Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Prvi put se smanjuje potrošnja cigareta među muškarcima

Prvi put se smanjuje potrošnja cigareta  među muškarcima
1

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8 milijuna ljudi. Među njima je više od sedam milijuna pušača i 1,2 milijuna nepušača izloženih pasivnom pušenju

VIDEO

Potrošnja cigareta i duhanskih proizvoda među muškarcima prvi je put u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duhanskim proizvodima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u globalnom godišnjem izvješću o duhanu.

Dok se broj žena koje puše u razdoblju između 2000. i 2018. smanjio za oko 100 milijuna, broj muškaraca koji uživaju u duhanskim prozvodima u istom se razdoblju povećao za oko 40 milijuna.

No organizacija predviđa da će u predstojećoj godini među muškarcima biti 2 milijuna manje pušača nego tijekom 2018., a još šest milijuna manje do 2025.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:02

Kada je riječ o ženama predviđanja su sljedeća: tijekom 2020. bit će 9 milijuna manje pušačica nego tijekom 2018. godine, a do 2025. trebalo bi ih biti 32 milijuna manje nego u 2018. 

Godine 2000. otprilike trećina svjetske populacije u dobi od 15 godina i više redovito je uživala u duhanskim proizvodima - cigaretama, cigarama, lulama, nargilama ili duhanu za žvakanje. WHO u tu grupu ne ubraja elektroničke cigarete. Po podacima svjetske organizacije tijekom 2015. godine pušila je samo četvrtina svjetske populacije. 

Po procjeni WHO-a, broj korisnika duhana u apsolutnim se brojkama smanjio s oko 1,4 milijarde tijekom 2000. na oko 1,3 milijarde u 2018.

Godine 2018. čak 80 posto svih svih korisnika duhana bili su muškarci.

depressed man

 

"Smanjenje broja muških pušača predstavlja prekretnicu u borbi protiv duhanskih proizvoda i protiv pušenja. Globalno puši manje ljudi, što je velik korak za globalno javno zdravstvo", kazao je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smatra da je novi trend rezultat angažmana vlada koje su pooštrile zakone i pravila kada su posrijedi predstavnici duhanske industrije.

Porez na duhanske proizvode ne samo da smanjuje troškove koji se odnose na pušenje i na zdravstvenu zaštitu, već donosi i prihode koji se mogu iskoristiti u gospodarskom razvoju zemlje, ističe WHO.

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8 milijuna ljudi. Među njima je više od sedam milijuna pušača i 1,2 milijuna nepušača izloženih pasivnom pušenju.

Područje s najvišom stopom pušača je jugoistočna Azija, gdje više od 45 posto muškaraca i žena starijih od 15 godina puši. No i ondje ta stopa postupno opada, stoji u izvješću WHO-a.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'