Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Proučili smo sredstva protiv buha i krpelja, koje je najbolje?

Proučili smo sredstva protiv buha i krpelja, koje je najbolje?
1

Krpelji izazivaju upale na koži pasa i mačaka, a neki nose i uzročnike zaraznih bolesti. Protiv nametnika može se boriti ogrlicama, sprejevima, tekućinama i tabletama s prirodnim i sintetskim tvarima

VIDEO

Brojni su pripravci koji pomažu psima i mačkama da se obrane od dosadnih kukaca kao što su buhe i krpelji. Mnogi u sastavu imaju sintetske tvari, no postoje i pripravci na prirodnoj bazi. U trgovinama se mogu kupiti oni koji se nanose sprejanjem ili utrljavanjem te u obliku ogrlica ili tableta.

Dobro djeluje, ali jako smrdi

Ovi proizvodi često sadrže eterična ulja biljaka koja odbijaju nametnike. Najčešće se koriste biljna ulja nima, lavande, klinčića, citroneloola, ulje eukaliptusa, cimeta...

Kućni ljubimci su dobrodošli u staračke domove, ali nose rizik
Kućni ljubimci su dobrodošli u staračke domove, ali nose rizik

Nim (neem, Azadirachta indica) zimzeleno je drvo Indije, Pakistana i Mijanmara (Burme), a iz tih su ga država ljudi raselili Afrikom, Amerikom, Australijom i pacifičkim otocima. Ulje nima je odličan repelent, kako se nazivaju tvari koje odbijaju kukce ili druge organizme, a sadrži aktivnu tvar azadirahtin. Dosta neugodno miriše po češnjaku pa ga u pravilu upotrebljavaju u kombinaciji s biljnim uljima ugodnijeg mirisa.

Iako su preparati na biljnoj bazi prirodni, vrlo važno je držati se preporuka navedenih na deklaraciji, a posebice preporuka veterinara. Deklaracije navode način upotrebe, preporuke za nanošenje, mjere opreza i ograničenja te vrijeme djelovanja, tj. učinkovitosti proizvoda. Proizvod treba upotrebljavati samo u roku valjanosti navedenom na deklaraciji i na propisani način. Pridržavanjem uputa mogućnost neželjenih učinaka smanjuje se na minimum i postiže se optimalan pozitivan učinak proizvoda.

Postoji i čitav spektar provjerenih insekticida dobivenim sintetskim putem, a svi proizvodi stavljeni na tržište odgovaraju zdravstvenim i ostalim normama te su sigurni za upotrebu ako se koriste na ispravan način.

Kokosovo ulje ublažava

Učinkovito prirodno sredstvo može se napraviti tako da se mala količina ulja nima pomiješa s kokosovim uljem i tom se mješavinom namaže koža. Kokosovo ili slično ulje stavlja se zato što su čista eterična ulja obično preagresivna za kožu.

Pripravak protiv buha i krpelja za zaštitu pasa može se pripremiti i kod kuće tako da se pomiješa pola šalice dijatomejske zemlje, četvrtina šalice nima u prahu, četvrtina šalice stolisnika u prahu te oko 10 mililitara eteričnog ulja eukaliptusa. Smjesa se nanese po tijelu psa i pročetka da dođe u dodir s kožom.

Dijatomejska zemlja je sitni pijesak silikatne sedimentne stijene nastala taloženjem ostataka dijatomeja, odnosno alga kremenjašica. Zovu je još i kremena zemlja, a prodaju je i pod imenom Buhostop, kao prah za suzbijanje uši, buha i krpelja - 100 grama stoji 21,70 kuna.

Vreća dijatomejske zemlje od 20 kilograma inače stoji 260 kuna, 150 grama nima u prahu 47 kuna, stolisnik smo pronašli samo kao čaj i stoji osam kuna, a 10 mililitara eteričnog ulja eukaliptusa je 25 kuna. Sastojci za domaći pripravak protiv buha i krpelja tako koštaju gotovo 350 kuna. Bit će ih više nego što treba, ali čini se da je isplativije kupiti gotovo sredstvo protiv nametnika na prirodnoj bazi.

Kućni insekticidi imaju malo opasnih tvari, ali ipak pazite
Kućni insekticidi imaju malo opasnih tvari, ali ipak pazite

Inače, prah Buhostop, sredstvo na bazi te dijatomejske zemlje, provjereno je učinkovit. Vlasnica psa utrljavala mu je prah u dlaku i buhe su ubrzo nestale.

- No pojavile su se ponovno nakon što sam ga jedan zaboravila utrljati. Valjda su se izlegle nove buhe iz ličinki, pa sam od toga odustala. Prah je čudan, poput pudera je, a nije baš ugodan za ruke - ispričala nam je.

Prije korištenja bilo kojeg sredstva protiv nametnika na koži treba pročitati upute, a dobro je i porazgovarati s veterinarom.

Neki sprejevi odbijaju krpelje, a ampule, tablete i ogrlice ih ubijaju

Sadržaj ampula treba istisnuti životinji na šiju. Bitno je da se razmakne dlaka i tekućina nanese na kožu životinje, rekao nam je veterinar Rene Mirčetić iz specijalističke ambulante Bunarević-Mirčetić u zagrebačkom naselju Dugave.
Dodaje da protiv krpelja i buha postoje tablete za žvakanje i sprejevi te ogrlice.

- Sredstva koja se nanose na kožu vežu se na loj lojnih žlijezda oko dlake. Operemo li psa šamponom s kemijskim sredstvom, skinut ćemo i djelatnu tvar. Psa se može oprati samo u vodi - pojašnjava Mirčetić.

Opisao nam je i kako koje sredstvo protiv nametnika djeluje.

Neki sprejevi odbijaju nametnike, pa na “nasprejane” pse krpelj neće ni doći. Kod ampula tvar uđe po kožu. Kad se krpelj uhvati za kožu i počne sisati krv, usiše i djelatnu tvar, pa se posuši na koži. Tablete se razgrade u probavnom traktu i preko krvotoka dolaze pod kožu te djeluju poput ampula.

Slično štite i ogrlice koje se mogu kupiti u većini prodavaonica. Natopljene su djelatnom tvari, koju ispuštaju pod kožu.

- Nije svaka zaštita za svakog ljubimca. Ogrlice koje imaju puno djelatnih tvari mogu izazvati alergiju, a svaki lijek može biti i otrov ako se ne primjenjuje pravilno - upozorava Mirčetić i savjetuje da se prije davanja sredstva za zaštitu kućnom ljubimcu obavezno savjetujete s veterinarom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu