Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Raj u Brelima: Mediteranska kuhinja opasno dobrih namjera

Raj u Brelima: Mediteranska kuhinja opasno dobrih namjera
15

NOVI SMJER U Brelima su ugledni chefovi pokazali svoju kreativnost i prezentirali jela kakva se ne mogu pronaći na meniju niti jednog restorana na Mediteranu

VIDEO

Malo mjesto podno Biokova, jedna je od najtraženijih destinacija na hrvatskoj obali. Brela kriju romantičnu šetnica, stoljetnu borovu šumu i prekrasne plaže među kojima je i Punta rata, koju je američki časopis Forbes uvrstio među 10 najljepših plaža na svijetu i najljepšom plažom u Europi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:50

Arhitektura mjesta i hotelskih kompleksa koje potpisuju neka od najvećih imena moderne arhitekture 20 stoljeća, posve je usklađena je s prirodom.i prati konfiguraciju tla, na simboličan način spajajući moćno Biokovo s morem. Borovi se stapaju s građevinama, pored kojih se neometano igraju pitome vjeverice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od plaže vas doslovno dijeli nekoliko metara šetnice, a uz nju možete uživati u bazenima, wellness & spa te gastronomskoj ponudi a la carte restorana u hotelima lanca Bluesun.

Pet superslasnih morskih ideja chefa godine Hrvoja Zirojevića
Pet superslasnih morskih ideja chefa godine Hrvoja Zirojevića

Jedan od njih je i renovirani Bluesun hotel Soline****, remek djelo brutalističke arhitekture, u kojem je ovog ljeta otvoren ekskluzivni a la carte restoran DeLuca. 

U srijedu, 25. rujna, u njemu je organiziran prvi Chef's Choice Dinner na kojem su ugledni chefovi pokazali svoju kreativnost i prezentirali jela kakva se ne mogu pronaći na meniju niti jednog restorana na Mediteranu. Uz jela, pila su se vrhunska Stina vina, koja se originalno proizvode u centru Bola, gdje se nalazi i istoimena vinarija.

Josip Rikić, direktor hotelskih operacija u Bluesun Hotels & Resortsu objasnio je kako su htjeli pokazati nešto potpuno novo.

- Ljudi traže nešto drugačije, ali često to ispadne kopija nečeg. Ne samo na Makarskoj rivijeri, nego u cijeloj Hrvatskoj. Mi smo htjeli ponuditi nešto drugačije, što će hotel koji smo ove godine renovirali i napravili nove prostore, dovesti ljudima - objasnio je Josip Rikić. Dodaje kako je cilj bio napraviti kombinaciju hrane koja nije tipična te nije samo dalmatinska.

- Htjeli smo unijeti malo svježine u ponudu i napraviti novu priču. Imamo nekoliko restorana u Brelima i Tučepima, a s ovim smo htjeli postaviti ljestvicu na višu razinu. Ove godine smo napravili uvod i krenuli smo dosta kasno u sezoni. Htjeli smo gostima dati uvod u sljedeću sezonu i da će ovakvih večera biti sve više - govori Rikić. Dodaje kako su kuhari pokazali kreativnost i rezultat ulaganja u Bluesun akademiju u kojoj se obučavaju mladi kuhari. Ona starta i naredne sezone.

Najbolji chef 2019. godine prema vodiču Gault&Millau, Hrvoje Zirojević otvorio je večeru s autorskim carpacciom od tune s ganacheom od guščje jetre, kremom od graška i mariniranom ljubičastom kapulom. Uz njega je posluženo vino Stina vugava. Zirojević je na večeri bio gostujući kuhar, dok je tim De Luca restorana bio predvođen njegovom cheficom Ružicom Jukičić.

Sljedeće jelo bilo je chefa Gorana Staničića, kuhara a la carte restorana Puž, hotela Berulije Blue Sun korporacije. On je pripremio file sabljarke u umaku od kapara i maslina, rimsku njoku i mousse od škampa. Ovu 'dolce-garbo' kombinaciju, kako sam kaže, obljubio je Stina pošip Majstorom.

- Gledao sam što bih radio pa sam odabrao ovo jelo jer mislim da odskače od ostalih – kaže chef Staničić jedan od rijetkih koji je dobio poziv da radi na Zepterovoj privatnoj jahti. No, taj poziv je glatko odbio.

- Nije mi žao, ljepše mi je u Brelima. To je nešto što se dogodi jednom u životu, ali tako sam odlučio. Rekao sam sebi: 'Ma kud ćeš sad ići'. Ispričao je kako je odmalena znao da će se baviti kulinarstvom.

- Moji su držali restoran. Gledao sam ih kako kuhaju i zaljubio se. Ne mora biti pametan da radite pjenice ili takve stvari. Ključno je kako kreativno to prezentirate, važni su umaci i tretiranja namirnica – objašnjava. 

Sabljarku je slijedio autorski orzotto s bundevom i mariniranom srdelom na podlozi od tikvice, začinjen mentom, djelo chefa Tomislava Kožića koje je upario sa Stininim pošipom.

Kožić se može se pohvaliti iskustvom rada u elitnim restoranima poput Dinner By Heston Blumenthal i L Espadon pariškog hotela Ritz. 

- Raditi na takvim mjestima je privilegija. Puno te nauče i zaista si zahvalan na tome. Tim kuhara je poput orkestra i svatko zna što on mora raditi – priča Kožić, korporativni chef Bluesuna s titulom Maitre de cuisine. Nakon njegovog, kako ga je nazvao, pravog jesenskog jela, posluženo je još jedno jelo za hladnije dane.

Janjetina u confitu od maslinova ulja, uz kobasicu a la luganiga od miješanog janjećeg i svinjskog mesa, kremu od slanutka i marinirani koromač, jelo chefice DeLuce, Ružice Jukičić posluženo je uz Stinin tribidrag.

- Kuhanje mi je pravi gušt. Volim maksimalno iskoristiti namirnice. Inače, završila sam za zoo tehničara i nisam mogla pronaći posao u struci. Prije četvrt stoljeća dobila sam ponudu doći u kuhinju na mjesec dana kao pomoćna radnica. Paralelno uz rad sam išla na prekvalifikaciju gdje sam slušala predavanja, polagala ispite i usput odrađivala praksu uz posao – kaže Ružica koja je uz posao diplomirala i menadžment hrane i pića i menadžment hotelskih operacija, i upisala studij nutricionizma. 

Danas je i članica Svjetske kuharske organizacije te su iza nje brojna natjecanja, no, iz kuhinje se ne da. 

Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla
Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla

- Na njima sam puno naučila i ne volim ih isticati. Najveći izazov su mi gosti vegetarijanci ili vegani. Ne volim im dati samo salatu, nego iskombinirati posebno jelo za njih.

U desert, koji potpisuje dalmatinska pastry zvijezda, chefica Antonija Nikolić ide Tonka grašak, tostirani lješnjaci, krema od svježeg sira, kruška na maslinovom ulju začinjena maraschinom, no ništa nas nije moglo pripremiti na mekoću, intenzivitet mirisa i lakoću njezina deserta.

- Počela sam se baviti slasticama jer volim precizan rad i imam bujnu maštu. Jedno je vodilo k drugome. Kako kažu, ljubav je komad kolača. Htjela sam napraviti lagani desert nakon ovako jakih jela koji nema puno šećera – kaže Antonija. Dodaje kako voli jednostavnost. 

- Fokusiram se na moderno francusko slastičarstvo. Velika inspiracija su mi kokteli, tako da ih pokušavam pretočiti u kolače – najavila je.  

Pet čudesnih sljedova, uz tri domaća i dva gostujuća chefa daju smjernice za sljedeću sezonu u kojoj najavljuju da će Chef's Dinner postati tradicija. A njezin koncept najjednostavnije bi se mogao opisati ovako - ovo nije više mediteranska kuhinja, ovo je mediteranska kuhinja opasno dobrih namjera.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru