Obavijesti

Lifestyle

Komentari 96

Punjeno povrće: U nadjevu je tajna savršenih specijalijteta

Punjeno povrće: U nadjevu je tajna savršenih specijalijteta
4

Punjeni patlidžani, nadjevene tikvice, paprike na oko, nadjeveni krastavci ili kombinacija povrća - izbor je na vama, a funkcionira kao prilog ili glavno jelo

VIDEO

Paprika se kod nas najčešće puni smjesom mljevenog mesa i riže, no punjena paprika može se pripremiti i na mnoge druge načine.

Paprike možete puniti naribanim sirovim krumpirom, lukom, mrkvom i češnjakom, dodati malo maslinova ulja i zapeći u pećnici. Ostatke pečenog mesa, npr. usitnjene piletine, iskoristite za nadjev, a punjene paprike mogu se i pržiti - tako se priprema meksičko jelo chile relleno. Zelene paprike pune se sirom ili mljevenim mesom, uvaljaju u jaja i krušne mrvice i prže. Želite li ipak lakše i manje kalorično jelo, paprike nadjenite rižom, kus-kusom i povrćem, a za hladno predjelo nema do mješavine svježeg sira, krastavaca i maslina. Tradicionalnu punjenu papriku i druge recepte s paprikom potražite u subotnjem broju magazina Skuhatćute za samo 1,99 kn. 

Može i na tavi, na talijanski ili indijski način...

U Slavoniji je popularna paprika punjena sirom i zapečena na tavi, a Talijani uživaju u paprikama s tunjevinom. Indijci tako pripremaju bharvan mirch, za koje paprike pune kuhanim i zgnječenim krupirom s čilijem, kurkumom, korijandrom i limunovim sokom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pikantne lađice s kobasicom i sirom

Sastojci: 40 g purećih ili pilećih kobasica, 2 žličice maslinova ulja, luk, zelena paprika, 2 češnja češnjaka, šalica kuhanoga kukuruza, sol, papar, 1/3 šalice korijandra, 2/3 šalice kiselog vrhnja, 6 trokutića topljenog sira, 1/4 žličice čilija u prahu, žličica sušenog peršina, 12 blagih čili papričica, 3/4 šalice ribanog sira

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Prepolovite i očistite paprike pa ih pecite u limu na alu-foliji oko deset minuta. Popecite nasjeckane kobasice u tavi, izvadite ih, dodajte maslinovo ulje te popirjajte luk i nasjeckanu zelenu papriku. Dodajte češnjak i kukuruz pa propržite još dvije minute. Maknite s vatre te povrću dodajte kobasice. Izmiješajte topljeni sir i vrhnje pa dodajte povrću s kobasicama. Začinite solju, paprom, čilijem i peršinom te miješajte dok se sve ne sjedini. Polako umiješajte sjeckani korijandar. Unutrašnjost pečenih polovica paprike posolite i popaprite te ih napunite smjesom s kobasicama i pospite ribanim sirom. Pecite paprike deset minuta na 170°C.

Vegetarijanski užitak

Sastojci: 6 paprika, manja tikvica, 2 režnja češnjaka, žlica limunova soka, 2 šalice kuhanoga kus-kusa ili riže, 400 g kuhanog slanutka, rajčica, origano, 1/2 šalice sira fete

Priprema: Paprikama ravno odrežite vrhove, očistite ih i kuhajte na pari pet minuta. Na ulju propirjajte sjeckanu tikvicu i češnjak. Umiješajte ostale sastojke. Napunite paprike mješavinom, poklopite ih i pecite ih 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva.

Paprika na oko

Sastojci: 2 jaja, ulje za prženje, soli i papra prema ukusu, 2 okrugle kriške crvene paprike babure debljine oko 2 cm, 2 režnja crvene paprike širine 2 cm

Priprema: Na vruće ulje stavite dvije kriške paprike. U njih razbijte po jedno jaje. Poklopite tavu i pecite na laganoj vatri dok se jaje ne ispeče. Posolite i popaprite. 

Predjelo od rajčice

Sastojci: 4 rajčice srednje veličine, 125 g svježeg sira, žlica nasjeckanoga svježega kopra (možete ga zamijeniti peršinom ili vlascem), 12 štapića ementalera za ukrašavanje, limenka tunjevine (80 g) u vodi, tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar, sol

Priprema: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunjevinu, dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice.

Tikvice sa sirom na talijanski način

Sastojci: 4 velike tikvice, 30 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, mali luk, 4 zrele rajčice, 4 žlice svježeg bosiljka, sol, papar, 2 žlice kapara, 250 g sira

Priprema: Prerežite tikvice po dužini, izdubite meso i sitno ga narežite. Na maslacu i žlici maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte meso tikvica, rajčice, bosiljak, sol i papar te pirjajte uz miješanje pet minuta. Nauljite unutrašnjost tikvica i položite ih u lim za pečenje. Pecite 5-10 minuta na 180°C. Izvadite i napunite tikvice pripremljenom smjesom, pokrijte nasjeckanim kaparima i sirom te zapecite još 10-15 minuta. 

Punjeni patlidžani

Sastojci: 4 patlidžana, 500 g rajčica, 2 velike glavice luka, 2 žlice mljevene slatke paprike, šalica kuhane riže, 2 žlice ajvara, malo nasjeckanog peršina, češnjak, parmezan, papar, sol, ulje

Priprema: Patlidžane narežite na polovice, izdubite, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu. Nakon toga lagano pirjajte luk, peršin, rajčicu i češnjak. Kad smjesa omekša, umiješajte rižu, nauljite patlidžane i napunite dobivenom smjesom, koju malo začinite ajvarom i mljevenom paprikom. Pospite parmezanom, stavite u pećnicu na 180°C i zapecite 15 minuta.

Nadjeveni krastavci

Sastojci: 2 krastavca, 100 g svježeg sira, 100 g vrnja, nekoliko listića dimljenog lososa ili pršuta, 1/2 glavice luka, 1/2 crvene paprike, sok pola limuna, sol, papar

Priprema: Djelomično ogulite krastavce tako da na njemu ostanu pruge. Odrežite vrhove krastavca i narežite na debele kolutove te ih s jedne strane izdubite žlicom. Umutite sir i vrhnje, dodajte nasjeckani luk, limunov sok, sol i papar te pršut ili losos narezan na tanke trake. Dobivenom smjesom napunite krastavce. Ukrasite nasjeckanom paprikom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru