Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Rađali tuđu djecu: Pomiješali su embrije u klinici za oplodnju

Rađali tuđu djecu: Pomiješali su embrije u klinici za oplodnju

Anni and Ashot Manukyan iz SAD-a žrtve su strahovite greške laboratorija za potpomognutu oplodnju. Otkrili su kako je njihovog sina rodila druga žena, pa su zatražili skrbništvo

VIDEO

Armensko američki par iz Glendalea novinarima je ispričao kako su lani bili na postupku potpomognute oplodnje u klinici CHA Fertility Center u LA-u. Riječ je multinacionalnoj kompaniji s uredima i laboratorijima diljem svijeta. Implantirali su im dva embrija, ali postupak je bio neuspješan i nije rezultirao trudnoćom.

Lažirala trudnoću, pa nakon devet mjeseci otela tuđe dijete
Lažirala trudnoću, pa nakon devet mjeseci otela tuđe dijete

Nekoliko mjeseci poslije, u travnju, pozvali su ih da dođu u centar na rutinsku godišnju kontrolu gdje su im uzeli uzorke DNK iz usta. Sljedećeg dana su ih ponovo pozvali. Liječnik i psiholog su im rekli da zapravo nije bila riječ o rutinskom pregledu nego o DNK testiranju kako bi ustanovili da su oni biološki roditelji djeteta drugog para koji su također bili klijenti laboratorija.

Dječak se rodio krajem ožujka u New Yorku. Njihov sin Alec imao je šest tjedana kad su ga prvi put vidjeli u predvorju hotela. Dodatno, Anni i Ashot imaju sedmogodišnju kćer, a sada strahuju da postoji mogućnost kako je još jedno njihovo dijete rođeno negdje diljem zemlje. U srijedu su podignuli tužbu protiv CHA, a nakon šest tjedana uspjeli su dobiti skrbništvo nad malenim Alecom te su ga krajem svibnja doveli kući, piše Daily Mail.

- Ništa oko sebe nisam čula kad su mi rekli da je moje dijete rodila druga žena. Ti prvi momenti s bebom su važni za povezivanje, a ja se nisam povezala sa svojom bebom, nisam je osjetila u sebi, nisam ga mogla držati. Čak nisam bila tamo kad se rodio, prisjetila se Anni dodajući kako ne razumije zašto se to dogodilo.

- Jaka sam iako me sve ovo na dnevnoj razini teško pogađa. Nadam se da nitko neće prolaziti ovo kroz što je prolazila naša obitelj, nastavila je.

Čim su doznali u travnju da imaju dijete, Anni i Ashot pokušavali su doći do malenog. Iz klinike im nisu htjeli dati nikakve podatke o paru koji ga je podizao, pa se zbog stresa Anni razboljela i završila u bolnici. Na kraju su otišli u New York te dva tjedna proveli na obiteljskom sudu. Sudac im je nakon šest tjedana omogućio skrbništvo.

Anni se onesvijestila. Tada su tek dobili mogućnost susresti se s Alecom i korejsko američkim parom kojima su, pričaju, iznimno zahvalni i istovremeno im je užasno žao zbog svega.

B.Ščitar/Pixsell

- Takva je greška moguća u svakom laboratoriju, a naročito u laboratorijima koji imaju dnevno 20, 30 i više punkcija te gdje se postupkom od početka do kraja ne bavi isti stručnjak nego u fazama sudjeluje više djelatnika. Ipak, sigurnosni sistemi su danas toliko dobro razvijeni da se u biti ne bi smjela dogoditi ovakva greška. Svaka pacijentica ima posebnu posudicu s kodom i sve se vodi pod istim kodom. No ako imate na stolu više posudica, a ne radite jednu po jednu, zbog vremenskog pritiska može se dogoditi greška. Imali smo prije par godina u Nizozemskoj slučaj da je bijeli par nakon IVF-a dobio crnu bebu. Biologinja je zabunom kod aspiriranja sperme koristila istu špricu kod crnog i kod bijelog para, objasnio je biolog dr. Alfred Kniewald, pionir humane reprodukcije.

S njim se slaže i jedan od vodećih domaćih stručnjaka na području potpomognute oplodnje embriolog doc.dr.sc. Marijan Tandara, mag.med.biokem. Ističe kako u Hrvatskoj ministarstvo zdravstva zahtijeva strogu kontrolu sljedivosti svih uzoraka u laboratorijima.

- Pacijent pri dolasku u ustanovu koja se bavi potpomognutom oplodnjom dobiva jedinstveni broj koji se vodi uz ime i prezime pacijenta. Pri dolasku u salu za postupak te kasnije prilikom transfera zametaka svaki puta se mora provjeriti ime i prezime pacijentice. U laboratoriju, svaka se epruveta obavezno označava imenom, prezimenom te identifikacijskim brojem pacijenta. U inkubatoru za zametke postoje odvojene komore, a uzorci pacijenta moraju se inkubirati u zasebnim komorama. Važno je da jedan embriolog prati cjelokupni proces rada od početka do kraja. Ukoliko više embriologa sudjeluje u tom procesu obavezno se bilježi svaki izvršeni postupak te se odrađeni postupak obavezno verificira potpisom embriologa. Svi ovi podaci pohranjuju se trajno te se u bilo kojem trenutku mogu provjeriti. Na sve to nas obavezuje Ministarstvo, pojasnio je postupak dr. Tandara dodajući kako su svi zaposlenici laboratorija uvijek svjesni težine svog zadatka i činjenice da i najmanja greška može imati nesagledive posljedice.

- Zamjene su moguće ukoliko se sljedivost tj. propisani postupak ne poštuje, ukoliko se segmenti procesa u timskom radu neispravno bilježe, a svaku sumnju u ispravnost postupka ili zamjenu uzoraka mora se prijaviti. U velikim centrima, gdje u procesu rada sudjeluje više osoba ili se čak  radi u vise smjena ovakve se stvari lakše dogode. U Hrvatskoj nema tako velikih centara, kazao je dr. Tandara.

Obitelj Manukyan iskusila je na najgori mogući način posljedice nemara laboratorija. Sina su prvi put upoznali nakon šest tjedana u predvorju hotela.

- Tko želi na takav način susresti svoje dijete? Slomilo mi se srce, bilo je užasno. Samo se molim Bogu da nemam još negdje sina ili kćer, a ne znamo za to, kazala je novinarima Anni. Majci koja je njezinog sina nosila devet mjeseci u sebi poručuje kako se moli za nju svakog dana jer je svjesna da je ta žena žrtva kao i ona.

Skandal je isplivao kad je korejsko američki par čiji su inicijali YZ i AP pokrenuo sudsku tužbu protiv CHA prošlog tjedna tvrdeći kako su rodili dvojicu dječaka neazijskog podrijetla.

Potrošili su više od 650.000 kuna na postupke potpomognute oplodnje i putovanja do CHA centra koji im se predstavio kao vodeći na tom području. Kao i kod drugih parova sa sličnim problemom, očajnički su se nadali trudnoći. Vjenčali su se 2012. godine, a do lanjskog siječnja su se nadali začeću.

PIXSELL

U klinici su im davali hormone, vitamine i druge terapije kako bi im pomogli te su u konačnici uspjeli dobiti osam embrija. Preporuka je imati ih 12, no i ovo je s obzirom na situaciju bio zadovoljavajući broj. Iznos za svaki ciklus potpomognute oplodnje u toj klinici su plaćali oko 78.000 kuna te još oko 18.000 kuna za lijekove.

U lipnju 2018. godine su im implantirali prvi embrij, no postupak nije uspio. U kolovozu su ponovili postupak i iskoristili dva ženska embrija i bili su oduševljeni otkrivši u rujnu da su trudni te da supruga nosi blizance. Sudeći prema sudskim spisima, ostali su zbunjeni kad su na ultrazvuku vidjeli da je riječ o dječacima, jer bili su sigurni da su imali samo ženske embrije.

Liječnici klinike pokušali su ih umiriti objašnjenjem da ultrazvuk nije pouzdan. U sudskoj tužbi navode kako su bili žrtve nezamislive greške te da čak nisu imali hrabrosti reći drugima o svojem strašnom gubitku. Zbog svega su ostali trajno emocionalno oštećeni te se nikada neće oporaviti, piše u sudskom spisu.

'Žao mi je, niste mu otac': 32 godine podizao je tuđe dijete
'Žao mi je, niste mu otac': 32 godine podizao je tuđe dijete

Kažu da ne znaju gdje su njihovi embriji te je li kod onih koje u klinici čuvaju doista riječ o embrijima s njihovim genetskim materijalom. Iz klinike nisu komentirali slučaj. Ipak, potvrdili su kako su navedeni parovi doista bili na postupku implantacije 20. kolovoza 2018. godine. Anni kaže kako nije imala problema s povezivanjem sa svojim sinom, ali da više nikad neće biti ista.

DPA/Pixsell

- Sad imam poteškoća s povjerenjem, imam barijere posvuda. Još nisam spremna razmišljati o mogućnosti da je možda negdje još jedno moje dijete, te se za sada povezujem s ovim djetetom, objasnila je. Njihov odvjetnik Adam Wolf kaže da je riječ o nevjerojatnom slučaju. - Ovaj slijed zbivanja pokazuje šokantnu nesposobnost CHA. Iako sam imao na stotine slučajeva u kojima su centri za potpomognutu oplodnju napravili neku pogrešku, ova tragedija je među najstrašnijima koje sam vidio. Anni i Ashot su im vjerovali. Zauzvrat, CHA im je ponudila laži, opravdanja i bol. Nećemo stati dok ne preuzmu odgovornost. Mislim da ima puno više pogrešaka klinika za plodnost nego što se zapravo zna, zaključio je odvjetnik. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps