Obavijesti

Lifestyle

Komentari 112

Psihologija okusa: Ljuto vole pustolovi, a kiselo izbirljivi

Psihologija okusa: Ljuto vole pustolovi, a kiselo izbirljivi
1

Omiljeni okusi najmoćniji su prozor u podsvijest te otkrivaju brojne tajne temperamenta, poput tipa društvenosti, sklonosti pustolovini, ali i flertu i riziku...

VIDEO

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i glazba, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana s osobnošću, tvrdi američki neurolog dr. Alan R. Hirsch. u knjizi “Koji je okus vaše osobnosti?”. 

Tijekom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, proveo je više od 200 istraživanja o osjetilima i neurološkim reakcijama signala okusa te otkrio da pojačanje određenih okusa i mirisa utječe na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo. Baš kao što miris iz djetinjstva može trenutačno vratiti u doba dok ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrirati skrivene mehanizme osobnosti. Primjerice, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti te u društvu manje ugodni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprijekornu organiziranost. Odjeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci među vješalicama gotovo isti. 

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi te ih svaki poremećaj u njihovu savršeno uređenom svijetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod taj nazivnik svode i druženja s ljudima koji im nisu važni, na domjencima koji su izvan njihove kontrole. No ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima te rado eksperimentiraju s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim osjetom mirisa i okusa te mogu preciznošću vrhunskog degustatora raspoznati začine u hrani. I ljubitelji ljutih okusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima te uživaju u ekstremnim sportovima - sky divingu, zmajarenju ili bungee jumpingu. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih okusa. Pretpostavlja se da kapsacin, spoj koji feferonima daje ljutinu, potiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na rubu. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promjenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji, tvrdi Hirschev suradnik, nutricionist Keith Kantor.

Pedantni grickaju 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole točnost te su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma, kaže dr. Hirsch.

Privlačnost miriši na jasmin, vaniliju i cimet 

Samo deset posto okusa dugujemo nepcu, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Primjerice, miris ružičastoga grejpa utječe na percepciju te će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe, tvrdi dr. Alan R. Hirsch. Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni su afrodizijaci i paprena metvica te miris jasmina, no samo ako ih rabite u manjim količinama. Suprotnom ćete spolu biti privlačniji uz mješavinu mirisa vanilije i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande te pite od bundeve, a oba su spola seksualno zagrijanija uz miris krastavaca te kolača s bananama i orašastim plodovima.

Ljubitelji tamne čokolade su srce zabave, a mliječne tihi introverti 

Ljubitelji slatkog žele biti primijećeni i cijenjeni. Vole kada se osjećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. 

Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik te se upuštaju u pothvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju si i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. 

Njihov je moto: “Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio”. Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi pretjerano dramatiziraju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. 

Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog spola - to su u pravilu macho muškarci i vrlo ženstvene žene. No za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mliječne čokolade su često introverti te više vole dobru knjigu. Tihi su te ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive. Oni čijem su nepcu najdraži slani okusi vjeruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvjereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvijezdama” te da na sudbinu ne mogu bitno utjecati. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr. Hirsch. 

Ustanovio je i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, natjecateljskog duha te dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti poput gužve u prometu ili dugih redova na blagajnama. - Bilo da su na izletu ili za upravljačem automobila, ljubitelji slanog uvijek su u žurbi - kaže Hirsch. Ako volite slano, moguće je i da pripadate “supertasterima” koji imaju veći broj okusnih pupoljaka te čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superokusom ne vole gorku ni hranu jakih okusa, no istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli sol, jer, smatraju stručnjaci, natrij ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psihologinja Susan Albers. Ljubitelji tjestenine, kruha i ostalih “utješnih” ugljikohidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni te ne vole promjene i rizik.

Oporo i kiselo 

Ljubitelji gorkog su izbirljivi te često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne okuse, spremniji isprobati nova jela te širiti vidike i pomicati granice.

Crveno za hrabre 

Oni koji vole ljute začine - crvenu papriku, curry i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu što misle. 

Prijatelji po šafranu 

Ljubitelji oporih začina, češnjaka, klinčića, kadulje i šafrana vjerni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u što vjeruju.

Omiljeni uz ružmarin 

Dodavanje limunove kore, ružmarina, timijana i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Miroljubive odaje cimet 

Ljubitelji peršina i cimeta miroljubivi su i obzirni prema drugima. Ma gdje da se našli, dobro će se uklopiti.

Kreativci s lukom 

Oni koji jela začine lukom, sjemenkama celera te octom kreativni su, ne vole rutinu i vjeruju u sebe.

Slano-slatki spoj 

Slani čips s čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, no nemaju strpljenja s ljudima. 

Fleksibilni 

Strast za egzotične okuse, od puževa do juhe od ptičjega gnijezda, obilježje je fleksibilnih koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su te im je i hrana pustolovina. 

Otpuštanje tjeskobe 

Osvježavajući miris citrusa privlači tjeskobne. žudnja za njima može značiti podsvjesnu zabrinutost za zdravlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru