Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Put do uspjeha: Umjetnost Ane Sladetić u srcu New Yorka

Put do uspjeha: Umjetnost Ane Sladetić u srcu New Yorka
4

Svojom je grafikom ‘Gdje je _dom?’ nadmašila konkurenciju od 3000 autora i izlaže na međunarodnoj izložbi New Prints 2014 u galeriji Christie’s u New Yorku

VIDEO

Malo se hrvatskih umjetnika može pohvaliti da je njihov rad bio izložen u cijenjenoj njujorškoj galeriji i aukcijskoj kući Christie’s u kojoj se izlažu i prodaju djela najvećih svjetskih umjetnika, a upravo to je pošlo za rukom jednoj od najuspješnijih hrvatskih umjetnica mlađe generacije 29-godišnjoj Ani Sladetić. A put do tamo, prisjeća se Ana, istinski zaljubljena u ono što radi, i nije bio tako težak. 

  - Od malena me vuklo sve što se veže za kreativno i vizualno. Inspiracija, utjeha, nada, olakšanje, želja i volja koje iz toga proizilaze pokazale su mi da je to ono što bih trebala slijediti - kaže Ana . Njezin rad “Where is ___home?” postavljen je na izložbi “New Prints” otvorenoj u Međunarodnom grafičkom centru u New Yorku. Ana, rođena u Iloku, 1985. godine, studij je završila u Zagrebu, a nakon studija, umjetnički ju je put vodio po cijelome svijetu. - Do šeste sam godine živjela u Iloku, a zatim sam se s obitelji preselila u Zagreb. 

Osnovnu školu te prva dva razreda Škole za primijenjenu umjetnost završila sam u Zagrebu i to na odsjeku grafike. Treći i četvrti razred Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti završila sam u Osijeku, također na odsjeku grafike. Na studij sam se vratila u Zagreb i to na Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek grafike – ukratko svoj put priča Ana. S grafikom ju je uvijek vezala posebna ljubav, a grafika je i rad “Where is ___home?”, i to u tehnici dubokog tiska. Kako bi dobila priliku izlagati u svjetskoj umjetničkoj meki, New Yorku, morala je proći natjecanje u konkurenciji 3000 autora. 

- Moj rad je prošao na natječaju za međunarodnu grupnu izložbu New Prints 2014/Summer, koju je organizirao International Print Center New York. IPCNY je objavio natječaj na svojoj web-stranici, a održana se izložba iz njihova prostora preselila u galerijski prostor Christie’sa gdje se ponovno otvorila, skupa s još dvije izložbe na kojoj su prezentirane grafike svjetski poznatih umjetnika. Proći na takvom natječaju, između 3000 drugih autora mnogo mi je značilo - kaže Ana. Osim New Yorka, mlada je umjetnica izlagala po cijeloj Europi - u Hrvatskoj, BIH, Sloveniji, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u Kini te Južnoj Koreji. A osim grafike, preferira i crteže tušem, akvarelom, kombiniranom tehnikom te video, performans, instalacije i nove medije.

- Dosad su na mene najveći trag ostavili New York i Seoul. No iz svakog grada u kojem sam izlagala, naučila sam nešto novo i zanimljivo - kaže Ana. S obzirom na neprekidna putovanja, Ana je imala priliku iz prve ruke provjeriti ima li razlike u umjetničkim krugovima u Hrvatskoj i svijetu. 

- Moram reći da nema razlike u kvaliteti radova. Ono u čemu ima razlike je produkcija radova, postava i prezentacija izložbi te trenutačno stanje tržišta umjetničkih djela - objašnjava. Što se Aninih umjetničkih uzora tiče, oni pripadaju svim prostorima i razdobljima. 

- Iako je teško izdvojiti nekolicinu umjetnika kao uzore, od starijih majstora to su recimo Hieronymus Bosch, zatim Edouard Vuillard, Ernst Ludwig Kirchner. Od suvremenih su autora to Gordon Matta-Clark, William Kentridge, Rachel Whiteread, Jan Kochermann te Do Ho Suh - kaže Ana.

No najveći joj je uzor mama. 

- Cijela mi je obitelj oduvijek bila i ostaje velika potpora. Majka je ta koja je prepoznala moj talent i poticala na stvaranje - kaže Ana. 

Umjetnost danas, baš kao i uvijek, promatra svijet oko sebe te slavi ono lijepo i kritizira ono nepravedno. Iako će mnogi reći kako je uloga umjetnosti kao reformatora društva gotova, Ana se ne slaže s time. 

- Umjetnost se danas voli objašnjavati kroz više disciplina. Ne mislim da je zapostavljena, možda se zbog stanja u kojem je država čini tako, ali umjetnička djela će uvijek utjecati na društvo i dati ogledalo stanja društva u kojem su stvarana. Studentima i svojim mlađim kolegama koji se još traže poručila bih kako je potrebno mnogo truda, strpljenja i istraživanja, kako na sebi, tako i u radovima, bliže i dalje okoline. 

Potrebno je mnogo discipline s organiziranjem poslova koji “umjetnik današnjice” mora svladati, poput objašnjavanja svoga rada, njegove javne prezentacije, prodaje rada, organiziranja i prijavljivanja na izložbe i tome slično.  U prenesenom značenju, trebalo bi najprije imati i prepoznati sastojke, zatim koristiti ih kako biste od njih napravili dobru juhu – kaže Ana.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje