Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prve laži su mašta, a kasnije laganjem rješavaju probleme

Djeca koja lažu imaju viši koeficijent inteligencije, kažu psiholozi. No treba postaviti granice. Male dječje laži počinju se javljati oko 3. godine, dio su normalnog razvoja i nisu razlog za zabrinutost

Svaki roditelj se susreo s malim ili velikim dječjim lažima, a razlozi za njih su različiti u svakoj dobi.

Malu utjehu pruža podatak koji psiholozi često iznose, a to je da djeca koja lažu imaju viši kvocijent inteligencije.

- Mnogi roditelji smatraju da djeca lažu kako bi dobila što žele, izbjegla kaznu ili nešto što ne žele raditi. Međutim, važno je razmotriti okolnosti u kojima se ovo ponašanje javilo. Ako je riječ o predškolcima, moguće je da uopće nije riječ o laganju, nego mašti. Kasnije se laganje javlja iz straha od reakcije roditelja, ali i brige za roditelje - pojašnjava psihologinja Hrabrog telefona Anamarija Vuić.

Male dječje laži počinju se javljati oko 3. godine, dio su normalnog razvoja i nisu razlog za zabrinutost. Djeca u ovoj dobi još ne razlikuju maštu od stvarnosti ili istinu od laži, za njih su sve priče stvarne. Imaju bujnu maštu pa često mogu izmišljati priče ili preuveličavati događaje. Budući da im pamćenje još nije u potpunosti razvijeno, neke stvari mogu zaboraviti ili pomiješati.

Foto: Dreamstime

Normalna veza

Razvojna faza djeteta, naglašava psihologinja Vuić, važna je kad razmišljamo o lažima - trogodišnjak koji govori kako je djed star 100 godina govori o svojem pogledu na svijet. Devetogodišnjakinja koja nije napisala zadaću svjesna je da ono što govori nije istina.

Za razliku od predškolaca, djeca u školskoj dobi lažu kako bi zadovoljila zahtjeve autoriteta, da ih ne razočaraju ili zbog straha od posljedica.

Dreamstime KNJIGA DANA Djeca teže slušaju roditelje koji vole puno zapovijedati u odgoju

- Starijim školarcima je laganje jedan od načina rješavanja problema. Promotrite u kojim situacijama se javljaju laži, što dijete želi postići time i što mu treba. Ponekad lažu jer žele nešto prikriti, da bi dobili što žele, jer žele nekoga zadiviti ili se prikazati u boljem svijetlu - kaže psihologinja Mužak.

Na pitanje kako roditelji trebaju reagirati kad uhvate dijete u laži, obje stručnjakinje kažu kako se iskrenost kod djece i otvoren razgovor moraju poticati od malih nogu.

Djeca uče po modelu

- Tako roditelji već s predškolcima mogu razgovarati o razlici između mašte i stvarnosti, a sa starijima o tome zašto je iskrenost važna. Djeca uče po modelu - ako roditelju zvoni mobitel, a on slaže kako nije kod kuće, šalje poruku djetetu da je laganje prihvatljivo. Kad roditelji ulove dijete u laži, važno je da ga ne obilježe kao lažljivca, nego da se usmjere na trenutačno ponašanje. Stalno laganje je obično dio većeg problema pa je u tim situacijama dobro potražiti pomoć stručnjaka - pojašnjava psihologinja Vuić.

BIT ĆE SRETNIJA Tajna dobrog odgoja je pustiti djecu da ponekad i pogriješe

Psihologinje ističu kako djeci treba objasniti da ste primijetili laž, ne postavljati previše pitanja niti pokušavati dobiti priznanje. Treba im, ipak, dati do znanja da se neke stvari ne smiju tajiti jer im mogu štetiti.

OTKRIJTE UZROK LAŽIMA

Bez osude - Djecu se ne smije posramljivati i osuđivati, nego otkriti uzrok laži. Ne smijte se najmanjima jer će ih to potaknuti da nastave

SMIJU IMATI SVOJE MALE TAJNE

Razgovor - Ponekad djeca žele imati svoje male tajne, što je normalno. Važno je s njima razgovarati o tome što ne smiju skrivati.

Komentari (2)
  • Problem je kad odrasli lažu...💩

    16. 7. 2018,   07:52
  • ja imam poznanicu (prije je bila prijateljica) koja je lagala kao dijete a sad je kao odrasla profesionalka u laganju... zivot joj se temelji na lazi...i meni je to nevjerojatno za gledat...ljudi joj vjeruju 🙄

    15. 7. 2018,   23:45