Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Proteini životinjskog porijekla povećavaju rizik zastoja srca

Proteini životinjskog porijekla povećavaju rizik zastoja srca

Srčani zastoj podrazumijeva odsutnost kontrakcija ili neprikladne kontrakcije srčanih komora koje odmah dovode do prestanka cirkulacije krvi. Karakterizira ga nagli gubitak svijesti

VIDEO

Nova studija finskih znanstvenika pokazala je da se svi oblici prehrane temeljeni na konzumaciji velike količine životinjskih proteina, povezuju s povećanim rizikom od srčanih problema. 

Studija je pokazala da je među sredovječnim i starijim muškarcima koji u organizam većinom unose proteine životinjskog porijekla i one iz mliječnih proizvoda, rizik od srčanog zastoja veći za 43 do 49 posto u odnosu na muškarce koji su ih konzumirali u manjim količinama. 

Muškarci čija se prehrana bazirala na proteinima svih vrsta imali su za trećinu veći rizik od srčanog zastoja, dok je onima koji su konzumirali biljne proteine rizik povećan za 17 posto. Veći unos biljnih proteina općenito se povezuje sa zdravijim načinom života, podsjetio je jedan od autora studije dr. Jyrki Virtanen, izvanredni profesor nutricijske epidemiologije na Sveučilištu Istočne Finske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Uspješnim ženama više prijeti infarkt, kap i srčani zastoj
Uspješnim ženama više prijeti infarkt, kap i srčani zastoj

Srčani zastoj podrazumijeva odsutnost kontrakcija ili neprikladne kontrakcije srčanih komora koje odmah dovode do prestanka cirkulacije krvi. Karakterizira ga nagli gubitak svijesti zbog prestanka moždane cirkulacije. Srce prestaje raditi te ne uspijeva pumpati krv u druge organe. Osoba može umrijeti u roku od nekoliko minuta ako na vrijeme ne dobije medicinsku pomoć.

Dreamstime

Dr. Virtanen kaže da rezultati njegova istraživanja potvrđuju rezultate ranijih studija koje ukazuju na to da pretjerivanje s hranom bogatom proteinima iz životinjskog mesa predstavlja zdravstveni rizik, među ostalim i razvojem dijabetesa tipa 2. 

Studija, čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Circulation, fokusirala se na nekoliko grupa hrane, ovisno o porijeklu proteina. Ustanovljeno je da oni iz jaja i ribe ne utječu na povećanu opasnost od srčanog zastoja. Problem predstavlja, po mišljenju finskih znanstvenika, pretjerano konzumiranje proteina iz mesa. 

Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi
Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2440 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina. Praćen je njihov način prehrane i zdravstveno stanje u razdoblju od 22 godine. 

U grupi su evidentirana 334 slučaja srčanog zastoja. Čak 77 posto konzumiranih proteina bilo je životinjskog porijekla. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ostale zdravstvene institucije savjetuju balansiranu prehranu s malim udjelom šećera, ali više ribe, mahunarki, povrća i voća. 

- S obzirom na to da je ovo jedna od prvih studija koja dovodi u vezu opasnost od srčanog zastoja i prehrane bogate proteinima životinjskog porijekla, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bismo doznali može li umjeren unos proteina ipak biti djelotvoran u prevenciji srčanog zastoja - kaže dr. Virtanen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise