Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Punjeno povrće: Dolme za predjelo ili glavno jelo

None Foto: na

Za izdašniji obrok povrće zapecite u pećnici sa sirom i poslužite uz sezonsku salatu. Možete ga zamotati i u aluminijsku foliju te ispeći na žaru

Povrće punjeno mesom servira se kao glavno jelo, a za predjelo se najčešće jede povrće nadjeveno rižom. Turska je poznata po specijalitetima od punjenog povrća koji se nazivaju dolma. Dolme punjene mesom jedu se s jogurtom, a ako su nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i serviraju se hladne. Želite li punjeno povrće poslužiti kao prilog ili hladno predjelo, kombinirajte povrće koje ne zatijeva kuhanje te ga punite svježim sirom. KRUMPIR NADJEVEN LUKOM I MESOM Sastojci: 12 krumpira, 300 g mljevenog mesa, glavica luka, jaje, 750 ml juhe, sol, papar Priprema: Krumpir ogulite i izdubite sredinu. Stavite ga u vatrostalnu posudu, prelijete juhom i pečete u pećnici 20 min. Izdubljeni dio krumpira naribajte i izmiješajte meso, luk, jaja te začinite. Smjesom napunite izdubljene krumpire te vratite u pećnicu na 30 minuta. Gotovo jelo ukrasite sjeckanim peršinom. PAPRIKE PUNJENE LEĆOM I GLJIVAMA Sastojci: 8 malih crvenih paprika, 175 g šampinjona, 250 g riže, 90 g leće, luk, češanj češnjaka. Priprema: Odrežite vrhove očišćenih paprika. Na ulju popržite luk i češnjak, dodajte gljive i pržite 10 min. Dodajte rižu i leću te zalijte temeljcem. Začinite i kuhajte dok riža ne omekša. Paprike napunite smjesom i poklopite vrhovima. Pecite u vatrostalnoj posudi dok paprike ne omekšaju. KRASTAVCI PUNJENI SVJEŽIM SIROM Sastojci: 25 dkg svježeg sira, 10 dkg maslaca, žlica senfa, slana srdela, 6 krastavaca, kapari. Priprema: Sir, maslac, senf, srdelu, crvenu papriku, luk, žličicu kapara i češnjak po želji dobro izmiksajte u glatku masu te začinite po želji. Krastavce razrežite po sredini, odstranite sjemenke te ih punite pripremljenom smjesom. Ovako pripremljenom smjesom možete puniti rajčice, paprike ili celer.

Komentiraj, znaš da želiš!