Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Provjerite bojler: Simptomi trovanja plinom i gripe su slični

Ako se simptomi poput bljedila i mučnine jave kod kuće, a oslabe kad izađete na zrak, moguće je da je riječ o trovanju monoksidom. Obratite pozornost na plinske peći i dimnjake...

Početkom zime i sezone grijanja raste opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da prije svake sezone grijanja treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera. 

Taj posao svakako povjerite stručnjacima jer se pogreške i propusti skupo plaćaju. Od 30-ak nesreća godišnje u Hrvatskoj u kojima zbog njihove neispravnosti dođe i do otrovanja ljudi, većina ih je u zatvorenim kupaonicama koje se teško provjetravaju i na starim bojlerima.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Česta su otrovanja i prilikom kuhanja, kad plin dugo gori u maloj kuhinji, a u novije vrijeme dodatnu opasnost predstavljaju PVC prozori i vrata, koji čvrsto zaustavljaju protok zraka i onemogućavaju prirodno provjetravanje prostorije. Ne zaboravite: tim se plinom možete otrovati i u garaži ako vozilo ostane upaljeno a vrata garaže zatvorena, ili nakon požara u kući.    

Niti ne primijetite

Ugljični monoksid (CO) nastaje zbog nepravilna izgaranja energenata koji sadrže ugljik (među kojima su drvo, prirodni plin, benzin...). Nazivaju ga tihim ubojicom jer je potpuno bez mirisa i boje te, za razliku od drugih plinova, ne nadražuje sluznicu i kožu, pa mu osoba može biti izložena dulje vrijeme, a da to uopće ne primijeti.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Već i male količine CO na dulji rok mogu izazvati paralizu i oštećenja mozga, pa je vrlo važno prepoznati prve simptome i reagirati na vrijeme. To mogu biti bljedilo u licu, osjećaj težine u glavi i šum u ušima, općenito osjećaj malaksalosti, kao i snažno lupanje srca, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i(li) povraćanje.

Neke od tih simptoma relativno je lako zamijeniti sa simptomima gripe, trovanja hranom ili sa simptomima virusne infekcije, pa nikako ne smijete zanemariti mogućnost otrovanja. U to svakako treba posumnjati ako se simptomi javljaju prvenstveno dok ste kod kuće, odnosno povlače se kad izađete na svjež zrak, te ako i vaši ukućani imaju iste simptome dok su u kući. 

Ako sumnjate u otrovanje plinom, odmah pogasite aparate, otvorite prozore i izađite na svjež zrak dok se prostorija dobro ne prozrači. Odmah se javite liječniku i prijavite sumnju u trovanje ugljičnim monoksidom. 

Prvi simptomi trovanja

Foto: thinkstock

 • osjećaj težine u glavi i šum u ušima
 • osjećaj opće malaksalosti
 • lupanje srca 
 • vrtoglavica
 • mučnina i(li) povraćanje

Simptomi težeg trovanja

 • osjećaj pospanosti ili uzbuđenosti
 • iznemoglost tijela
 • stanje apatije bez zdravog rasuđivanja, zbunjenost (tako da niste svjesni potrebe da izađete na svježi zrak)
 • gubitak svijesti i prekid disanja (koncentracija ugljičnog monoksida od 0,2% tijekom sat vremena može izazvati smrt)

Stalno provjeravajte

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Također, odmah pozovite stručnjaka koji će provjeriti zašto je došlo do otpuštanja ugljičnog monoksida i ukloniti kvar. Općenito, prostor u kojemu su plinski bojler ili peć redovito treba provjetravati i nekoliko puta tijekom dana, a plinske peći, bojlere i dimnjake redovito čistiti i servisirati, upozoravaju stručnjaci. U oba slučaja obavezno to učinite uoči početka nove sezone grijanja. 

Savjeti za rukovanje plinskim bojlerom

 1. Obavezno pozovite servisera ako primijetite tragove čađi, onečišćenja ili promjenu boje na plinskom uređaju ili u njegovoj blizini.
 2. Obavezno pozovite servisera ako dođe do samogašenja aparata, ako se pojave neuobičajeni mirisi tijekom rada uređaja ili neuobičajeni zvukovi kod paljenja ili tijekom rada plinskih uređaja.
 3. Provjetravajte sve prostorije tijekom korištenja plinskih trošila koja iz prostora uzimaju zrak.
 4. Punite kadu za kupanje vodom dok su vrata kupaonice otvorena, zatim prozračite kupaonicu i nakon toga se kupajte.
 5. Ne zaključavajte kupaonicu prilikom kupanja ili tuširanja.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 1. Obratite pozornost na gorući plamen plinskog štednjaka, koji mora biti plave boje. Ako je drukčije boje, ugasite štednjak i pozovite servisera .
 2. Ako ste sami ugradili bojler, obavezno pozovite distributera plina da ispita ispravnost izvedenih radova.
 3. Jednom godišnje pozovite ovlaštenog dimnjačara da prekontrolira i očisti dimnjak.
 4. Servisiranje sustava za grijanje i ventilacijskog sustava prepustite ovlaštenom serviseru, koji vam mora dati potvrdu o izvršenim radovima.
 5. Nakon izmjene drvene stolarije plastičnom pozovite distributera plina da provjeri nove uvjete.
 6. Nikad ne ostavljajte upaljen auto (ni ostale motore) u zatvorenoj garaži.
 7. Ugradite detektor/alarm ugljičnog monoksida.

Detektor i alarm čuvaju glavu: Neka budu u svakoj ‘rizičnoj’ prostoriji 

Jedna od najsigurnijih mjera prevencije otrovanja ugljičnim monoksidom je ugradnja detektora sa zvučnim alarmom, koji se aktivira već i kod vrlo malih količina ugljičnog monoksida u zraku.

Foto: Dreamstime

Preporučuje se postaviti takav alarm u svaku prostoriju s aparatom za plin, što možete učiniti i sami. No vodite računa da se pridržavate uputa proizvođača. Također, imajte na umu da baterija uređaja u prosjeku traje od tri do pet godina i na vrijeme je zamijenite. 

Prva pomoć u slučaju trovanja monoksidom

Kad shvatite da ste otrovani plinom, prvo obavezno pogasite sve uređaje na plin u kući i otvorite širom prozor te odmah izađite na svjež zrak i duboko dišite. A ako ste u situaciji da ulazite u prostor u kojem ima ugljičnog monoksida kako biste pomogli unesrećenima, odmah ih izvedite na svježi zrak. 

Trudnice, djeca i stariji posebno su ugroženi 

Izlaganje ugljičnom monoksidu posebno je opasno za trudnice, odnosno nerođenu djecu, jer fetalne krvne stanice lakše prihvaćaju ugljični monoksid nego krvne stanice odrasle osobe.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Također, djeca češće uzimaju dah od odraslih, što ih čini osjetljivijima od odraslih, dok kod starijih osoba postoji veći rizik za razvoj oštećenja mozga zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Zbog toga se trudnice, djeca i stariji obavezno moraju javiti liječniku čak i ako ne postoji sumnja da je trovanje ugljičnim monoksidom nanijelo 

Komentari (12)
 • ...ova teta sa prve slike prvo da uzme test za trudnocu a ako nije to onda servisera nek zove...😇

  13. 12. 2017,   08:18
 • Najveća opasnost je u stanovima i kućama gdje su ugrađeni klasičnu bojleri (sa vidljivim plamenom) u kojima je zamijenjen stolarija sa novom kvalitetnom (najčešće PVC). Prilikom rada bojlera i nape u isto vrijeme stvara se u stanu ili kući pod tlakom

  13. 12. 2017,   08:42
 • Podtlak koji usporava ili onemogućuje protok ispušnih plinova kroz dimnjak te u kući ili stanu dolazi do stvaranja CO2 čija koncentracija vrlo brzo može postati smrtonosna. A sve uz pojedinačno ispravne sustave, dimnjak, bojler, napa, stolarija ali koji u kombinaciji mogu biti fatalni.

  13. 12. 2017,   08:50