Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prva pomoć: Kožu njeguju aloe vera, neven, kamilica, smilje...

Prva pomoć: Kožu njeguju aloe vera, neven, kamilica, smilje...

Sunce i more isušuju kožu, a tijekom ljetnih dana češće su i manje ozljede. No ljekovito bilje može pomoći. gel aloe vere možete koristiti kao dodatak uobičajenim kremama kako biste ih učinili hidratantnijima i ublažili pojavu akni

VIDEO

Ekstrakti bilja od davnina su se koristili za izradu kozmetičkih pripravaka, a danas doživljavaju veliki povratak.

Kozmetičke kuće u svoje pripravke često dodaju biljke koje se mogu činiti egzotičnima, no većina njih uspijeva i u našim krajevima - poput nevena, kamilice, smilja... Većina njih također su ljekovite biljke koje pomažu ne samo kod tegoba s kožom nego i kod drugih bolesti, a nije ih teško uzgojiti. Masti i kreme s nevenom upotrebljavaju se kod svih vrsta rana: kod rana koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Osim toga, takvi su pripravci važni za njegu osjetljive, suhe kože, raspucalih usana, suhih ekcema, za njegu dojenčadi. I kod uboda kukaca može se koristiti krema od nevena ili samo izmrvljeni cvjetovi. Nevenova mast također se preporučuje kod upala vena, proširenih vena, hemoroida i rana na koži. Također, neven se preporučuje u liječenju infekcija usta. Neven je poznat i po zaustavljanju krvarenja te smirivanju grčeva u mišićima. Cvjetove je najbolje brati čim se otvore, a zatim ih sušiti na tamnom, prozračnome mjestu. Čaj od nevena najčešće se koristi kao oblog, vodica za grgljanje ili ispiranje očiju. Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) stoljećima se upotrebljavala kao ljekovita biljka, najčešće za liječenje probave. U vanjskoj uporabi kreme i ulja od kamilice liječe upale kože i pospješuju ozdravljenje. Preporučuju se za liječenje ekcema, nadraženosti dječje kože od žuljanja pelena te ispucanih bradavica na dojkama. Kamilica olakšava stolicu, ali ne pretjerano, pa posredno pomaže u unutarnjem iscjeljivanju hemoroida. Kozmetički vrt ne mora uključivati samo cvijeće. U većim vrtovima može se naći i prostora za stabla kao što je breza. U kozmetici se najčešće koristi ekstrakt lišća, kora i brezov sok.

Devet znakova koji pokazuju da s vašom jetrom nešto ne valja
Devet znakova koji pokazuju da s vašom jetrom nešto ne valja

Zbog prirodnih antibiotika i tanina, koji su sastojci brezovih pupoljaka i lišća, biljka ima snažno fitocidno i baktericidno djelovanje na vlasište i kožu, pa se rabi u pripravi šampona i sredstva za njegu masne kože i kose. Vrijedno stablo je i divlji kesten (Aesculus hippocastanum). Najčešće se rabe pupoljci, zelena bodljikava ljuska i plod. Kesten djeluje protuupalno, sužava krvne kapilare i ubrzava izlučivanje štetnih tvari čisteći i smirujući vlasište. Dodaje se preparatima za njegu masne kože i kose. Čest je dodatak i balzamima protiv upale mišića (tzv. konjski balzam) te kremama protiv proširenih vena. Oko stabala može se uvijati i bršljan. Ispiranje kose čajem od bršljana uklanja prhut, tinktura pomaže kod uboda kukaca, a upotrebljava se i u kurama protiv celulita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Recepti koji pomažu

Opečena koža

Pripremite 50 ml ružine vodice, 50 ml glicerina, 50 ml soka aloe vere i 1-2 žličice limunova soka. Stavite u staklenu bočicu i dobro protresite. Laganom masažom nanesite losion na ovlaženu kožu, a potom isperite. Losion možete koristiti 3-5 dana, a zatim pripravite svježi.

Seboreja

Pomiješajte gel iz jednog lista aloe, 1/2 žličice soka od limuna i 2 žlice kokosova ulja. Nanesite na kosu i ostavite 20 minuta. Za bolji učinak lagano masirajte vlasište. Operite kosu. pomaže protiv opadanja kose, prhuti i seboreje.

Domaći losion

U blenderu 10 minuta miješajte gel iz manjeg lista aloe, 1 /2 šalice kokosova ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Stavite u staklenku. U hladnjaku će se održati nekoliko tjedana. Koristi se za njegu i hidrataciju lica i tijela.

Super rajčica

Rajčica njeguje, čisti i omekšava kožu, regenerira opuštenu, umornu i zrelu kožu, sprečava pucanje kapilara te vraća koži bjelinu i sjaj. Ogulite rajčicu, zgnječite je i kašasto umiješajte. Nanesite na ovlaženu kožu i pustite da djeluje 20-30 minuta, a potom isperite vodom.

Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa
Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa

Nakon sunčanja

U 50 ml macerata nevena, spravljenog u bademovu ulju, nakapajte 25-30 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i namažite na opečenu kožu, ne na suncu, nego navečer. Osjećaj peckanja će se smanjiti, a sutradan koža neće biti crvena i bolna.

Protiv ožiljaka

Sastojci: sedam žlica suhih plodova pasjeg trna smljevenih u prah, 250 g 70-postotnog alkohola. Pasji trn sameljite u prah. Prelijte alkoholom i ostavite 15 dana na sobnoj temperaturi uz povremeno miješanje.Procijedite i ulijte u tamnu bocu. Uzimajte tri puta na dan po žličicu tinkture razrijeđenu u 100 ml vode. Izvana možete koristiti razrijeđenu tinkturu protiv ožiljaka.

Macerat smilja

Staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana te se upotrebljava za njegu lica. Odgađa pojavu bora i dobro je za zrelu kožu.

Anti age gel

U gel iscijeđena lista aloe dodajte nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Stavite u staklenku i čuvajte u hladnjaku (traje 15 dana).

Tata mu tajno donirao bubreg: 'Nisam htio pokopati svog sina'
Tata mu tajno donirao bubreg: 'Nisam htio pokopati svog sina'

Ulje s mrkvom

Sitno naribajte korijen mrkve, rasprostrite u tankom sloju i dobro osušite. Rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenku, prelijte biljnim uljem tako da ono bude 3-5 cm iznad mrkve. Ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu uz povremeno lagano miješanje i ocijedite. Djeluje kao blago sredstvo za zaštitu od sunca, a odličan je i kao dodatak regeneratoru.

Kupka od breze

Suhu brezovu koru (100 g) stavite u litru vode, zakuhajte i ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta. Ulijte u vodu za kupanje kod kroničnih kožnih bolesti.

Protiv prhuti

Šaku suhog i sitno narezanog korijena čička prelijte s malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dva tjedna. Ulijte pola litre maslinova ulja, pokrijte staklenku gazom i pustite da odstoji mjesec dana. Pri ispadanju kose i prhuti mažite vlasište jedanput na tjedan, a svakodnevno ga ispirite čajem od korijena.

'Oduvijek sam se sramila svog izgleda, a sada napokon živim'
'Oduvijek sam se sramila svog izgleda, a sada napokon živim'

Upale kože

Kuhati 2 žlice sjemena lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Oblog od podbjela

Čaj od podbjela može se koristiti izvana kao oblog protiv alergija, upala, ekcema te za brže zarastanje rana. Za tu namjenu čaj se priprema od 20 grama usitnjenih listova, koji se preliju litrom vrele vode. To se kratko prokuha, procijedi i upotrebljava mlako.

Ulje od kamilice

Dreamstime

Bočicu do grla napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Ulje mora pokrivati cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu. Čuvajte u hladnjaku. Oboljela mjesta mažite nekoliko puta na dan.

Virusne bradavice

Namočite vatu jabučnim octom, prislonite na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili da ponovno naraste na tome mjestu.

Majčinska ljubav nema granica: Anji je mama donirala bubreg
Majčinska ljubav nema granica: Anji je mama donirala bubreg

Tinktura od arnike

Cvjetovima arnike (brđanke) napunite dvije trećine staklenke, dodajte 40-postotnu rakiju i ostavite dva tjedna na toplome mjestu i procijedite. Ako ste u ljekarni kupili gotovu tinkturu od arnike sa 75-postotnim alkoholom, preporučuje se da je prije upotrebe razrijedite prokuhanom i ohlađenom vodom.

Vene i celulit

Za uljni macerat bršljana dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostaviti mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

Ulje s mrkvom

Naribajte korijen mrkve na sitni ribež,rasprostrite u tanki sloj te ostavite da se prosuši na zračnom i suhom mjestu tijekom jednog do dva dana, kako u mrkvi ne bi ostalo previše vode. Vrlo rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenku, prelijte biljnim uljem tako da ono bude 3-5 cm iznad sloja mrkve. Ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu (nikako ne na direktnom suncu) uz povremeno lagano miješanje i ocijedite. Djeluje kao blago sredstvo za zaštitu od sunca, a odličan je i kao dodatak regeneratoru.

Čaj protiv akni

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Nevenovo ulje

Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (50 g) lagano istrljajte, stavite u staklenku i prelijte s 500 ml hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna uz svakodnevno protresanje.

Tonik protiv bora

Uzmite 100 g osušenog lišća peršina i prelijte decilitrom hladne vode. Drugi dan procijedite. Stavite na natečene kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja. Protiv bora natopljenu vaticu natapkajte na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat. Ne ispirite, nego pustite da se tekućina osuši na koži i ponovite nekoliko puta.

Za elastičnost kože

Pomiješajte žlicu maslinova ulja, tri žličice kave i žličicu meda pa nanesite na kožu. Masirajte kožu lica kružnim pokretima pa ostavite da djeluje barem 2 minute. Potom isperite čistom vodom.

Hidratantna breskva

Jednu veću breskvu izmiksajte pa pomiješajte s dvije žlice jogurta i tri žličice meda. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje desetak minuta. Potom isperite toplom vodom.

Protiv opekotina

Po 200 g cvjetova nevena i stolisnika staviti u staklenku i preliti s 1/2 litre maslinova ulja. Staklenku staviti u dublji lonac, učvrstiti daščicama ili krpama da se ne prevrne, uliti vodu u lonac, poklopiti i kuhati jedan sat. Pustiti da se ohladi, izvaditi staklenku i držati na toplome mjestu 2-3 dana. Ovaj melem odlična je prva pomoć.

Ispucale pete

Pomiješajte 1/2 šalice zobenih pahuljica, 4 žlice gela aloe vere, 1/2 šalice losiona za tijelo bez mirisa i masirajte time stopala. Ostavite kao masku od 10 do 15 minuta pa isperite toplom vodom. Ponovite tretman barem jednom na tjedan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru