Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Radiolozi pacijentima: Na MR ne nosite umjetne trepavice!

Magnetska rezonanca ili MR je radiološka pretraga koja koristi snažno magnetsko polje kako bi aparat snimio unutrašnje organe. Upravo zbog snage magneta može biti prijetnja sigurnosti pacijenata

Američki radiolozi upozorili su pacijentice da na pretragu MR ne nose magnetske trepavice. Riječ je o modnom trendu u kojem se trepavice umjesto ljepilom pričvršćuju sitnim magnetima. Liječnici su postavili nekoliko pari tih umjetnih trepavica u uređaj te su otkrili kako one utječu na kvalitetu snimke te uništavaju sliku, prenosi Daily Mail.

No veći je problem što snažne magnetske sile mogu takve trepavice doslovno iščupati iz vjeđa na taj način ugrožavajući pacijenta. Stoga su liječnici na listu zabranjenih predmeta dodali i magnetske trepavice. Magnetska rezonancija služi u otkrivanju niza bolesti poput tumora, oteklina ili razvojnih teškoća. Snaga magnetskih skenera je između 1,5 do 3 Tesla.

Za usporedbu, snaga magneta u hladnjaku je oko 0,005 Tesla. Zbog toga pacijente izričito upozoravaju da skinu metalne predmete koje nose, uključujući nakit, naušnice, zubne proteze i slušna pomagala.

Dalibor Urukalović/PIXSELL | Autor: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Bez takvih mjera predostrožnosti skener bi mogao povući te predmete prema sebi, upozoravaju radiolozi iz medicinskih centara. To može prouzročiti da magnet jednostavno povuče ljude prema sebi, a bilo je slučajeva kad su pacijenti pogibali u stravičnim nesrećama.

IŠAO U POSJET MAJCI... Bizarna smrt: U bolnici ga je 'usisala' magnetska rezonanca

-  Strogo predlažemo da se u upitnik za zabranjene predmete u magnetu pridodaju magnetske trepavice te da sustav onemogući ulazak pacijentima koji ih nose. To se odnosi i na osoblje koje također ulazi u sobi sa uređajem ili radi s aparatom, kazali su radiolozi dr. Einat Slonimsky i dr. Alexander Mamourian.

Princip po kojem se umeću umjetne magnetske trepavice vrlo je jednostavan. Sastoji se od gornje trepavice koja se postavlja iznad prirodne trepavice, te donje trepavice koja se postavlja ispod, a zatim ih magnet drži pripijene jednu uz drugu. Svjetski proizvođači takvih trepavica navode kako se one mogu koristiti stalno iznova.

Liječnici su ih testirali u centru za radiologiju postavljajući ih na cilindrični uređaj koji pokazuje kako ljudsko tkivo reagira prilikom pretrage. Mjerili su na koji način trepavice djeluju uspoređujući ih sa posebnom vrstom medicinskih spajalica koje se koriste u liječenju aneurizme i također nisu dopuštene u MR-u.

YouTube +18 U ime znanosti: Ovako izgleda seks u magnetskoj rezonanci

U usporedbi sa spajalicama, trepavice su više oštetile sliku i onemogućile ispravan prikaz. Dodatno, tijekom pretrage trepavice su bile pričvršćene za objekt, no kad su ga pokušali izvaditi iz uređaja, jedna se trepavica otkinula zbog magnetskih sila.

- Iako naše osoblje gotovo da i nije znalo za postojanje takve vrste trepavica, The Wall Street Journal nedavno je pisao o činjenici da su prošle godine upravo te trepavice bile najtraženiji pojam u tražilicama, napisali su radiolozi. U časopisu American Journal of Roentgenology savjetuju specijalistima da bi pacijente trebali upozoriti na rizik nošenja takvih trepavica. Nema dokaza da je do sad netko ozlijeđen zbog trepavica tijekom MR-a.

REUTERS | Autor: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell

- Iako smo testirali smo jednu vrstu tih trepavica, razumno je pretpostaviti da će se tako ponašati i ostale magnetske trepavice budući da stvaraju probleme u magnetskom polju te će ih statički magnet zasigurno privući, upozorili su radiolozi. Hrvatski radiolozi nisu uvjereni da bi baš trepavice mogle nanijeti veliku štetu pacijenticama.

MOŽDANA STIMULACIJA Revolucija u bolnici u Zagrebu: Magnet liječi PTSP i depresiju

Mišljenje doc.dr.sc. Gordane Ivanac, spec. radiologije iz KBC Dubrava

- Naši pacijenti prije dolaska na pretragu rješavaju upitnik u kojem ih pitamo imaju li kakvih kontraindikacija. Zbog snažnog magnetnog polja razni ugradbeni materijali mogli bi se pomaknuti i na taj način ozlijediti pacijenta, ili u blažoj varijanti, nama onemogućiti ispravno očitanje nalaza, pojasnila je dopredsjednica Hrvatskog društva radiologa doc.dr.sc. Gordana Ivanac, spec. radiologije iz KBC Dubrava, Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Istaknula je kako su obično problematični umjetni kukovi ili koljena stariji od 10 godina, no u tim situacijama nazovu ustanovu koja ih je ugradila pacijentu te traže specifikaciju materijala kako bi znali smije li pacijent na magnet ili ne.

Female doctor examining about lungs with x-ray film - sick conce | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- U slučajevima kad pacijent nije siguran ili ne zna što nosi u sebi, radimo dodatne rentgenske pretrage kako bismo ustanovili je li ova pretraga moguća ili ne. Dodatna mjera opreza je i ta da svim našim pacijentima savjetujemo da prilikom pretrage ako osjete bilo kakvo naglo zagrijavanje ili pomake oko nekog dijela tijela to odmah kažu i mi prekidamo daljnji postupak, pojasnila je ona.

Pacijenti koji dolaze na magnetsku rezonanciju ne smiju unositi nikakve metalne predmete, i to nakit, satove, kopče, magnetske kartice, mobitele, naočale, olovke ni pomične zubne proteze. Osim toga, na MR ne mogu ići pacijenti koji imaju pacemaker, umjetnu pužnicu, neurostimulator ni stentove u krvnim žilama ili kopče nakon operacije aneurizme.

Komentari (2)
  • To znači da, zlu ne trebalo, za našu Kolindu moraju pronaći alternativni dijagnostički uređaj...

    2. 8. 2019,   11:43
  • nadam se da će kraljica biti upoznata sa ovom zabranom, ali ej, MR je za snimanje mozga:))

    2. 8. 2019,   22:50