Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Puštate vjetrove 'koji ubijaju'? Uz ovu hranu oni će 'mirisati'

Puštate vjetrove 'koji ubijaju'? Uz ovu hranu oni će 'mirisati'

Prehrana bazirana na ugljikohidratima usporene razgradnje i smanjivanje količine proteina mogu spriječiti ispuštanje smrdljivih vjetrova koji podsjećaju na miris trulIh jaja

VIDEO

Vjetrovi su uglavnom sastavljeni od plinova bez mirisa. Kisik i dušik dolaze iz progutanog zraka, dok se vodik, metan i ugljični dioksid proizvode u tijelu, točnije u procesu kad bakterije u debelom crijevu fermentiraju ugljikohidrate koje je čovjek pojeo.

Karakterističan miris trulih jaja uzrokovan je tragovima sumporovodika, koji nastaje u probavnom sustavu kad bakterije razgrađuju proteine. Osim što uzrokuje neugodu kod ljudi koji su nenamjerno ispustili vjetrove, ovaj plin može pogoršati upalu crijeva i povećati rizik od raka crijeva. To je potaknulo Chu Yaoa na Sveučilištu Monash u Melbourneu u Australiji i njezine kolege da istraže kako različita vrsta hrane utječu na količinu sumporovodika koji se proizvodi u crijevima.

Proteini protiv ugljikohidrata

Proučavajući izmet sedam zdravih ljudi, tim je otkrio da je miješanje s cisteinom, glavnom komponentom koja sadrži sumpor u mesu, jajima, mliječnim i drugim vrstama proteina, uzrokovalo povećano stvaranje vodikovih sulfida iz crijevnih bakterija za više od sedam puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS/PXL

- To objašnjava zašto se zna da bodybuilderi koji konzumiraju puno proteina u prahu imaju smrdljive prdeže - kaže Yao.

Međutim, proizvodnja vodikovog sulfida je znatno opala kada je tim pomiješao fekalije s četiri polako apsorbirajuća ugljikohidrata, koji prolaze kroz tanko crijevo da se u cijelosti ne probave te ih potom u debelom crijevu fermentiraju bakterije. 

- Dvije od ove četiri vrste ugljikohidrata, otporni škrob koji se nalazi u krumpiru, bananama, mahunarkama i žitaricama, i inulin, koji se nalazi u pšenici, artičokama, luku, češnjaku i šparogama smanjili su proizvodnju vodikovog sulfida za oko 75 posto. Ove namirnice su vrlo fermentirane - kaže Yao.

'Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno'
'Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno'

- Fokus je uklonjen s proteina, tako da se ne proizvodi vodikov sulfid - dodaje.

Druga dva ugljikohidrata koja su smanjila emisije vodikovog sulfida su psyllium i sterculia, ali samo za 25 posto. Ove dvije vrste prehrambenih vlakana slabo se fermentiraju, ali mogu ukloniti neugodne mirise jer bubreći upijaju vodu.

Savjet koji ne treba slušati

Otkrića tima, predstavljena na godišnjem znanstvenom sastanku australskog Udruženja gastroenterologa u utorak u Adelaideu, poništavaju konvencionalno mišljenje da ljudi sa smrdljivim vjetrovima trebaju jesti manje vlakana.

Ljudima s prekomjernom nadutošću se često savjetuje da izbjegavaju vlakna kako bi smanjili količinu vodika, metana i ugljičnog dioksida proizvedenog bakterijskom fermentacijom.

- Međutim, to može povećati emisije sumporovodika, koji ima izrazito neugodan miris, za razliku od ova tri plina koji su bez mirisa - kaže Yao.

Ovo je deset najzdravijih vrsta sireva: svježi, gauda, ricotta...
Ovo je deset najzdravijih vrsta sireva: svježi, gauda, ricotta...

Rosemary Stanton sa Sveučilišta New South Wales, Australija, koja provodi istraživanja vezana s probavom i otpuštanjem vjetrova kaže da nema dobrog razloga za izbjegavanje vlakna u prehrani kako bi se smanjila količina otpuštanja vjetrova.

- U istraživanju smo otkrili da je ljude više brinuo neugodan miris vjetrova nego sami vjetrovi. A zabrinjavajuće je to što postoji puno ljudi koji pate od konstipacije samo zato što se boje jesti vlaknastu hranu jer se boje vjetrova neugodnog mirisa - objasnila je. 

Yao i tim planiraju provesti istraživanje i otkriti da li promjena u prehrani koja podrazumijeva uvođenje malih količina bjelančevina i puno ugljikohidrata s usporenim oslobađanjem može spriječiti otpuštanje vjetrova koji imaju neugodne mirise kod zdravih ljudi i ljudi koji pate od upalnih bolesti crijeva, piše New Scientist.

Fotolia

Hrana koja smanjuje neugodan miris vjetrova

  • Krumpir
  • Banane
  • Mahunarke
  • Žitarice
  • Pšenica
  • Artičoke
  • Šparoge

GROZNI SU I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru