Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Prstohvat sreće: Raspoloženje 'dižu' vanilija, šafran i metvica

Prstohvat sreće: Raspoloženje 'dižu' vanilija, šafran i metvica
1

Slatko i slano: Domaći vanilin šećer bez štetnih aditiva iskoristite za slastice i ukusne tople napitke, a "zlatnim začinima" obojite najfinije juhe i jela od riže

VIDEO

Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. Ti se začini tisućama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži. Šafran smanjuje razinu stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge. Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi “bouillabaisse”. I metvica je saveznik veselja. Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini. 

Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa. Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, primjerice, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja - “herbes de provence”, koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje. Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom. Nakon tjedan dana vanilin šećer je spreman za uporabu. 

Prtsohvat sreće

Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto - talijanski umak od češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko tjestenine, donosi pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite ga uz odreske ili piletinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim što je superzdrava kadulja potiče pozitivne emocije. Miris joj je aromatičan i sladak, a okus gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te pastrvom. Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate. No kadulju valja štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise. 

Aroma pečenoga kruha s češnjakom vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija. Osobito je ukusan namaz od češnjaka. Glavicama odrežite vrh i prelijte ih uljem. Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na 200°C. Istisnite češnjak i poslužite kao namaz.

Đumbir se odlično slaže s patkom ili svinjetinom pa ga svakako dodajte pečenjima. Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku. Korijen naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na trake i ukiselite.

Ljuti začini poput čilija imaju afrodizijačko djelovanje. Bio svjež, u prahu ili listićima, čili je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u kombinaciji s čokoladom. Najpoznatiji umak od čilija je tabasco. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'