Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Putujete avionom? Evo kako se može spriječiti umor i 'jet lag'

Putujete avionom? Evo kako se može spriječiti umor i 'jet lag'
1

Putovanje avionom može umoriti, a na neke ljude utječe više nego na druge. Taj je fenomen poznat kao 'jet lag' i nije samo putnički mit već je stvaran, ali privremeni poremećaj koji se može ublažiti

VIDEO

Mayo klinika definira jet lag kao privremeni problem spavanja koji može utjecati na sve koji putuju kroz više vremenskih zona. Naš 'unutarnji sat', odnosno cirkadijski ili biološki dnevni ritam, ostaje u jednoj vremenskoj zoni, dok fizički putujemo u drugu - što znači da nam tijelo nije sinkronizirano 'samo sa sobom'. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, jet lag ne uzrokuje nedostatak sna.

Možda ga nećete doživjeti na kraćem letu, osim ako ste posebno osjetljivi, no na dugim internacionalnim letovima vjerojatno hoćete, pogotovo ako prolazite kroz različite vremenske zone. No srećom, postoje načini da tijelo pripremite za dugo putovanje i da se lakše oporavite nakon leta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:11

Što uzrokuje jet lag?

Dehidriracija

Atmosfera u avionu je jako suha zbog velike nadmorske visine. Zato na letovima pijte vodu i pića koja ne sadrže alkohol ili kofein koja hidriraju jer zbog nedovoljnog unosa tekućine možete osjetiti da su vam oči i koža suhi,  pa čak i glavobolju, umor i vrtoglavicu.

Poslovni ručak danas: Jeftino, skromno, što bliže i što kraće
Poslovni ručak danas: Jeftino, skromno, što bliže i što kraće

Visine i tlak u avionu

Tijelo se mora prilično brzo prilagoditi visinama, a da bi se umanjili učinci velike nadmorske visine, kabine u avionu su pod pritiskom što se može i osjetiti. No tlak u kabini nije točno kalibriran prema stvarnom stanju. Umjesto toga, 'namješten' je slično kako biste se osjećali na npr. Machu Picchu, između 6 i 8 tisuća metara nadmorske visine.

Na takvim je uzvisinama zrak mnogo 'tanji', pa je u avionu manje kisika nego što bi bilo vani, zbog čega dolazi do pritiska u ušima i simptoma sličnih visinskoj bolesti. Moguće je da ćete osjetiti nadutost, jer promjene tlaka uzrokuju i širenje plinova po želudcu i crijevima.

Napetost

Putovanje avionom nije stresno samo zato što sjedimo u preuskim i neudobnim sjedalima i čekamo da se avion spusti - čak nekoliko čimbenika na letu avionom izaziva stres; od žurbe do aerodroma, prelaska carine ili sigurnosne provjere, pronalaženja aviona, smještanja torbi, pa do gužve - a sve da bismo konačno sjeli na mnogo manje ugodno mjesto nego što bismo htjeli na dugom letu.

Izloženost virusima

Sustavi za filtriranje zraka su danas prilično napredni i mogu pomoći u uklanjanju mikroba i virusa, zbog čega se i preporučuje otvaranje ventilacijskih otvora za vrijeme putovanja. Ipak, u avionu možemo biti izloženi bakterijama i virusima ljudi oko nas ili stvarima koje dodirnemo na aerodromu.

- Možemo se lako zaraziti od drugih putnika koji kašlju, kišu ili čak samo dišu u blizini - rekao je dr. Matthew Goldman iz klinike u Clevelandu.

Fotolia

Kako smanjiti jet lag

Pijte vodu i izbjegavajte alkohol i kofein

Kava i gazirani sokovi su prvo za čim većina poseže kad osjeti umor, ali sigurno nije najbolje što možemo popiti. Naime, najučinkovitiji način za izbjeći jet lag je pijenje vode.

Krećite se

Kretanje po avionu može biti nezgodno, ali je i izvrstan način da krv prokola kroz tijelo i dovede kisik u mozak, tako da se možete bolje boriti protiv umora i naticanja. Također, hodanje može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema koji dolaze zbog predugog sjedenja, poput opasnih krvnih ugrušaka poznatih i kao tromboza dubokih vena. Ustajanje i kraće šetanje svakih 30 minuta bi trebalo biti dovoljno - i ne bi trebalo previše uznemiriti druge putnike.

Braća blizanci dobili tri para blizanaca i svih šest su dječaci
Braća blizanci dobili tri para blizanaca i svih šest su dječaci

Izbjegavajte masnu hranu

Povećanje plinova i nadutost mogu učiniti let neugodnim, pa je važno izbjegavati masnu hranu ili bilo kakvu tešku hranu. Ponesite zdrave grickalice poput orašastih plodova, energetskih čokoladica i voća kako biste pomogli tijelu da ostane aktivno, ali i hidrirano i manje napuhano.

Tired lady napping on airplane.

Oslobodite se pritiska

Zijevanje, gutanje, žvakanje žvakaće gume ili cuclanje tvrdog bombona mogu pomoći da se uši ne začepe - ne samo da to ublažava pritisak koji izaziva i glavobolju, već može ukloniti mučninu i druge simptome visinske bolesti jer pomaže tijelu da se vrati u ravnotežu. Također, slušalice u ušima i dobar jastuk mogu biti načini da let učinite ugodnijim, a možete i meditirati dok letite kako biste se oslobodili stresa.

Uzmite vitamine

Vitamini C i B najbolji su dodaci prehrani tijekom letenja. B12 pomaže poboljšati raspoloženje, ubrzava stvaranje crvenih krvnih zrnaca i daje energiju, prema Healthline-u. Vitamin C može pomoći jačanju imunološkog sustava i borbi protiv bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama. Pijenje prirodnih sokova dobar je način da istovremeno dobijete vitamine i da se hidrirate.

Ove su navike toksične: Kada ih se riješite, sve će biti lakše
Ove su navike toksične: Kada ih se riješite, sve će biti lakše

Uskladite svoj cirkadijski ritam

Klinika Mayo predlaže nekoliko načina da se tijelo vrati u sklad sa svojim unutarnjim satom. Jedan od njih je izloženost jakom svjetlu. Ako putujete prema zapadu, izlaganje suncu u večernjim satima pomaže da se prilagodite kasnijoj vremenskoj zoni. Ako putujete prema istoku, izlaganje jutarnjem svjetlu bolje je za prilagoditi se ranijim vremenskim zonama.

Izuzetak je ako ste prošli kroz više od osam vremenskih zona od mjesta polaska. Ako je to slučaj, nosite sunčane naočale i izbjegavajte jarku svjetlost ujutro ako putujete prema istoku, a ako idete prema zapadu, izbjegavajte sunčevu svjetlost nekoliko sati prije mraka, i to nekoliko dana.

Drugi način da ubrzate sat tijela je uzimanje melatonina, hormona koji naše tijelo prirodno proizvodi da bismo zaspali. Uzmite ga pola sata prije nego što krenete u krevet kako biste se prilagodili vremenskoj zoni odredišta.

Klinika Mayo predlaže spavanje na letu samo ako ćete ući u noćno vrijeme: ako ne planirate spavati danju tamo gdje idete, pokušajte ne spavati ni na letu što može biti izazovno, ali je jedan od način resetiranja unutarnjeg sata.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje