Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rajčica štiti kožu od jakog sunca, a voće joj daje sjaj

Rajčica štiti kožu od jakog sunca, a voće joj daje sjaj
1

Znanstvenici upozoravaju da rajčica ne može zamijeniti kreme sa zaštitnim faktorom. No može smanjiti bore, jer sadrži mnogo prokolagena

VIDEO

Rajčica može pomoći vašoj koži da izgleda mlađe i zdravije, pa i postane otpornija na sunčeve zrake. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru pokazalo je da jedenje rajčice djeluje poput blagog zaštitnog faktora. No ne morate svaki dan trčati na tržnicu po svježu rajčicu - dovoljno je svakog dana u jelo ubaciti nekoliko žlica pasirane rajčice. Naime, za zaštitni učinak rajčice odgovoran je njezin sastojak likopen, kojeg ima još više u kuhanoj rajčici. Kako bi počela djelovati, potrebno ju je jesti tri mjeseca. Znanstvenici upozoravaju da rajčica ne može zamijeniti kreme sa zaštitnim faktorom. No može smanjiti bore, jer sadrži velike količine prokolagena, koji čuva elastičnost kože.
- Sve voće i povrće crvene i narančaste boje ima zaštitni učinak i poboljšava ten. Za zdravlje i ljepotu kože najbitniji su vitamini A i C te cink. No ne bih preporučila uzimanje dodataka prehrani jer oni mogu biti opasni ako se uzimaju bez nadzora liječnika. Vitamine je bolje dobiti iz hrane - kaže Lejla Kažinić Kreho, članica britanskog društva nutricionista. 

>>< Vitamina C ima u lisnatom zelenom povrću, paprici, jagodama, kiviju, pšeničnim klicama i grejpu. Korisnim sastojcima bogatiji je crveni grejp.

>>> Vitamina A ima u mrkvi, brokuli, špinatu, batatu narančaste boje i dinji sorte “cantaloupe”, koja se prepoznaje prema zelenkastoj kori.

>>> Cinkom su bogati morski plodovi, ponajviše školjke, mahunarke, integralne žitarice, mliječni proizvodi, osobito parmezan, te orašasti plodovi.

>>> Bez dovoljno tekućine koža može postati pretjerano suha. Umjesto zaslađenih napitaka pijte vodu, a vrlo korisni su i čajevi. Zeleni i bijeli čaj sadrže spoj EGCG, koji zaustavlja upalne procese koji potiču starenje kože i nastanak prištića.

>>> Bez dovoljno tekućine koža može postati pretjerano suha. Umjesto zaslađenih napitaka pijte vodu, a vrlo korisni su i čajevi. Zeleni i bijeli čaj sadrže spoj EGCG, koji zaustavlja upalne procese koji potiču starenje kože i nastanak prištića. Ima ga i u crnom čaju, no on sadrži i kofein, koji može izazvati masnu kožu.

>>> Živi acidofilni i bifidus jogurti uravnotežuju bakterije u probavnom sustavu, što može pomoći kontroli problema s kožom, osobito dok uzimate antibiotike, kaže Lejla Kažinić Kreho. Dodate li čašici takvog jogurta zobene pahuljice, jagode, kivi, naranču i orašaste plodove - dobit ćete sve vitamine koji su koži potrebni.

>>> Biotin, koji se još naziva vitamin H ili vitamin B 7, neophodan je za očuvanje ljepote kože, kose i noktiju. Njime su bogata jaja, pekarski kvasac, maslac od kikirikija, zob i jetrica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje