Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Putna ljekarna: Top popis svih najvažnijih lijekova za ponijeti

Putna ljekarna: Top popis svih najvažnijih lijekova za ponijeti
1

Za manje ozljede koristit će flaster i antibiotska krema, a za grlobolju pastile. Ne zaboravite zdravstvenu knjižicu, a korisno je od liječnika uzeti recept za lijekove koje redovito pijete

VIDEO

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti prije putovanja obavezno trebaju povesti računa o tome da na godišnji odmor ponesu dovoljnu količinu lijekova koje inače koriste, pogotovo ako putuju u inozemstvo.

Također, korisno je zatražiti od liječnika privatni recept za lijekove koje redovito pijete, odnosno njihovu generičku verziju, za slučaj da vam ponestane ili se torbe zagube, savjetuju stručnjaci. Ukratko: pumpicu za astmu, inzuline, lijekove za snižavanje krvnog tlaka i masnoće u krvi, lijekove za epilepsiju i slično obavezno morate imati sa sobom. Tu spada i digitalni toplomjer.

Sve ostalo uglavnom se može nabaviti i na licu mjesta, u ljetovalištima, no ipak je dobro imati mali neseser s lijekovima za prvu pomoć pri ruci jer se neugodne situacije mogu dogoditi i kad ljekarna ne radi. 

- U putnoj ljekarni svakako bi se trebao naći pribor za prvu pomoć i saniranje manjih rana i posjeklina: igla i konac, škare, jedan široki zavoj te nekoliko sterilnih tupfera gaze. Za zaštitu manjih rana i posjeklina dobro je imati i paket flastera - savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće medicine i fitoterapeutkinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Close-up of a woman sitting with an icepack on her leg

Tome treba dodati i tripostotni hidrogen za ispiranje rana, koji je pogodan i za djecu jer ne peče. Korisno je ponijeti i mast s antibiotskim djelovanjem kako bi se spriječila upala kod manjih posjeklina ili ozljeda, primjerice Synopen. Ljeti su, dodaje dr. Krajina Pokupec, učestale crijevne viroze, koje mogu pratiti povišena temperatura, glavobolja, mučnina, proljev i povraćanje.

Stoga se naoružajte nekim sredstvom protiv bolova, koje ujedno snižava tjelesnu temperaturu, najbolje paracetamolom. Ne zaboravite neki od preparata koji obnavljaju crijevnu floru u slučaju povraćanja ili mučnine, odnosno tablete za zaustavljanje proljeva. No pripremite se i za mogućnost da promjena mjesta boravka i stres od putovanja izazovu zatvor.

U oba slučaja odlična pomoć je čaj od klinčića, ističe naša sugovornica. Ponesete li pravi klinčić, imate i prvu pomoć u slučaju zubobolje. Imajte na umu da je to samo prva pomoć i svakako posjetite zubara. 

Ne zaboravite i sredstvo za zaštitu od insekata, a osobe koje su već imale jače alergijske reakcije na ubode insekata neće pogriješiti ako ponesu i neki antihistaminik. I ne zaboravite sredstvo za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, barem za prve dane, dok ne stignete do ljekarne.

U slučaju da se javi alergija na sunce, dobra prva pomoć su oblozi od jabučnog octa ili kvasine koji ste pomiješali s vodom u jednakom omjeru, koje treba držati na zahvaćenome mjestu dok se gaza ne osuši pa ponoviti močenje i ponavljati ga što češće.

Ne zaboravite zdravstvenu knjižicu, odnosno potvrdu o zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj, ako putujete u inozemstvo. Ako postoji alergija na neke vrste lijekova, svakako ih popišite i popis nosite u novčaniku ili u torbici s lijekovima. Terapiju uzimajte prema rasporedu.

Sirup i sprej za nos

Djeca često na promjenu reagiraju prehladom i temperaturom. Stoga obavezno treba ponijeti kapi i sprej za nos te sirup za ublažavanje kašlja, ako je dijete sklono upalama grla, te sirup za snižavanje temperature i ublažavanje boli. Dobro će doći dječja mast protiv upala kože na pregibima, na kojima je pojačano znojenje, kao i hidratantno mlijeko za dječju kožu.

Čaj od komorača ublažit će probleme s probavom, a korisno je imati i otopinu za rehidraciju. Ako dijete boluje od neke kronične bolesti ili je imalo ozbiljnijih zdravstvenih problema uoči odmora, ponesite povijest bolesti.

Top 5 Najvažnijih stvari u torbici za prvu pomoć

  • Flasteri, zavoji i sterilna gaza Obavezno spremite paket flastera različitih veličina ili široki flaster koji se reže po potrebi. Dobro će doći i široki zavoj te nekoliko tupfera sterilne gaze za ranice i ogrebotine.
  • Mast za opekline i ubode komaraca Mast s antibiotskim djelovanjem, poput Synopena, izvrsna je za manje posjekline te ublažavanje crvenila i svrbeža kod uboda insekata jer djeluje i kao antihistaminik.
  • Paracetamol za upale i bolove Najbolji izbor je paracetamol u obliku tableta, koji će pomoći i protiv glavobolja koje se prvih dana mogu javiti kao reakcija na sunce te za umorne mišiće. 
  • Čaj od klinčića za zatvor i zubobolju Čaj od klinčića ublažit će mučninu i zaustaviti povraćanje, ali i grčeve, plinove te nadutost u slučaju zatvora. Zubobolju ublažava prstohvat klinčića između obraza i zuba koji boli.
  • Soda bikarbona za opekline Kod opeklina od sunca pomažu oblozi sa sodom bikarbonom te mlaka kupka u punoj kadi vode s 250 grama sode bikarbone. Pola žličice pomaže i kod probavnih tegoba.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam