Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Puno vode i odmor smirit će vrtoglavicu - pazite na dizanje

None Foto: Dreamstime

Vrtoglavica može biti posljedica glavoboljeali i moždanog udara, pogotovo ako su dugotrajne. Mogu ih prouzročiti i lijekovi, a ako patite od njih važno je znati kako ih ublažiti

Istraživanja su pokazala da čak 36 posto žena i 29 posto muškaraca u dobi od 70 godina ima problema s neravnotežom. U dobi od 90 godina taj postotak veći je od 50.

Vrtoglavica je poremećaj orijentacije. Uz privid kretanja, često je prisutna nesvjestica, kao i mučnina. Koliko su opasne vrtoglavice ponajprije ovisi o njihovu uzroku. Dugotrajne vrtoglavice mogu se javiti kao posljedica moždanog udara, a mogu biti i posljedica glavobolja ili migrena.

Uzrokovati ih mogu lijekovi. U nuspojavama gotovo svih lijekova navodi se vrtoglavica, a posebno kod lijekova za tlak, diuretika, sedativa, antidepresiva, te nekih antibiotika. I samo starenje može biti uzrok vrtoglavica i to zbog slabije krvne cirkulacije, menopauze, demencije te gubitka sluha.

Razna psihička stanja, od anksioznosti, depresije, pa do hiperventilacije, također mogu uzrokovati vrtoglavicu, koju se povezuje i s anemijom, bolestima štitnjače, alergijama...

Za smanjenje vrtoglavice treba piti što više tekućine, redovito jesti i dovoljno se odmarati. Ustajte polagano, te osigurajte svoj dom, kako biste se zaštitili u slučaju pada.

Ipak, ako su vrtoglavice česte, ako osjećate bol u prsima, probleme s disanjem, ako imate povijest bolesti srca, gubite li svijest, ako je vrtoglavica praćena povišenom temperaturom, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Više o ovom problemu pročitajte na portalu trećadob.com.

Komentari (5)
  • neofen hag..a preventiva manje briga i puno vode hah

    5. 6. 2017,   19:01
  • limun, dzumbir i voda... 👍

    5. 6. 2017,   18:58
  • ne valja se igrat s vrtoglavicama treba paziti na tlak ,piti vode i ne biti na suncu

    5. 6. 2017,   20:45