Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Put iz osamljenosti najbliži je ako se dobro zagledate u sebe

Put iz osamljenosti najbliži je ako se dobro zagledate u sebe
1

Osim što je prvi znak depresije, osamljenost uništava i vaše fizičko zdravlje, a povezivanjem na tri razine vraća realni pogled na svijet, tvrdi psiholog John Bowlby

VIDEO

Bili među ljudima ili zaista sami, katkad ne možemo izbjeći osjećaj osamljenosti. On je povezan s opstankom nas kao vrste, tvrde stručnjaci. Biti odvojen od svog “jata”, a posebno u djetinjstvu biti odvojen od onoga tko se brine o nama smatra se strašnim i opasnim, kaže američki profesor razvojne psihologije John Bowlby te napominje kako životinje instinktivno izbjegavaju izolaciju i održavaju bliskost.

Iako se osamljenost može shvaćati kao evolucijski dar, ne znači da je dobar. Nedavna istraživanja pokazuju kako je upravo ona važan pretkazivač depresije. Uz to, slabi imunološki sustav, povećava vjerojatnost za visok tlak i probleme sa spavanjem. No svatko se može potruditi ponovno uspostaviti odnose. 

Pozornost može uvelike utjecati na vašu sposobnost da jasno vidite, potpunije se povezujete te dublje i suosjećajnije odgovarate u svakoj situaciji, bez obzira na to je li ugodna ili izazovna. Važno je razraditi strategiju kako to postići, a vrhunski stručnjaci predlažu povezivanje na tri razine.

Kvalitetan odnos je najbolji lijek

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osamljenost nećete riješiti količinom nego kvalitetom odnosa. Obje strane moraju uživati u njemu, a razina bliskosti treba biti vrlo slična. Izgled ili socijalni status mogu vas privući, ali teško će biti temelj za duboku povezanost. Zajednička uvjerenja, stavovi, interesi i aktivnosti znatno su važniji za ugodan, skladan i održiv odnos.

Uvijek se treba početi od sebe

Da biste se ponovno povezali sa sobom, pomoći će ako utvrdite što smatrate vrijednostima i razmislite živite li u skladu s njima. Zapitajte se što najviše cijenite i sastavite popis. Počnite s odnosom sa sobom, a onda s drugima. Idući je korak da razmotrite kako ćete djelovati u skladu s njima. Primjerice, cijenite li ljubav, izrazite osjećaje.

Slušanje će pomoći da se povežete s drugima

Ključ je povezanosti biti prisutan. To znači ne samo fizički biti s nekim nego zaista slušati što vam govori. Prisjetite se koliko ste puta razgovarali s prijateljem koji je istodobno tipkao poruke na mobitelu ili vam se činilo kako je, iako izgleda da sluša, zapravo negdje drugdje. Vjerojatno i vi to radite. Stoga vježbajte biti prisutniji u razgovorima.

Hrana vas zbližava sa svijetom oko vas

Uglavnom nemamo dovoljno vremena za jelo. Jedemo usput i nabrzinu ne razmišljajući o hrani koju unosimo u tijelo. Svaki zalogaj povezuje vas sa svijetom oko vas, ističu psiholozi. Dok jedete, razmišljajte o okusima te se zapitajte odakle je hrana došla, tko je i s koliko truda uzgojio to povrće. Budite svjesni da su i ti ljudi s vama na objedu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru