Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rajčice: Sad je idealno vrijeme za uživanje u toj rajskoj jabuci

Rajčice: Sad je idealno vrijeme za uživanje u toj rajskoj jabuci
4

Rajčice se mogu kombinirati s različitim povrćem, mesom i plodovima mora u salatama, a pečene u pećnici pružaju sasvim novi gastronomski doživljaj

VIDEO

Domaće rajčice, čija sezona upravo traje, neusporedivo su ukusnije od bljedunjavih, stakleničkih rajčica koje se mogu nabaviti tijekom cijele godine. Stoga je pravo vrijeme za uživanje u sočnim plodovima. U salatama rajčice se odlično slažu sa salatnim lišćem intenzivne arome poput rikole, a odlične su i u grčkoj salati s krastavcima, paprikom, lukom i maslinama. Ako u salati ima mnogo rajčica, dovoljno ju je začiniti maslinovim uljem. S octom treba biti štedljiv jer može nadjačati blagu kiselost rajčica. Aromu rajčica možete istaknuti s malo limunova soka. 

Nije ih preporučljivo soliti jer se tako gube pozitivni učinci kalija, koji osobito ljeti nedostaje u prehrani. U nekim dijelovima svijeta rajčice se kombiniraju i s voćem, primjerice bananama i narančama, a takva salata poslužuje se uz pečeno meso. Čak se i u šalšu može dodati malo bresaka ili marelica. One će zamijeniti šećer, koji se često dodaje jelima od rajčice da ne bi bila prekisela.

Umjesto toga možete dodati prstohvat sode bikarbone. Kožice rajčica katkad se uklanjaju da bi jelo bilo lakše probavljivo ili ravnomjernije teksture. Rajčice se mogu oguliti ili protisnuti kroz pasirku. Pečene u pećnici, rajčice su najukusnije uz malo maslinova ulja.

Sušenje na suncu

Odaberite manje, tvrde rajčice, prepolovite ih i sušite na daskama četiri-pet dana. Preko noći ih treba pokriti krpom ili unijeti da se ne ovlaže. Spremaju se u kutije, između redova papira ili u maslinovo ulje.

Guljenje rajčica

Zakuhajte lonac vode i u njega uronite jednu po jednu rajčicu. Nakon pet sekundi prebacite je u posudu s ledenom vodom. Kad se ohladi, nožem zarežite kožicu oko središta. Kožicu ćete moći odvojiti u jednom potezu.

Pizza sa svježim rajčicama

Sastojci: 400 g brašna , kvasac, 8 rajčica, 300 g mozzarelle, nekoliko listova bosiljka, sol

Priprema: Zamijesite tijesto od brašna, dva dl vode, kvasca, malo šećera i soli te ostavite da se digne. Rajčice narežite na ploške. Razvaljajte tijesto u namašćeni kalup. Po njemu posložite rajčice. Pecite 20 minuta na 250°C, izvadite iz pećnice te po rajčicama posložite tanke kriške sira i bosiljak. Pecite još desetak minuta.

Punjene rajčice

Sastojci: 9 rajčica, 250 g pečenog mesa,50 g kruha, 1/2 čaše mlijeka, luk, 2 češnja češnjaka, jaje, sol, papar, peršin, 50 g sira 

Priprema: Namočite stari kruh u mlijeku, ocijedite te pomiješajte s usitnjenim mesom, nasjeckanim lukom i češnjakom. Umiješajte razmućeno jaje, začinite pa dodajte nasjeckani peršin. Napunite izdubljene rajčice, pospite sirom i pecite 30 min na 180°C.

Rajčice na tijestu od slanine

Sastojci: 8 žlica maslaca, 1 i 1/4 šalice brašna, 1/ žličice soli, 100 g slanine, 4 rajčice, 200 g sira, 2 jaja, luk,maslinovo ulje

Priprema: Zamijesite tijesto od maslaca, brašna i malo hladne vode. Dodajte izdrobljenu prženu slaninu i sol. Ohladite i razvaljajte. Prekrijte kriškama rajčice te prelijte smjesom naribanog sira, jaja i nasjeckanog luka. Dodajte još sloj rajčica i premažite maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ukrasite bosiljkom.

Talijanska salata s mozzarelom

Sastojci: 280 g mozzarelle, 8 rajčica, sol, papar, 20 listova bosiljka, maslinovo ulje

Priprema: Rajčicu i mozzarelu narežite na ploške, a bosiljak natrgajte. Posložite ploške rajčice i mozzarelle na četiri tanjura te posolite prema ukusu. Ohladite. Pospite listovima bosiljka i poprskajte maslinovim uljem. Popaprite te poslužite odmah.

Zasitna salata s plodovima mora

Sastojci: 4 rajčice, limenka tune, šalica riže, 2 jaja, maslinovo ulje, luk, škampi prema želji

Priprema: Rižu skuhajte i ohladite. Skuhajte jaja pa zdrobite žumanjke s maslinovim uljem da dobijete “majonezu”. Dodajte sitno sjeckane bjelanjke. Pomiješajte rižu, ocijeđenu tunjevinu, sjeckani luk i rajčice. Posolite i popaprite. Možete dodati nekoliko škampi.

Male pite od pečenih rajčica

Sastojci: 1/3 šačice ulja, 6 rajčica, sol, 4 kriške francuskoga kruha, češanj češnjaka, papar, 8 žlica pesta

Priprema: Narežite rajčice na ploške debele oko centimetar. Potrebno vam je 16 kriški. Posložite na namašćeni lim za pečenje i posolite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta da omekšaju, ali da se ne raspadnu. Od svake kriške kruha rezačem za kolače izrežite krugove veličine rajčice. Popržite ih da dobiju zlatnu boju. Natrljajte češnjakom pa posolite i popaprite. U četiri vatrostalne posude slažite krišku rajčice, sloj pesta i završite kruhom. Vratite u pećnicu te pecite pet minuta. Prevrnite svaku posudu na tanjur i podignite je. Poslužite odmah.

Domaća juha

Sastojci: 6-8 rajčica, luk, 2 češnja češnjaka, žličica šećera, peršin, bosiljak, maslinovo ulje

Priprema: Sitno nasjeckajte luk i rajčicu te pirjajte na maslinovu ulju sa šećerom. Kad rajčica pusti sok, dodajte češnjak i začinite. Kuhajte podlijevajući vodom 30 minuta. Propasirajte. Napravite zapršku tako da propržite žlicu brašna na ulju, umiješajte u juhu i zakuhajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith