Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Provjerite znanje: Činjenice i mitovi o ljetnoj prvoj pomoći

Provjerite znanje: Činjenice  i mitovi o ljetnoj prvoj pomoći

Koža je naš najveći organ, a stoga i najveća meta te ju treba zaštititi od sunca i od uboda insekata. Komarci, muhe i krpelji ljude vide kao izvor hrane, a pčele i ose pak privlači miris hrane...

VIDEO

Ljeti su vrlo česta i trovanja hranom. Neke od najvećih pogrešaka prilikom pripreme hrane su ne održavanje higijene ruku, posuđa i radnih površina te nedovoljna termička obrada namirnica. Sve to povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom i koje mogu uzrokovati bol u želucu i infekcije, a mogu imati i kobne posljedice.

Oprez s hranom

Da biste spriječili te probleme prije početka te za vrijeme pripreme hrane temeljito sapunom i toplom vodom perite ruke, posuđe i radne površine.

Sirova hrana mora uvijek biti odvojena od kuhane. Lako pokvarljive namirnice uvijek držite u hladnjaku ili u zamrzivaču i to u omjeru ¾ hrane i ¼ leda. Sirovo meso čuvajte u dobro zatvorenim posudama iz kojih ne mogu iscuriti sokovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo je važno znati da većina namirnica može van zamrzivača preživjeti do dva sata no kada se temperatura popne iznad 32 stupnja Celzijusa, oprez jer hrana tada ne smije biti van hladnjaka duže od jednoga sata.

Mučnina pak ne mora nužno biti uzrokovana hranom. Ona je i simptom toplinske iscrpljenosti i toplotnog udara. Ako ste žrtva jednog ili drugog, sklonite se sa sunca, navlažite kožu hladnom vodom, stavite pod pazuh paketiće leda koji će ubrzati rashlađivanje te pijte mlaku, ne hladnu tekućinu.

Plivačko uho spriječite čepićima 

Ako je uho djeteta crveno i svrbi, bol se pojača kada ga povučete te iz uha curi iscjedak, riječ o infekciji ušnog kanala, tzv. plivačkom uhu, koje uzrokuju bakterije ili gljivice. Uho liječite kapima te dijete par dana držite dalje od vode, a ako je sklono infekciji uha neka izbjegava ronjenje.

Hladna kupka i aspirin za opekline od sunca

Ako ste pocrvenili, kožu prvo rashladite mokrim, hladnim oblozima.

Pripremite mlaku kupku koja će smiriti upalu i crvenilo. Aspirin će također smanjiti upalu i bol, a opekline će ublažiti Aloe gel. Ako se koža ljuštiti, nanesite lokalni anestetik i nemojte se češati jer ćete dodatno oštetiti kožu i otvoriti vrata bakterijama.

Bolni "poljubac" otrovnog bršljana 

Hladna kupka začinjena sodom bikarbonom ili zobenim pahuljicama oprat će s kože ulje koje uzrokuje osip, a calamine losion će ublažiti svrbež. Operite obuću i odjeću koju ste imali kada ste dotaknuli bršljan. Naime, ulje se do mjesec dana može zadržati na površinama te postoji rizik od infekcije.

Kreditnom karticom protiv meduzinih žalaca 

Mjesto na kojem vas je ožarila meduza potopite u mješavinu vode i octa koja će pomoći da lakše uklonite žalce.

Thinkstock

Lagano potom sastružite zabodene žalce kreditnom karticom, te potom kožu isperite slanom vodom. Ako vas je meduza ožarila po licu ili u blizini genitalija, potražite pomoć liječnika.

Krpelja izvadite nježno bez stiskanja i vrtnje

Krpelja koji se zario primite pincetom tik uz kožu. Ne okrećite tijelo već ga nježno izvucite bez da ga stisnete. Očistite mjesto te nanesite antiseptik. Ako se u roku od 3 do 30 dana trag uboda širi ili se pojavi crvenilo u obliku mete to može biti znak Lajmske bolesti te se treba javiti liječniku.

Kako zaštiti dijete od krpelja 

Ako se igra u šumi ili visokoj travi, djetetu obucite majicu dugih rukava te nogavice ugurajte u čarape. Ako je prevruće, na kožu, kosu i odjeću djeteta nanesite odgovarajući repelent.

Prije kupanja pregledajte kožu. Brz pronalazak krpelja smanjuje rizik od infekcije do koje dolazi nakon 24 sata.

Prva pomoć kod posjekotina 

Kod manjih posjekotina krvarenje zaustavite pritiskom suhom, čistom krpom. Sapunom i mlakom vodom očistite ranu, stavite antibiotik i sterilni zavoj. Ako je posjekotina duboka, duža od 2 cm ili ste se porezali na metal, ranu treba obraditi i zašiti liječnik koji će vam dati injekciju protiv tetanusa.

Krhotine i špranje

Sitne krhotine ili trn koji se zabio u kožu izvadite pincetom ili noktima povlačeći ih u istom pravcu kojim su ušli. Operite mjesto vodom i sapunom, namažite antibiotskom kremom i stavite sterilni zavoj. Ako je krhotina metalna ili je ušla preduboko potražite pomoć liječnika kao i u slučaju infekcije.

Bolje spriječiti nego liječiti 

Ako ste alergični na pčelinji ubod u torbi uvijek preventivno nosite epi pen, efikasno sredstvo za samopomoć kod anafilaktičkog šoka.

Najbolja prevencija protiv otrovnog bršljana je da prije odlaska u prirodu naučite prepoznati njegovo lišće stoga potražite fotografiju u knjigama ili na Internetu.

Mirovanje i led pomažu kod uganuća 

Ako ste uganuli nogu mirujte dan – dva te ju držite na povišenom. Par dana, četiri puta dnevno, stavljajte hladne obloge ili vrećice leda te ostavite da stoje 15 minuta. Elastičnim zavojem zavijte zglob no nemojte previše stegnuti. Ako bol ne prođe za tri dana, a oteklina se poveća idite liječniku.

Prijelomi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć 

Kada se nesretnim slučajem dogodi prijelom kosti, prvi korak je imobilizacija. Ako je prijelom otvoren, tada ne stavljajte udlagu, a kost koja je provirila nikako ne gurajte natrag.

Područje očistite vlažnom krpom. I u slučaju otvorenog i unutrašnjeg prijeloma odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Mitovi o prvoj pomoći koje treba zaboraviti

Stručnjaci upozoravaju da postoji mnogo zastarjelih mitova i besmislenih savjeta o lijekovima iz kućne radinosti koji tijekom pružanja prve pomoći mogu donijeti više štete nego koristi.

MIT: Stavite maslac na opekline. Time se na opečena mjesta samo nanose nečisti, strani proteini. Bolje je rješenje na opeklinu staviti vrećicu smrznutog povrća ili ju 10 minuta hladiti pod mlazom vode.

MIT : Zabacite glavu unatrag i zaustavit će se krvarenje iz nosa. Time se samo povećava rizik da krv završi u plućima ili u želucu. Umjesto toga nosnice držite čvrsto stisnutima 10 minuta bez puštanja.

MIT: Sve što se zarije u tkivo, iščupajte van. Taj savjet vrijedi samo ako je riječ o nečemu sitnom što se zabolo plitko pod kožu, no ne i kada je u pitanju hrđavi čavao ili udica koja se zarila u tkivo.

MIT: Na posjekotine i ogrebotine stavite peroksid te ostavite da se suše na zraku. Ne, bolje ih je isprati vodom i sapunom jer peroksid uništava stanice koje sprečavaju prodor bakterija kroz ranu.

MIT: Trkačka potkoljenica liječi se trčanjem. Ako se forsirate te trčite i unatoč boli u cjevanici, koja se javlja kada su mišići uz goljenjača labavi, riskirate da trkačka potkoljenica završi frakturom.

Dreamstime

MIT: Iskrenete li koljeno ili gležanj dovoljan je hladan oblog. Terapija ovisi o stupnju ozljede. Ako zglob otiče, stavite hladan oblog, no ako nema otekline može pomoći grijanje ili toplo-hladna kupka.

MIT: Na opekline od sunca stavite obloge od octa. Stavljanje kiseline na upaljenu, izgorjelu kožu nije dobra ideja. Bolove ublažite Ibuprofenom, a antipiretikom snizite povišenu temperaturu vruće kože.

MIT: Ako vas ugrize pčela, istisnite žalac. Nikada to ne činite. Istiskivanjem žalca omogućit ćete preostalom otrovu u vrećici da iscuri. Povucite žalac van stružući kreditnom karticom ili noktom.

MIT: Nakon ugriza zmije treba isisati otrov. Ovaj recept ne primjenjujte jer će u ranicu ući bakterije. Sa žrtve skinite usku odjeću i prstenje, imobilizirajte područje oko ugriza i odvezite ju u bolnicu.

MIT: Ako ima napad, može odgristi i progutati jezik. Osobi koja ima napad ne stavljajte ništa u usta jer joj možete blokirati dišne puteve. Ne držite ju kako se ne bi ozlijedila već maknite oštre predmete.

MIT: Ako imate morsku bolest, tijekom putovanja gledate u jednu točku na horizontu. To ne djeluje. Premjestite se u dio broda koji je najmirniji i nemojte piti, jer tekućina će izazvati povraćanje.

MIT: Osip od otrovnog bršljana je zarazan. To nije točno. Alergijsku reakciju izaziva ulje urushiol koje se oslobađa kada dodirnete ili slomite listove otrovnog bršljana, otrovnoga hrasta ili ruja.

MIT: Primite li udarac u oko stavite hladni odrezak. Vrećica smrznutog povrća je bolja, no modrica će se ipak pojaviti. Stavite labavi zavoj koji će oko držati zatvorenim i ublažiti bol te otiđite liječniku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru