Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvu pizzu Talijani ispekli u čast kraljevog posjeta

None Foto: Fotolia

Automati za hranu i pića nisu novi izum. Njihov je “djed” grčki matematičar Heron, koji je daleke 215 g. pr. n. e. izumio aparat za dijeljenje svete vode

Prirodnu mineralnu vodu s mjehurićima ljudi su pili od pretpovijesnih vremena. No za pojavu umjetno gaziranih pića zaslužan je engleski kemičar Joseph Priestley, koji je 1767. proizveo gaziranu vodu, što je otvorilo put i mnogim gaziranim pićima. Najpoznatije od njih, Coca-Cola, u svom je izvornom obliku bila alkoholno piće. Izumio ju je američki farmaceut John Stith Pemberton, koji je osim nje smućkao brojne sirupe, lijekove i eliksire. Njegovo najpopularnije piće ispočetka se je zvalo French Wine of Coca, a sadržavalo je francusko vino, lišće koke i kofein iz oraščića biljke kole. Nakon zabrane alkohola u Atlanti, izbacio je vino, dodao šećer, limunsku kiselinu i biljne arome. Piće je nazvao Coca-Cola iz koje je nešto kasnije izbačeno lišće koke, no poznati je okus ostao.

>>> Automati za hranu i pića nisu novi izum. Njihov je “djed” grčki matematičar Heron, koji je 215 g. pr. n. e. izumio aparat za dijeljenje svete vode u egipatskim hramovima. Aparati u koje se ubacuje novčić pojavili su se krajem 19. stoljeća u Londonu, a njima su se prodavale razglednice. U Americi su potom tako počeli prodavati žvakaće gume, 40-ih godina prošlog stoljeća i limenke pića.

>>> Prvi “korneti” za sladolede bili su metalni ili papirnati. No na Svjetskoj izložbi u St. Louisu 1904. godine Ernest A. Hamwi, prodavač hrskavih vafla, savio ih je u kornet i dao svom susjedu koji ih je napunio sladoledom. Ideja se proširila čitavim svijetom.

>>> U jelima sličnim pizzi od davnina su uživali mnogi mediteranski narodi, uključujući drevne Grke i Egipćane. Ipak, izum moderne pizze pripisuje se pekaru Raffaeleu Espositou iz Napulja, koji je 1889. ispekao prvu pizzu za kralja Umberta I.

>>> Georgeu Crumu, kuharu u restoranu Moon Lake Lodge, 1853. izbirljivi je gost vratio pomfrit, tvrdeći da je predebelo narezan. Crum ga je narezao tanje, a gost ga ponovno vratio. Da mu napakosti, narezao je krumpir tanko poput papira i hrskavo ga ispržio tako da se ne može rezati vilicom. Gost je bio oduševljen.

Komentiraj, znaš da želiš!