Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Psi čuvaju zdravlje: Niži su tlak tlak i kolesterol, a srce je jače

None Foto: Dreamstime

Vlasnici pasa stariji od 60 godina imaju manje triglicerida u krvi, te niži tlak. To doprinosi općenito boljem zdravlju srca i krvožilnog sustava, pokazuje nedavno američko istraživanje.

Pokazalo se kako je među vlasnicima pasa manje srčanih udara nego među ljudima koji žive sami. Uz to, vlasnici pasa koji pretrpe srčani udar mnogo se brže oporavljaju i dulje žive.

To je samo jedna od koristi života sa psom u starijoj dobi, što se sve češće preporučuje, posebice onima koji žive sami. Gerontolozi se u posljednje vrijeme bave posebice fizičkim koristima, a one se prvenstveno odnose na povećanu fizičku aktivnost, koja je u starijoj dobi temelj vitalnosti i kvalitetnog života, piše američki portal za treću dob grandparents.com.

Foto: Dreamstime Prema njihovim istraživanjima, vlasnici pasa uglavnom u 70-im i 80-im godinama postižu preporučenih 2,5 sata umjerene tjelovježbe u tjedan dana za odrasle osobe, te pritom imaju niži indeks tjelesne mase (mršaviji su i bolja im je mišićna masa), manje su fizički ograničeni i rjeđe posjećuju liječnika. 

Komentari (26)
  • .ma....nemoze mi ljubimac toliko spustit tlak koliko mi ga zena moze dici...😜...😃....a za kategoriju 50+ nista ne pise

    20. 8. 2017,   15:16
  • Moraš ga prošetati bar dva puta dnevno i naravno da ujedno i sam moraš šetati. Ta dva sata utučenih u kretanje bolje se može iskoristiti recimo da se sjedi i ta dva sata u naslonjaču.

    20. 8. 2017,   15:37
  • mačke su mi draže

    20. 8. 2017,   18:30