Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pucaju li živci, ispred očiju se vide točke i velike mrlje

Pucaju li živci, ispred očiju se vide točke i velike mrlje
1

Svjetlosni krugovi ispred očiju mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene, a točkice ili mrlje su znakovi pucanja očne mrežnice

VIDEO

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijalista za očne bolesti, nužni su za praćenje zdravlja očiju i dijagnosticiranje mogućih poremećaja. Točkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.
- Mrlje koje idu prema dolje i izgledaju kao da vam je netko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnice koja sadrži brojne živce i krvne žile - upozorava američki oftalmolog Richard Rosen.
Jedan od razloga pojave svjetlosnih krugova ili “aureola” je česta kod ljudi koji nose kontaktne leće i nastaje zbog nakupine proteina ili prljavštine. No krugovi mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.
Rezultati nove studije bostonskog sveučilišta pokazuju da će se u bližoj budućnosti jednostavnim testiranjem oka moći provjeriti opasnost od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi. Dr. Lee Goldstein i njegovi suradnici su pomoću posebnog lasera uspjeli prepoznati poseban protein koji se pojavljuje kod oboljelih. Znanstvenici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u liječenju ove  bolesti.
>>Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače mogu biti podbuhlost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te neuobičajena osjetljivost na svjetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.
>>Zbog snižene razine hormona u menopauzi žene mogu primijetiti pojačanu suhoću očiju, peckanje i svrbež. Liječi se kapima i treba izbjegavati suhi sobni zrak, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme i agresivnu šminku.
>>Crvenilo bjeloočnica se javlja zbog pretjerivanja u alkoholu koji širi krvne žile, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergija za koje su najednostavniji lijek umjetne suze.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru