Obavijesti

Lifestyle

Komentari 147

Protiv lošeg kolesterola borite se čokoladom, kavom i vinom

Protiv lošeg kolesterola borite se čokoladom, kavom i vinom
1

Želite li biti zdravi, živite aktivno, jedite ribu, bijelo meso, povrće na lešo ili mahunarke i počastite se čašom crnog vina. Životinjske masti izbjegavajte...

VIDEO

Dio ljudi ima povišeni kolesterol zbog neurednog stila života i prehrane, dok drugi dio ima nasljedne poremećaje metabolizma kolesterola, govori dr. Dražen Šebetić, internist-kardiolog iz Poliklinike Šebetić u Zagrebu. Ako prema vrijednostima ukupnog i lošeg (LDL) kolesterola netko prema preporuci liječnika treba promijeniti stil života, prehrana je samo dio te promjene. 

Također, ako su ukupni i LDL kolesterol blago povišeni, pa čak i umjereno povišeni, prehranom se može sniziti razina ukupnog i lošeg kolesterola, ali se normalizirati može samo uz potpunu promjenu iz sjedilačkog u aktivni stil života, s redovitim vježbanjem i kontrolom tjelesne težine, dodaje. 

- U prehrani se u tom slučaju ne preporučuje punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, masno, posebice svinjsko i goveđe meso, te trajni i polutrajni proizvodi od svinjskog mesa. Zatim bijeli kruh, lisnato tijesto i peciva, čips, smoki, krekeri, kokice, nadjeveni keksi (osobito s biljnim mastima), prženi kikiriki, kečap, majoneze i margarin - kaže naš sugovornik. 

Dreamstime

Preporučuju se i žitarice i leguminoze: bob, leća, slanutak, grah, zob, heljda, zatim orašasti plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, pistacio, te čaj, crna kava...

S druge strane, nastavlja, preporučuju se obrano mlijeko do 1,5% mliječne masti, kefir, jogurt, acidofil, svježi sir s manje od 25% mm. Od mesa piletina i puretina bez kože, meso kunića, nemasna teletina i junetina te sve vrste svježeg voća i povrća. Preporučuju se i žitarice i leguminoze: bob, leća, slanutak, grah, zob, heljda, zatim orašasti plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, pistacio, te čaj, crna kava (do 2 šalice na dan) i crna čokolada s više od 70% kakaa. Obroke je uvijek bolje “dotjerati” začinskim biljem nego solju, pri čemu se posebno preporučuje kurkuma, a od masnoća maslinovo, bučino i suncokretovo ulje.

Što je s domaćim špekom, čvarcima ili kobasicama? 

- Kako su zabranjene sve vrste životinjskih masti, to uključuje i svinjsku mast, špek, čvarke ili domaće kobasice - kaže dr. Šebetić i nastavlja: 

- Imamo li mladu ženu koja je jednom imala ukupan kolesterol 5,2 mmol/l i LDL 2,7 mmol/l, a inače nema ni povišen tlak ni šećernu bolest, ne puši i normalne je tjelesne težine, kod nje doista nema razloga za zabrane. No ako netko ima povišeni tlak, šećernu bolest, pretila je osoba i puši te ima povišen kolesterol, licemjerno je pitati se smije li on malo špeka ili čvaraka - kaže. 

Gram alkohola ima gotovo jednako kalorija kao i gram masti. Prekomjeran unos tako narušava liniju.

Isto je i s crnim vinom. Studije su pokazale da polifenoli crnog vina povisuju razinu dobrog (HDL) kolesterola te snizuju razinu lošeg (LDL). Umjerenim ispijanjem crnog vina se objašnjava i francuski paradoks - Francuzi jedu više zasićenih masnoća od Amerikanaca, a rjeđe pate od srčanih bolesti. Kod crnog vina često se previdi činjenica da je alkohol bogat kalorijama. Gram alkohola ima gotovo jednako kalorija kao i gram masti. Prekomjeran unos tako narušava liniju, vodi u mnoge kronične bolesti i poništava povoljan učinak na zdravlje srca. Stoga se držite preporuka - dvije čaše dnevno za muškarce i čaša za žene. 

Fotolia
  • Iz prehrane izbacite - punomasno mlijeko i mliječne proizvode, masno meso (svinjsko i goveđe), trajne i polutrajne proizvode, bijeli kruh i peciva.
  • U jelovnik ubacite - obrano mlijeko do 1,5% mliječne masti, kefir, jogurt, piletina i puretina bez kože, meso kunića, nemasna teletina i junetina.
  • Tijelu gode lagani obroci - skuša i srdele u kombinaciji s češnjakom, peršinom i ružmarinom neka budu barem 2-3 puta na tjednom meniju. Uz to, kombinirajte povrće na lešo s maslinovim uljem.
  • Gorko povrće čisti organizam - kolesterol se može dobro regulirati ako u jelovnik uvrstite više zelenog povrća, primjerice kelja, brokule, šparoga i artičoka koje stimuliraju lučenje žuči i pridonose ravnoteži kolesterola. Imate li žučne kamence izbjegavajte artičoke. Općenito, gorko povrće je detoksikacijski agens (radič, zelena salata, rukola). 

Promjenama u prehrani smanjuje se rizik od bolesti srca 

Kod većine ljudi upravo promjena načina života i prehrane su jedine mjere prema sniženju kolesterola, dok je liječenje lijekovima rezervirano za one s visokim i vrlo visokim rizikom za razvoj srčanožilnih bolesti, kaže dr. Šebetić. Uz malo truda razina kolesterola može se smanjiti i tako smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja - infarkta ili moždanog udara.

Užitak koji može spriječiti razvoj ateroskleroze

Mala do umjerena konzumacija crnog vina ima zaštitni učinak na arterije, u smislu usporavanja ateroskleroze zbog djelovanja samog etanola, pa i na metabolizam kolesterola, jer alkohol povećava razinu dobrog ili HDL kolesterola, ali i zbog brojnih antioksidativnih tvari u nekim alkoholnim pićima, poput nekih vrsta crnog vina, kaže dr. Dražen Šebetić. Dopuštena i preporučena količina alkohola je 20-30 grama na dan za muškarce te 10-20 grama za žene. To je otprilike dvije čaše po 2 decilitra vina za muškarce, odnosno jedna za žene, dodaje internist.  

Topiva vlakna izbacuju višak masnoća iz tijela

Namirnice bogate vlaknima topivima u vodi dobar su izbor jer potiču izbacivanje viška masnoća iz organizma. U to posebno spadaju zob, ječam i heljda, koji se mogu pripremiti kao osnova kaše za doručak, prilog glavnom jelu ili osnova za salate s malo bijelog mesa i puno povrća.

Jabuku nemojte guliti, samo je dobro operite 

Grah je također vrlo bogat topivim vlaknima. Dobar izvor vlakana je i voće, među ostalim jabuka. Pritom ipak treba imati na umu da voće treba jesti bez guljenja, jer je upravo kora najveći izvor vlakana, napominju nutricionisti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno