Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Putovanje vlakom iz snova: 10 divnih ruta koje treba doživjeti

Putovanja vlakom idealna su ako ne žurite i zaista želite upoznati određeni dio svijeta, osjetiti taj život oko sebe. Donosimo vam prijedloge za bajkoviti odmor kao iz nekog dobrog filma

U novom vodiču Lonely Planeta 'Amazing Train Journeys' na 304 stranice opisano je 60 ruta diljem svijeta, od jednotjednog putovanja po Kanadi do trosatne vožnje starinskim vlakom u podnožju argentinskih Anda.

VIDI VIDEO

Izdvajamo 10 prijedloga pa razmislite želite li ove godine imati nešto drugačiji godišnji odmor:

1. Bernina Express (središnja Europa)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlotta•Una Penna in Viaggio• (@unapennainviaggio) on

Obvezno uzmite sjedalo kraj prozora jer ne želite propustiti predivne prizore krajolika koji počinju u podnožju Alpa u švicarskom gradu Churu i završavaju u talijanskom Tiranu. Vožnja traje četiri i pol sata, a ruta obuhvaća 55 tunela i 196 mostova, uključujući i nekoliko impresivnih vijadukata.

2. Željeznice Ffestiniog i Welsh Highland (sjeverni Wales)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dan Snow (@thehistoryguy) on

Četverosatni put od Caernarfona do Blaenau Ffestinioga vijuga kroz planine sjevernog Walesa, kombinira dvije povijesne željeznice i toliko je jedinstven da će vam se urezati u pamćenje. Parni strojevi zaustavljaju se u malim gradovima, prolaze pored kamenoloma, šuma...

KRENUO JE IZ VARAŽDINA 2015. Autostopom do Novog Zelanda: 'Put mi je donio ljubav života'

3. Jacobite (Škotska)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Splendid (@splendid_and_fascinating) on

Vožnja starinskim vlakom na parnu lokomotivu po škotskom gorju traje dva sata. Ljubiteljima Harryja Pottera činit će se kao da se voze u Hogwarts Expressu. Ruta prolazi preko velebnog vijadukta, a putnici imaju nezaboravan pogled i na najveću britansku planinu te na treće po veličini jezero u Škotskoj, prenosi architecturaldigest.com.

4. Od Johannesburga do Cape Towna (Južna Afrika)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Travel Blogger Lucy Dodsworth (@lucydodsworth) on

Putuje se preko noći u turističkom vlaku za spavanje Shosholoza Meyl kroz veliku pustinju Karoo i vinograde rta Winelands. Za one željne luksuza, The Blue Train, Shosholoza Meyl i Rovos Rail nude posebne aranžmane od Pretorije do Cape Towna.

5. Od Lime do Huancavelica (Peru)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PeruRail (@perurail) on

Put se sastoji od dva dijela, a od Lime do Huancavelice vlak vozi putnike do visine od oko 45000 metara. Izlet uključuje i stajanje na poznatoj željezničkoj postaji Ferrocarril Centro Andino.

6. Od Mandalaya do Lashia (Mianmar)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timothy Truman (@la_hydra) on

Putnici se ukrcavaju u vlak za Lashio prije zore, što im ostavlja cijeli dan za uživanje u pogledu na krajolik Mianmara. Vlak nije luksuzan, ali nedostatak udobnosti kompenzira fantastičan pogled kroz prozor, uključujući i na impresivni vijadukt Gokteik.

7. Od Settlea do Carlislea (sjeverna Engleska)

Appleby Station on the Settle-Carlisle line: 8F loco with the Pendle Dalesman special

Objavljuje John ShippenPonedjeljak, 29. listopada 2018.

Ova linija nudi gotovo 120 kilometara impresivnih krajolika i šarmantnih željezničkih stanica. Putovanje traje sat i 40 minuta.

8. Peking - Lhasa Express (Kina)

Objavljuje Faruk PodrugNedjelja, 27. listopada 2013.

Putovanje iz urbanog Pekinga u povijesni Lhasa je poput vožnje u prošlost. Vlak se penje gotovo na gotovo 5000 metara tijekom putovanja koje traje 40 sati. Prolazi pokraj palača, snježnih vrhova, svetih jezera...

9. Centovalli Express (Švicarska)

Have you ever been on this train ride? #centovallina #centovalli express Info: http://bit.ly/1hfGjwN

Objavljuje Ascona-Locarno TurismoSubota, 26. listopada 2013.

Iako nije toliko poznat kao neke od ostalih švicarskih željezničkih ruta, Centovalli Express je jednako lijep, a prednost putovanja njime je to što nema gužve. Putovanje traje dva sata, a vlak vozi od Domodossola do Locarna u Italiji. Putnici imaju priliku uživati u pogledu na vodopade, vinograde, planine pune snijega...

10. The Darjeeling Toy Train (Indija)

Darjeeling Himalayan Railway → Details : Darjeeling Himalayan Railway is one of the Oldest Hill Toy Train built between...

Objavljuje m-IndicatorUtorak, 13. prosinca 2016.

Plavi vlak, koji je pušten u pogon 1881. godine, vozi od New Jalpaigurija to Darjeelinga. Putuje se po vijugavoj pruzi uskog kolosijeka i prolazi kroz plantaže čaja te preko čak 554 mosta.

Komentari (10)
  • Najbolji je ovaj sto vozi do 45km visine

    17. 2. 2019,   01:59
  • Nisi onda putovali Osijek - Split 18 sati čistog uživanja.

    16. 2. 2019,   23:22
  • Varaždin Zagreb 2i pol sata uživancije a za mjesto nema problema,svatko u svojem vagonu

    17. 2. 2019,   07:13