Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Prvi put u Hrvatskoj: Spasili su mi palac umjetnom hrskavicom

Prvi put u Hrvatskoj: Spasili su mi palac umjetnom hrskavicom
1

Postupak spašavanja nožnog palca uslijed deformiteta zbog artroze je brz i traje 40-ak minuta, a pacijent se osjeća bolje već nakon par dana. Prvi pacijent operiran je u četvrtak

VIDEO

Deformitet nožnog palca zbog artoroze sve je češći, a 2,5 posto populacije iznad 50 godina ima taj problem.  

Češće napada muškarce, a javlja se zbog prekomjerne težine, genetike ili ozljeda u mladosti, objašnjava dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije. Prst je ravan, ali je zadebljao i često je bolan. Dijagnoza se može postaviti kod stručnjaka nakon pregleda i rengenske snimke. Za uznapredovale artrotskih promjena nije bilo rješenja osim ukočenja palca.

Sve do sada. Dr. Milošević je u Polikliniku Ribnjak uveo kako kaže, jednostavnu operaciju, ali revolucionarnu, jer će ukočenje palca, kod kojeg normalno kretanje više nije moguće, otići u povijest. 

- Palac je ključan za pokretljivost jer iskorak ide preko njega, a u tom slučaju je pokretljivost ograničena - objašnjava specijalist ortopedije. Objašnjava kako kod ove operacije nema piljenja te da je hrskavica koja se umeće potpuno biokompatibilna. Ponaša se poput prave hrskavice, a radi se o visoko sofisticiranom sintetskom materijalu. Trenutno postoji samo za nožni palac, a radi se i na onoj za palac šake.

- Operacija traje 40-ak minuta. Mora se otvoriti zglob palca pa se priprema ležište za umjetnu hrskavicu. Nakon toga se ona postavi i slijedi zatvaranje. Ona se implantira i postaje dio zgloba - kaže.

Nakon operacije, pokretljivost se povećava za 50 posto. Poboljšanje se vidi za nekoliko dana. Ide se na fizikalne terapije, a potpuni oporavak je za 4 do 6 tjedana. Cijena zahvata trenutno je oko 27.000 kuna.

'Snimke pluća očitava umjetna inteligencija modernim CT-ima'
'Snimke pluća očitava umjetna inteligencija modernim CT-ima'

- To se radi u Europi, recimo u Francuskoj i Italiji te u SAD-u. U Hrvatskoj, ali u regiji mi smo prvi - govori liječnik. Zahvat je “doveo” u Hrvatsku nakon što je proveo edukacije u inozemstvu te je testirao u svojoj poliklinici.

Prvi pacijent operiran je u četvrtak. Riječ je o umirovljeniku Andreju Vujinoviću (77). Bio je uzbuđen uoči operacije, jer će kako kaže, napokon riješiti problem koji ga muči više od godinu dana te mu znatno utječe na kvalitetu života.

- Ispočetka mi se činilo da imam problem u peti, nešto kao trn. Bilo mi je sve gore i gore. Oslonac na stopalo je bio toliko bolan da nisam mogao ni hodati, nego sam si pomagati sa štapom. Nedavno sam pokušao hodati bez štapa pa sam se ozlijedio tako da nisam mogao niti stati na nogu. Na zglobu imam osjećaj kao da me netko grije s grijalicom. Bol zna biti takva da mi prolazi u centar i stvara to da ne mogu imati oslonac nego pokleknem - objašnjava Zagrepčanin i dodaje kako se bol javlja nekoliko puta godišnje i traje po više od tjedan dana.

Ubija više nego rak: Bolest koja je uzročnik svake pete smrti
Ubija više nego rak: Bolest koja je uzročnik svake pete smrti

- Evo, baš danas mi se opet vratila. Boljelo me cijelo stopalo i oteklo je. Na palcu ne boli toliko. Zbog toga nisam mogao niti izlaziti. Cijele blagdane sam morao biti kod kuće - rekao je. Operaciju preporuča svima, a jedva čeka svoj novi, normalni korak.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam