaaaaaaaaaaaaaa....... daj Paaaaaan za ekipu ovisnika sa 24 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    21. 6. 2013,   13:19