Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pronašli su povezanost: Noćni rad i napor utječu na plodnost

None Foto: Dreamstime

Žene koje rade noćne smjene teže zatrudne medicinskim postupkom. Znanstvenici još ne znaju odnosi li se ovo i na žene koji pokušavaju zanijeti prirodnim putem

Znanstvenici su utvrdili da je kod žena koje su liječile neplodnost podizanje teških predmeta bilo povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti. U istraživanju se navodi da su slične veze pronađene i kod žena koje pokušavaju zatrudnjeti a rade noćne smjene. 

- Istraživači upozoravaju žene koje planiraju trudnoću da moraju biti svjesne potencijalnih negativnih učinaka koje noćne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje - kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Znanstvenici ipak ističu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bile podvrgnute liječenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju začeti prirodno, bez medicinskih intervencija.
Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza između nekih obilježja posla i problema s plodnošću.

Tako je 2013. godine utvrđena veza između noćnog rada i povećanog rizika od pobačaja, a 2015. godine utvrđena je veza između dizanja teških predmeta i neredovitog menstrualnog ciklusa. 

Iste godine objavljena je i studija koja kaže da medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da začnu u usporedbi s drugim ženama. U novom istraživanju bilo je obuhvaćeno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015. godine. 

Komentari (14)