Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Protiv 'zimske depresije' što više boravite na svježem zraku

None Foto: Dreamstime

Hobiji će vam pomoći da skrenete misli. Pročitajte dobru knjigu, upišite tečaj plesa ili jednostavno izađite s prijateljima. Društvo će vam goditi te ćete biti okupirani zabavnim stvarima

Promjena godišnjeg doba i dolazak zime često može uzrokovati osjećaj tjeskobe i razdražljivost. To je stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj, a oni koji pate od njega često imaju problema s ustajanjem u zimskim jutrima, te osjećaju simptome slične depresiji.

'Zimsku depresiju' isto tako često prate i nedostatak energije i smanjena želje za druženjem, pa čak i za seksom. Ljudi koji pate od takvog stanja zimi su lošije, a u proljeće i ljeto bolje raspoloženi.

Kako bi se riješili osjećaja tjeskobe zimi, slijedite četiri ključna savjeta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

1. Izađite kratko na zrak nekoliko puta dnevno

Što više prirodnog svjetla i svježeg zraka - to bolje. Zimi često manjka vitamina D zbog nedostatka svjetlosti. Provodite više vremena u prirodi, u parkovima i vrtovima. Svjež zrak će vam goditi kao i fizička aktivnost, pa za sunčanijih zimskih dana, umjesto vježbanja u zatvorenim prostorima, radije prošetajte parkom.

2. Nemojte se prejedati 

U tjeskobnim zimskim danima prije ćete posegnuti za hranom, a posebno za slatkišima i grickalicama. Pripazite na količinu i vrstu hrane. Nakon prejedanja možete se samo osjećati lošije i pritom se debljati, a s tim nećete pridonijeti osjećaju sreće. Radije jedite uravnoteženo i vježbajte.

Ako poželite slatko, priuštite si manju dozu. Podić će vam raspoloženje, a nećete pretjerati.

ZRAK 20 PUTA GORI NEGO VANI Ustajali zrak u uredima može utjecati i na produktivnost ljudi

3. Vježbajte i radite u vrtu

Smatra se da znojenje ima djelotvoran učinak protiv osjećaja tjeskobe i lošeg raspoloženja. Posebno ako to radite u prirodi. Ako imate mogućnosti, okopavajte vrt i radite poslove vezane uz vrtlarstvo.  

4. Uključite se i družite

Hobiji će vam pomoći da skrenete misli na nešto pozitivno. Pročitajte dobru knjigu, upišite tečaj plesa ili jednostavno izađite s prijateljima. Društvo će vam goditi te ćete biti okupirani zabavnim stvarima. Opustite se i organizirajte mali izlet s društvom ili obitelji. 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (16)
  • friški zrak čini čuda,posebno zimski ,oštri...baš razbistri misli.

    7. 10. 2019,   09:19
  • sport šetnja muzika druzenje ne moze nikako bit dosadno ,kakva depresija

    7. 10. 2019,   18:35
  • Prošeci se sama ili sa sinom, sjedni u kafic, pojedi sladoled....Uzmi dobru knjigu, imaš 24 sata, kuhanje, spremanje, čišcenje, tv....Ne može ti bit dosadno.Puno puta i mi očekujemo da uvijek netko drugi učini prvi korak.Pozovi ti prva nekoga na kavu.Ovo pišem zaista dobronamjerno.😊🙋‍♀️

    7. 10. 2019,   08:47